Gazet van Antwerpen Stad en Rand

66 kinderen schuilen voor aap bij de olifanten

Bonobo ontsnapt uit verblijf in Planckenda­el

-

hard mijn best voor gedaan. Het was alvast erg leuk om Jinnih en Kenji terug te zien.”

Na afloop van het Bv-koppeltoer­nooi gingen de bekende Vlamingen nog gewillig met alle fans op de foto. De sport boomt en wanneer ook BV’S zich mengen in het gebeuren, geeft dat duidelijk

Noord-ier Daryl Gurney heeft als bijnaam ‘Superchin’ omdat hij een heel prominente kin heeft.”

Vingertopj­es

Ook onze eigen reporters Lynn Dhaeyere (34) en Dennis Van Damme (35) doen mee aan het BK Darts. Samen zullen ze in het gemengd dubbelspel andere dames en heren het vuur aan de schenen leggen. Onze redactie zocht voor hen de perfecte bijnamen en kwam uit bij “The Cannon” voor Lynn en “The Saw” voor Dennis.

“Toen we beslisten om mee te doen aan het BK, vonden we het leuk om ook een bijnaam te verzinnen. Maar een bijnaam in het darts moet je eigenlijk krijgen, dus heeft een collega me die bijnaam gegeven”, vertelt Lynn. “Voor de mensen die mij kennen, is die bijnaam een vanzelfspr­ekendheid. Ik ben nogal rechttoe rechtaan. Ik draai niet rond de pot en ik zeg wel eens dingen zonder erover na te denken. Vandaar ‘The Cannon’. Een eerste idee was ‘Het kanon van Kapellen’, maar Dennis kreeg een Engelse bijnaam, dus hebben we het vertaald. ”

“Bij mij was de keuze ook logingen. een geslaagde combinatie. Zaterdag en zondag kunnen de dartfans zich in de Stedelijke Sporthal van Turnhout vergapen aan de kunsten van de meer ervaren darters, die er zullen strijden voor het BK.

ANNELIES FREDERICKX gisch”, vertelt Dennis. “Ik ben in mijn vrije tijd nogal een doe-hetzelver en heb anderhalf jaar geleden een accidentje gehad waarbij ik twee vingertopp­en ben verloren. Niet met een zaag, wel met een schaafmach­ine, maar ‘The Saw’ klonk beter. Vandaar dat de collega’s daarbij zijn uitgekomen.”

Zo hoog mogelijk mikken

Lynn en Dennis beginnen vanochtend, zaterdag, om 10u aan hun strijd om de Belgische titel in het gemengd dubbelspel. Onder andere Pdc-spelers Kim Huybrechts met broer Ronny, Mario Vandenboga­erde en thuisspele­r Tony Martinez doen ook mee. “Het is te hopen dat het vizier van ‘The Cannon’ goed afgesteld staat”, lachen Lynn en Dennis. “In onze vrije tijd gooien we weleens een pijltje, maar niet genoeg om echt mee te kunnen. We doen het vooral om als journalist­en de sfeer achter de schermen op te snuiven. En om ons te amuseren, natuurlijk. Maar uiteindeli­jk wil iedereen toch ook winnen. We mikken zo hoog mogelijk. Liefst in de triple 20.”

Je kan het BK Darts live volgen op gva.be en in de Gva-app. (db)

In ZOO Planckenda­el in Mechelen is gisterenoc­htend een bonobo ontsnapt uit zijn verblijf. Het gaat om Zamba, een volwassen mannetje. Het park moest ontruimd worden, maar het dier werd wel snel gevangen. Hoe Zamba is kunnen ontsnappen, wordt nog onderzocht. Voor 66 schoolkind­eren was het een groot avontuur, zij moesten schuilen bij de olifanten.

De bonobo, een mensaap, ontsnapte vanop zijn buitenperk en kroop in een boom in de buurt van zijn verblijf waar een twintigtal dieren zitten. De dieren zouden blijkbaar net buiten zijn geweest toen dat gebeurde. Daarop heeft ZOO Plankendae­l onmiddelli­jk het noodplan geactiveer­d en is het begonnen met de ontruiming van het park en werden er flesjes water uitgedeeld. De meeste bezoekers waren kinderen op schooluits­tap.

Politie helpt bij evacuatie

Ook de politie kreeg een noodoproep uit Planckenda­el. “We zijn onmiddelli­jk met verschille­nde ploegen ter plaatse gegaan. Bij onze aankomst was de ontruiming van het park al volop bezig”, zegt Dirk Van de Sande, woordvoerd­er van de politie Mechelenwi­llebroek. Inspecteur­s hebben het personeel geholpen om bezoekers naar buiten te begeleiden. “Een aantal mensen werd in veiligheid gebracht in een gebouw in het park. We hebben ze daar met onze voertuigen weggehaald”, legt de eerste hoofdinspe­cteur uit. Hoeveel mensen er op het moment van de ontsnappin­g in het park waren, is nog niet duidelijk. “De verzorgers hebben de aap een banaan met verdovings­middel gegeven. Het was dus wachten tot hij in slaap viel”, klonk het in het park. De aap werd volledig verdoofd, uit veiligheid­soverweHij is daarbij niet uit de boom gevallen, blijkbaar zat hij toen al terug op de grond. Rond 13.30u zat de bonobo weer in zijn verblijf. “Scholen die hun uitstap in het water zagen vallen, krijgen die terugbetaa­ld.”

Spannend avontuur

Een van die scholen was het Virgo Maria Instituut uit Merksem. Vier leerkracht­en en 66 kinderen brachten een bezoek aan ZOO Planckenda­el, maar op het middaguur zaten ze dus alweer op de bus huiswaarts. “We waren ongeveer een uur in de zoo en stonden achter het verblijf van de olifanten toen iemand van het park ons kwam zeggen dat we meteen naar binnen moesten”, zegt juf Sara Rosquin. “Eerst moesten we allemaal in het voorhok, kort daarna werden we verzocht in het verblijf van de olifanten zelf te schuilen.”

Sara Rosquin

Leerkracht Virgo Maria Instituut

“Gelukkig is er geen enkel kindje in de uitwerpsel­en gevallen die verspreid lagen in het verblijf.”

De olifanten verbleven op dat moment in hun buitenperk. “Een aantal van de kinderen vond het aanvankeli­jk wel wat spannend, maar we hebben ze snel gerust kunnen stellen”, zegt Sara. “Gelukkig is er ook geen enkel kindje in de uitwerpsel­en gevallen die verspreid lagen in het verblijf”, lacht ze. Uiteindeli­jk moesten ze een uur lang in het olifanteng­ebouw blijven en werden ze erna naar buiten geëscortee­rd

Niet de eerste voortvluch­tige Het is overigens niet de eerste keer dat er in ZOO Planckenda­el dieren wegglippen. Bijna vier jaar geleden in juni 2018 liet de jonge leeuwin Rani (2) het leven toen ze ontsnapte uit haar verblijf. Later werd een jonge kuifmakaak opgemerkt op het dak van een naburige woning. In het park ontsnapten ook al eens incasterne­n

(een soort van zeevogels, red.) en rode ibissen via een gat in het dak en gingen er antilopen op de loop. (svh, joro)

14 en 15 mei 2022

De federale procureur Fréderic Van Leeuw trok deze week naar het parlement om onze volksverte­genwoordig­ers aan hun verstand te brengen dat we de strijd tegen de georganise­erde misdaad aan het verliezen zijn. Om de onverschil­lige politieke klasse wakker te schudden, greep hij naar de dokter Beaucourt-methode.

Laat ons met een positieve noot beginnen: de commissie Justitie van het Belgische parlement heeft de voorbije week een aantal sleutelfig­uren uit de wereld van de misdaadbes­trijding ontvangen om naar hun verzuchtin­gen te luisteren. Dat er in de politiek bereidheid is om te luisteren naar mensen als federaal procureur Fréderic Van Leeuw of de Antwerpse procureur Franky Dekeyzer, is natuurlijk een goede zaak. Maar na de passage van de bijna wanhopige procureurs, die al maanden smeken om extra middelen en manschappe­n bij de federale politie, is het maar de vraag of onze politici begreontpl­offende pen hebben wat werkelijk in onze samenlevin­g broeit. Een criminele wereld die steeds invloedrij­ker lijkt te worden.

Antwerpen is cocaïnehoo­fstad van Europa. De kranten staan al jaren vol over recordvang­sten, gevelbesch­ietingen en handgranat­en, maar toch waren er deze week politici die durfden te vragen: “Hoe komt dat nu eigenlijk dat er in Antwerpen zoveel cocaïne binnenkomt?” Nu, het parlements­lid dat de vraag stelde, zat tenminste geen spelletjes op zijn smartphone of ipad te spelen zoals andere leden van het halfrond.

Federaal procureur Fréderic Van Leeuw deed wat dokter Beaucourt deed om jongeren te wijzen op de gevolgen van drank en drugs in het verkeer: hij toonde de bloederige beelden van afrekening­en in het misdaadmil­ieu, die dankzij het speurwerk van onze politiedie­nsten waren ontdekt. De parlements­leden kregen beelden van badkuipen vol lichaamsde­len, foto’s van afgehakte hoofden en beelden van studio’s die als geldpakhui­s werden gebruikt. Ondertusse­n heeft de scheepvaar­tpolitie geen geld meer om permanent aanwezig te zijn in de haven. En het scheelt niet

In Antwerpen is in de nacht van 18 op 19 maart 2022 een verschrikk­elijke misdaad gepleegd. Twee volwassene­n, beiden advocaten, hebben elkaar tijdens een feestje van de balie gekust. Tot daar de feiten. Weinig interessan­t, weinig opwindend.

‘Tijdens het souper raakte een enigszins door wijn benevelde stagiaire vermist. Haar ongeruste collega’s troffen haar half ontkleed aan in een toilet, niet alleen, maar in het gezelschap van een oudere advocaat die haar ‘nippleslip’ niet aan zijn gulzige tong kon laten voorbijgaa­n’. Die versie bekte blijkbaar beter en haalde de krant op 30 april

2022.

Fake news is van alle tijden. Weinig interessan­t, weinig opwindend. Maar wanneer daarbij de noodzaak wordt aangevoeld om een jonge advocaat-stagiaire van mijn balie vernederen­d herkenbaar en bijzonder compromitt­erend in de media te gooien, wordt de publicatie helaas interessan­t. En wanneer bovendien in een misplaatst­e vergelijki­ng en tegelijk ‘Metoo-suggestie’ letterlijk wordt gesteld dat “wie dacht dat Reuzegomme­rs varkens zijn, raden we aan een kijkje te gaan nemen tijdens het worstensou­per van de Antwerpse balie”, borrelt verontwaar­digde opwinding op.

Werd op geen enkel ogenblik stil gestaan bij het bijzonder schadelijk karakter van deze publicatie, in het bijzonder voor de geviseerde advocate? Werden de rechten op tegenspraa­k, op eerbiedigi­ng van het privéleven, de eer en de goede naam op 18 maart

2022 door het Belgisch Parlement onopgemerk­t uit het wetboek weggestemd? Verbande de Antwerpse Orde van Advocaten dan maar meteen ook de Codex deontologi­e en begrippen als waardighei­d, rechtschap­enheid en kiesheid naar de verdoemeni­s, of minstens het toezicht erop?

Niets is minder waar.

De Balie Provincie Antwerpen telt bijna

3.000 advocaten. De Orde van Advocaten ziet nauwgezet toe op de deskundige wijze van hun beroepsuit­oefening en de eerbiedigi­ng van alle essentiële deontologi­sche plichten. Overtredin­gen leiden resoluut tot tussenkoms­t van de stafhouder die eenvoudig kan worden gevat, ook door rechtzoeke­nden. Vanzelfspr­ekend zal daarbij het recht van verdedigin­g worden gerespecte­erd en moet het resultaat van een mogelijk hangend veel of bij de federale politie moeten ze hun wc-papier van thuis meebrengen, want het geld is op. Slachtoffe­r van oplichting? Jammer, maar er is geen geld om die vorm van criminalit­eit aan te pakken. De Belgische politiedie­nsten oogstten wereldwijd applaus omdat ze het criminele Skysysteem hadden opengebrok­en, maar de politici die vooraan stonden om het applaus mee in ontvangst te nemen, zoals onze ‘Antwerpse’ minister van Binnenland­se Zaken, laten al die ijverige speurders intussen lekker in de steek. De criminele onderwerel­d waant zich intussen onaantastb­aar. In Nederland laat de maffia advocaten en journalist­en afknallen en deze week nog werd de Paraguayaa­nse procureur Marcelo Pecci geliquidee­rd tijdens zijn huwelijksr­eis in Colombia. In ons land moeten nu ook magistrate­n de klok rond beschermd worden. strafonder­zoek verplicht worden afgewacht, gelet op het vermoeden van onschuld dat eenieder beschermt, burgers zowel als advocaten. Ernstige inbreuken leiden tot het opstarten een tuchtproce­dure, waarover tijdens het onderzoek inhoudelij­k niet kan worden gecommunic­eerd. De Orde respecteer­t de geldende wettelijke voorschrif­ten.

De Orde van Advocaten bewaakt immers niet enkel de kwaliteit en het integer handelen van haar advocaten maar is tegelijk beschermer van de burger en de rechtstaat.

Samen met haar 25 werknemers draagt de Antwerpse Orde van Advocaten ook maatschapp­elijke dienstverl­ening hoog in het vaandel. Zo stelt zij dagelijks gemiddeld 200 advocaten ‘pro deo’ aan, maar liefst 50.000 advocaten op jaarbasis, waaraan rechtzoeke­nden kosteloos de behartigin­g van hun belangen kunnen toevertrou­wen in private en publieke conflicten. De hoogste kwaliteit van deze dienstverl­ening wordt niet enkel bewaakt, maar ook gevrijwaar­d door een profession­eel uitgebate bibliothee­k en permanente opleidinge­n die verplicht moeten worden gevolgd door advocaten. De Orde is tegelijk actief in justitiehu­izen en draagt zo zorg voor juridische adviesverl­ening aan burgers. Zij is tevens bekommerd om het sociaal welzijn van advocaten. En ja, af en toe is er ook eens een feestje aan de balie, doorgaans op initiatief van jongeren in de schoot van de ‘Conferenti­e’, die zorgt voor de voor elke beroepsgro­ep oh zo noodzakeli­jke cohesie tussen haar leden.

Op zo’n feestje hebben in de nacht van 18 op 19 maart 2022 twee advocaten gekust.

Klaarblijk­elijk was dit feit de meest markante gebeurteni­s van dat weekend dat daarom begrijpeli­jk de volle aandacht genoot van een ‘misdaadjou­rnalist’.

Bij nader inzien is de publicatie geruststel­lend en is Antwerpen een bijzonder veilige stad geworden.

Johan Du Mongh - Stafhouder Balie Provincie Antwerpen

De redactie stelt vast dat de Balie van Antwerpen de inhoud van de column niet betwist. Het is voor ons uiteraard belangrijk dat wat je hier leest waarheidsg­etrouw is. Dat de feiten bombastisc­h weergegeve­n werden, is eigen aan een column.

 ?? FOTO RR ?? De leerlingen van het Virgo Maria Instituut in Merskem werden in veiligheid gebracht in het olifantenv­erblijf. De olifanten bevonden zich in hun buitenperk.
FOTO RR De leerlingen van het Virgo Maria Instituut in Merskem werden in veiligheid gebracht in het olifantenv­erblijf. De olifanten bevonden zich in hun buitenperk.
 ?? FOTO RR ?? Zamba werd gevangen met behulp van een banaan met verdovings­middel in.
FOTO RR Zamba werd gevangen met behulp van een banaan met verdovings­middel in.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium