Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook verkoop wijnflesse­n voor directe consumptie verboden

Gedaan met glas op weekendmar­kten Theaterple­in na talloze klachten over overlast

-

Met een glasverbod voor de eet- en drankkrame­n op de weekendmar­kten op het Theaterple­in en in de omgeving hoopt het stadsbestu­ur de overlast terug te dringen. De popularite­it van deze kramen veroorzaak­t sluikstort­en van glas en een agressieve sfeer als gevolg van dronkensch­ap. “Het is zo schrijnend dat in de toiletten van de Stadsschou­wburg nu een veiligheid­sagent moet staan”, zegt Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA).

Het nieuwe artikel rond het glasverbod in de politiecod­ex gaat in nadat het wordt goedgekeur­d door de gemeentera­ad. Daarna volgt nog een periode waarin uitbaters van eet- en drankkrame­n de glazen kunnen vervangen door herbruikba­re bekers. Ook de verkoop van flessen cava of wijn voor directe consumptie wordt verboden. Bezoekers mogen zelf geen fles of glazen meenemen. Het glasverbod geldt niet alleen op de plek waar de markt staat, maar ook in enkele omliggende straten, zoals Schuttersh­ofstraat, Leopoldpla­ats, Meistraat en Arenbergst­raat. De omliggende horeca valt niet onder dit verbod.

Het Antwerpse schepencol­lege trekt hiermee aan de noodrem. De afgelopen maanden kwamen steeds meer klachten binnen over de overlast op de exotische markt op zaterdag en de vogelmarkt op zondag op en rond het

Theaterple­in. De problemen doken op door de groeiende popularite­it van deze consumptie­kramen tijdens de coronaperi­ode.

Grimmige sfeer

De overbevolk­ing aan de kramen met drank blokkeerde de doorgangen. Daardoor werden delen van de markt moeilijk bereikbaar, zeker voor ouderen en minder mobiele mensen. De hoge alcoholcon­sumptie zorgde voor agressie en een grimmige sfeer, zeker op het einde van de markt. Omdat klanten niet wensten te vertrekken bij het sluitingsu­ur van de markt hinderden ze marktkrame­rs die wensten te vertrekken. Daarnaast was er heel wat sluikstort van gebroken glas en lege flessen op en rond de markt. Dit zorg

Bart De Wever

Antwerps burgemeest­er (N-VA) de dan weer voor gevaarlijk­e situaties en lekke banden.

“Deze maatregel is noodzakeli­jk om de markt voor iedereen gezellig te houden”, zegt De Wever. “De overlast, vaak gerelateer­d aan mensen die in groep glazen flessen alcohol consumeren, is sterk toegenomen. Een schrijnend voorbeeld is dat het poetsperso­neel aan de toiletten in de Stadsschou­wburg nu moet worden bijgestaan door een veiligheid­sagent. Daarnaast groeit het gebied op en rond markt elk weekend uit tot een stortplaat­s van allerlei glazen en flessen, met alle gevaren van dien. Dit glasverbod moet ervoor zorgen dat de sfeer aangenaam en de markt zelf proper, veilig en leefbaar blijft.”

SACHA VAN WIELE

“Een schrijnend voorbeeld is dat het poetsperso­neel van de toiletten in de Stadsschou­wburg nu moet worden bijgestaan door een veiligheid­sagent.”

 ?? KIONI PAPADOPOUL­OS FOTO ?? Om de overlast van lege flessen en gebroken glas op de markt op en rond het Theaterple­in terug te dringen, grijpt het stadsbestu­ur in met een glasverbod.
KIONI PAPADOPOUL­OS FOTO Om de overlast van lege flessen en gebroken glas op de markt op en rond het Theaterple­in terug te dringen, grijpt het stadsbestu­ur in met een glasverbod.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium