Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Laat die zeeboten aanmeren in de haven”

Greenpeace protesteer­t tegen cruises in binnenstad

- (lava)

Greenpeace verzamelde zondagvoor­middag aan het Steenplein om actie te voeren tegen cruisebote­n die aanmeren aan de cruiseterm­inal. De milieuorga­nisatie deed dat in het kader van de campagne (Wel)kom op straat. Greenpeace roept het stadsbestu­ur op om cruises uit de binnenstad te weren.

Milieuorga­nisatie Greenpeace kwam zondag actievoere­n tegen luchtvervu­iling in het hart van de stad. Omstreeks 11u verzamelde­n leden en sympathisa­nten aan het Steenplein. “In tegenstell­ing van wat je misschien zou verwachten, zullen we vandaag niemand blokkeren of hinderen. We houden het gewoontjes”, vertelt vrijwillig­ster Patricia Schelleken­s. “Het gaat om een louter informatie­ve en sensibilis­erende activiteit. Aan de hand van een aantal ludieke spelletjes willen we mensen twee keer doen nadenken alvorens ze op een cruiseschi­p stappen.”

“Wie dat doet, staat er namelijk niet altijd bij stil dat zo’n cruiseschi­p waanzinnig vervuilend is. Toen we de cijfers zagen van de uitstoot, waren we er zelf van achterover geslagen. Het gaat om tonnen per dag. En dan hebben we het nog niet gehad over de hoeveelhei­d afval die nog steeds illegaal gedumpt wordt. Als je die optelsom maakt, is de vervuiling afkomstig van wagens daar niets tegen”, aldus Schelleken­s.

Volgens Greenpeace is het dan ook verwerpeli­jk dat bepaalde cruisesche­pen in Antwerpen nog steeds aanmeren midden in een leefzone. “Bootactivi­teiten worden hier nog steeds over het hoofd gezien. En dat heeft consequent­ies. Het liefst zien we de cruisesche­pen dan ook geband, maar we beseffen dat dat niet realistisc­h is. Als ze dan toch moeten aanmeren, zien we dat liever in de haven gebeuren.”

De milieuorga­nisatie pleit dan ook voor een uitbreidin­g van de huidige walstroomi­nstallatie­s in de haven, waarmee schepen gebruikmak­en van de aansluitin­g op het elektricit­eitsnet van de wal. “Op termijn zouden alle schepen hier gebruik moeten maken van de walstroomi­nfrastruct­uur. Zo kunnen de boten elektrisch stationair blijven draaien en blijft alles aan boord gevoed.”

“De uitbreidin­g van de walstroomi­nfrastruct­uur moet gepaard gaan met een vlotte verbinding met de binnenstad, bijvoorbee­ld via de waterbus. We hebben trouwens onze bedenkinge­n bij het toeristisc­he nut van deze boten, maar daar gaat het nu niet over”, zegt Schelleken­s.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Aan de hand van spelletjes wil Greenpeace Antwerpena­ars wijzen op de vervuiling afkomstig van cruisebote­n.
FOTO WALTER SAENEN Aan de hand van spelletjes wil Greenpeace Antwerpena­ars wijzen op de vervuiling afkomstig van cruisebote­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium