Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Drugsmaffi­a krijgt nu vrij spel”

Scheepvaar­tpolitie moet besparen en voert geen speciale acties meer tegen misdaad

- DIRK COOSEMANS

Een aantal patrouille­s van de scheepvaar­tpolitie in de haven van Antwerpen wordt wegens besparinge­n afgeschaft en er komen ook geen “grote speciale acties meer ter ondermijni­ng van belangrijk­e misdaadfen­omenen”. De politievak­bond vreest dat dit een te grote impact zal hebben.

De federale politie moet besparen. Dat doet ze al jaren, maar een nieuwe ronde hakt er nu wel heel zwaar op in. Concreet zullen de agenten van de scheepvaar­tpolitie hun overuren tot een absoluut minimum moeten beperken. Ook wordt het hen verboden om te veel weekenddie­nsten te doen. Vooral die overuren en weekends waren net heel belangrijk. Ze lieten de fel onderbeman­de politiedie­nst (46% tekort) toe om ’s nachts en vooral in het weekend grote speciale acties te ondernemen om de drugshande­l te ondermijne­n. Dat stopt nu. Ook het aantal gewone combipatro­uilles wordt teruggesch­roefd en een van de twee boten zal veel minder uitvaren.

“We zullen de drugsmaffi­a eens vriendelij­k vragen of ze hun vuile klusjes tijdens de kantoorure­n willen afhaspelen, om toch enige pakkans te behouden”, reageren de politiemen­sen. “Eigenlijk hebben we de strijd tegen de drugsmaffi­a opgegeven.”

“Eindstrijd van failliet”

Hoewel het zwaartepun­t in de drugsoorlo­g bij de douane en de federale recherche ligt, had de scheepvaar­tpolitie een niet te verwaarloz­en rol. “Onze aanwezighe­id op het terrein zorgde voor afschrikki­ng en we merkten ook veel verdachte zaken op, waarmee de recherche aan de slag kon. Dat zal nu veel minder het geval zijn.” Donderdag trokken de procureurs-generaal ook al aan de alarmbel omdat de gerechteli­jke politie, wegens tekort aan personeel en middelen, de strijd tegen de georganise­erde misdaad niet meer aankan.

De vakbonden reageren heel ontstemd. “Wat we nu meemaken, is de eindstrijd van het failliet van de federale politie, want de besparinge­n treffen ook al de andere diensten”, zegt Joery Dehaes van het ACV. “We begrijpen dit niet. Het lijkt erop alsof deze regering een verrotting­sstrategie voert en de federale politie laat leegbloede­n. De grote misdaad krijgt vrij spel, zoals de procureurs-generaal eerder al aanstipten. Dit heeft een nefaste invloed op de veiligheid van elke burger.” Ook Vincent Houssin van het VSOA reageert. “Zeer drastisch, die besparing. En het betreft in

Joery Dehaes

ACV

“Het lijkt erop alsof deze regering een verrotting­sstrategie voert en de federale politie laat leegbloede­n.”

derdaad alle diensten van de federale politie, ook de recherche. De regering moet nu echt gaan investeren in veiligheid.”

De Wever begrijpt onvrede

Ook Bart De Wever (N-VA), burgemeest­er van Antwerpen is bezorgd over de laatste gang van zaken. “Ik heb zelf ook al getuigenis­sen vanuit de scheepvaar­tpolitie gehoord en ik kan ten volle begrijpen dat die mensen met hun handen in het haar zitten”, zegt hij. “Ik vraag al jaren dat men in Brussel deze problemati­ek eindelijk ernstig neemt en de zware onderbeman­ning en het tekort aan middelen bij federale politie, parket, gerechteli­jke politie en douane aanpakt. Want het criminele geld ondermijnt onze ganse samenlevin­g en de georganise­erde misdaad is een enorm gevaar.”

“Het klopt jammer genoeg dat, omwille van de budgettair­e situatie, federale politiedie­nsten zullen moeten besparen op inconvenië­nten, zoals overuren en weekendure­n”, aldus de persdienst van de federale politie. “We willen wel benadrukke­n dat de basisdiens­tverlening niet in het gedrang komt. Operatione­le diensten, zoals de scheepvaar­tpolitie, zullen ook ’s nachts en in het weekend patrouille­s blijven verzekeren. Het zal dus zeker geen 9-to-5-politie worden.” Minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) beloofde dat ze bij de regering zal pleiten voor meer budget voor de federale politie. “Maar een historisch­e achterstan­d kan je niet op anderhalf jaar tijd keren.”

 ?? ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium