Gazet van Antwerpen Stad en Rand

5 lessen waardoor Anderlecht nu wél derby kan winnen

ZONDAG 18.30U “Union kan derde worden... maar ook nog eerste”

- JÜRGEN GERIL

Als Anderlecht wil blijven dromen van de tweede plaats, móét het winnen van Union. Al draait deze Brusselse derby ook om de eer. Het fiere paarswit verloor al drie keer van de sterke promovendu­s en een vierde nederlaag op één seizoen zou des te pijnlijker zijn. Welke lessen kan Kompany trekken uit de vorige duels om toch eens te winnen?

Benut de twijfel bij Union

De titeldroom van Union lijkt weg. De promovendu­s kreeg een mentale klap na de recente 1 op

9 in de Champions’ play-offs. Dat kruipt niet in de kleren, waardoor goalgetter­s Vanzeir en Undav niet meer zo scherp zijn. Union kan alles nog verspelen en daar moet Anderlecht van profiteren. Paars-wit heeft trouwens heel wat goed te maken. Het is ongezien dat het vier keer in één seizoen van eenzelfde ploeg zou verliezen. Hoe goed Union St-gilloise ook was: het blijft een promovendu­s en schaamrood mag niet tot de clubkleure­n van Anderlecht gaan behoren.

Wie is de ploeg van ’t stad? Als Kompany en co. Union nog inhalen, heroveren zij dat predicaat. Het publiek kan dit keer ook massaal achter de ploeg gaan staan. Op speeldag één tegen Union mocht het Lotto Park thuis maar voor één derde gevuld zijn door Covidrestr­icties, terwijl er nog geen bezoekende fans toegelaten waren in het Dudenpark tijdens de reguliere competitie. Anderlecht ontvangt Union nu voor het eerst thuis in de sfeer die bij zo een derby hoort.

Felice Mazzu: Wees alert vanaf minuut één

Anderlecht zal Union niet meer onderschat­ten. In de vorige duels gingen ze eigenlijk altijd ten onder omdat ze niet wakker waren tegen een hongerige tegenstand­er. Domme, individuel­e fouten kostten hen toen dure punten. Bij de 1-3 op de openingssp­eeldag ging Sardella knullig onder een lange bal door en speelde Murillo een bal veel te kort terug. Bij de 3-1-nederlaag

Nu Club Brugge op één overwinnin­g van de titel staat, lijkt Union te moeten focussen op de tweede plaats. Anderlecht verkleinde de kloof donderdag tot vier punten, mits een overwinnin­g zondag bedraagt het verschil nog maar één punt. Met wat pech in de komende wedstrijde­n zakt Union dus mogelijk nog weg naar de derde plaats, waardoor het vrede zou moeten in de Champion’s play-offs stonden Mykhaylich­enko en zijn collega’s te slapen bij een razendsnel­le vrije trap in de tweede minuut. Terwijl Cullen en Murillo zich in de luren lieten leggen bij de derde goal.

Laat Nielsen niet vrij

Het was niet door een kolossale fout, maar ook de verplaatsi­ng in de reguliere competitie ging verloren: 1-0. Bij een vrije trap voor Union aan de zijkant van het veld, liet Anderlecht Casper Nielsen helemaal vrij aan de rand van de zestien. Kompany oordeelt dat de kans erg klein is dat iemand van daar scoort met een trap vanop 25 meter. Alleen buitte Union het die dag wel uit. Nielsen kreeg de bal en scoorde met een afgeweken schot. Het logische gevolg zou zijn dat Kompany die zone/man nu afdekt, maar de Rsca-coach blijft ervan overtuigd dat de kans op een doelpunt vanop die afstand klein is. De verdediger­s stappen wel sneller uit, maar een afstandssc­hot kan nog steeds.

Wees dynamische­r

Als Anderlecht de competitie beëindigt met gelijke punten als Union, staat het toch boven de Unionisten, want die kregen bij de halvering een half puntje extra. Het onderlinge duel winnen is daarom van groot belang. Paars-wit moet vooral opletten voor de snelle omschakeli­ng van Union, maar moet zelf ook dynamische­r zijn. In de vorige partijen probeerden ze openingen te creëren via het centrum met Refaelov en Verschaere­n die naar binnen kwamen. Daar werd alles goed vastgezet door beren als Burgess. Om Union te ontregelen, heeft paars-wit eerder snelle nemen met slechts een ticket voor de voorrondes van de Conference League. Maar daar wil coach Felice Mazzu nog niet aan denken. “Het klopt dat we nog derde kunnen worden, maar we kunnen ook nog de titel pakken. Zolang het mathematis­ch nog mogelijk is, blijven we in de titel geloven. Maar ook de derde plaats kan dus nog en dat zou een enorme ontgoochel­ing zijn als acties nodig op de flanken - zoals Amuzu ze nu serveert. Daarnaast moet er veel beweging zijn op het middenveld om daar de bovenhand te krijgen. Het trio Cullen - Kana Arnstad voetbalt wel dynamische­r dan wanneer Olsson en/of Refaelov spelen.

Joshua Zirkzee oogt nonchalant, maar hij is wel vaak de man met goeie ideeën die aanvallen opzet. De Nederlande­r was bovendien al goed voor achttien goals en twaalf assists. Toch blijft Kompany hem na een uur spelen altijd maar wisselen. Donderdag tegen Antwerp opnieuw. Nochtans was Raman - zijn gebruikeli­jke vervanger - niet fit, maar nu bracht de coach Verschaere­n. Zirkzee speelde dit seizoen al 45 matchen voor Anderlecht en daarin werd de huurling maar liefst 23 keer vervangen tussen minuut 60 en minuut 75. Nochtans was hij in het Dudenpark een van de enigen die soms eens een openingetj­e vond. Zou dat voor Zirkzee straks reden zijn om terug te keren naar zijn Duitse moederclub? je kijkt naar wat we dit seizoen al presteerde­n. Anderlecht verwacht zondag een makkelijke wedstrijd omdat zij mentaal sterk staan en denken dat wij mentaal helemaal op zijn. Maar ik kan je verzekeren: het wordt geen makkelijke wedstrijd voor hen.”

Wissel Zirkee niet na een uur

Een stadionver­bod voor tien jaar of zelfs levenslang en strengere identiteit­scontroles bij de ticketverk­oop en aan het stadion. Het zijn maar enkele van de vernieuwin­gen in het nieuwe actieplan rond hooliganis­me van de Pro League, minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en de voetbalbon­d. “We willen ervoor zorgen dat voetbal een familie-uitje wordt, waar niemand over zijn veiligheid hoeft na te denken.”

Zijn jullie dit seizoen van jullie stoel gevallen toen het ene incident het andere opvolgde? Annelies Verlinden: “Het verbaasde mij elke keer weer. Ik werd er zelfs boos om. Je mag de veiligheid van anderen niet in het gedrang brengen onder het mom van ‘sfeer’. Dan ben je relschoppe­r, geen supporter.” Lorin Parys: “Natuurlijk. Sommigen horen niet in een voetbalsta­dion. Simpel.”

Dat jullie nu met een nieuw actieplan komen, is dat toegeven dat de vorige regels niet volstonden?

Verlinden: “Alles verandert voortduren­d, waardoor we nu extra technieken en technologi­e kunnen inzetten. De maatregele­n moeten ook uniform toegepast worden in alle stadions. Dus het is niet zo dat de regels die we hadden niet volstonden, maar ze moeten wel gehandhaaf­d worden en in alle stadions op een gelijkaard­ige manier. Als een stadionver­bod wordt uitgesprok­en, moet dat ook effectief zijn. Er is trouwens niet één oplossing. Preventie is het belangrijk­ste, maar ook bij communicat­ie, infrastruc­tuur en repressie draaien we de knoppen verder aan.”

Betekent dat dan concreet dat een fan met stadionver­bod volgend seizoen onder geen beding in een stadion zal geraken? Verlinden: “Er zijn camera’s die controlere­n op snelheidso­vertreding­en, maar rijdt daarom niemand nog te snel? Je kan proberen alles dicht te timmeren, maar er zal vooral een mentalitei­tswijzigin­g moeten komen.”

Parys: “Als je mij vraagt of een veiligheid­splan ooit 100% waterdicht kan zijn, dan is mijn antwoord nee. Maar met dit plan vullen we wel grote gaten in de haag. De kans zal veel

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium