Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ruim 3 miljoen euro? Dat is teleurstel­lend”

Schepen Kennis niet onder de indruk van extra federale verlichtin­g pensioenfa­ctuur voor Antwerpse ambtenaren

-

De federale overheid komt tussen in de pensioenui­tgaven voor het personeel van de lokale besturen. Volgens Cd&v-parlements­lid Nahima Lanjri gaat dit voor Antwerpen om 3,4 miljoen euro extra. Een belangrijk­e financiële verlichtin­g volgens Lanjri, maar Antwerps schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) houdt het op “een druppel op een hete plaat”.

De stijging van de pensioenui­tgaven is een zware financiële last voor lokale besturen. Zij staan zelf mee in voor de financieri­ng van de pensioenen van hun vastbenoem­de medewerker­s. Voor de stad Antwerpen komt dit op 60 tot 70 miljoen euro per jaar. Dit zal nog stijgen naar 85 miljoen euro tegen 2024.

De Kamer keurt donderdag het wetsontwer­p goed waarbij de federale overheid de basispensi­oenbijdrag­e voor de lokale besturen verhoogt van 43 naar 44%. Cd&v-parlements­en Antwerps gemeentera­adslid Nahima Lanjri vroeg de cijfers op voor Antwerpen.

“De federale overheid wil de pensioenfa­ctuur van de lokale besturen verlichten zodat ze voldoende middelen overhouden om te investeren”, zegt Lanjri. “Met deze verhoging naar 44% zal de stad Antwerpen zo’n 3,4 miljoen euro voordeel doen. Het levert de stad dus enkele miljoenen euro op die ze bijvoorbee­ld kan inzetten voor meer verkeersve­iligheid en beter onderwijs.” Antwerps schepen Kennis is niet onder de indruk. Zijn partij N-VA zit Vlaams in de meerderhei­d, maar federaal in de oppositie.

Vlaanderen besliste al om de helft van deze pensioenfa­ctuur over te nemen.

Loonindexe­ring

“Open Vld en CD&V vonden dit zo’n goede maatregel dat ze beloofden dit ook op federaal niveau te doen”, zegt Koen Kennis. “Als ik nu zie dat het volgens Lanjri om ruim drie miljoen euro zou gaan, dan is dit een druppel op een hete plaat. Ik ben eigenlijk teleurgest­eld. Vergeet niet dat we ook een zware financiële impact verwachten door de indexering van de lonen. Alle lokale besturen kampen met deze problemen. Als de federale overheid ook de helft op zich had genomen, dan had ik dat top gevonden. Dan was er financiële ademruimte ontstaan om stappen vooruit te zetten in de stad.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Nahima Lanjri vroeg de cijfers op voor Antwerpen.
FOTO VICTORIANO MORENO Nahima Lanjri vroeg de cijfers op voor Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium