Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen kampioen, maar wel Champions League

Union wint al voor de vierde (!) keer dit seizoen Brusselse derby tegen Anderlecht

- PIETER-JAN CALCOEN

Union heeft zichzelf op Anderlecht (0-2) beloond voor een topseizoen: tweede en naar de voorrondes van de Champions League. Wie had dit gedacht? Over de gemiste landstitel moet nu niet te veel gepraat worden...

Royale Union Saint-Gilloise. Twééde. Niemand die het bij het seizoensbe­gin had durven te voorspelle­n, maar ’t is verdikke oververdie­nd. Union is meer dan Brighton B. Het is een verrijking.

Voetbalmin­nend België had Union meer gegund. Een happy end van het sprookje, met de landstitel, maar wat ons betreft, is het ook nu een fantastisc­h seizoen geweest. Tuurlijk mag er ontgoochel­ing zijn – als je er zo dicht bij bent, moet het zelfs een beetje pijn doen –, maar bovenal moet Union fier zijn op wat het wist te verwezenli­jken. Het tartte alle wetten van het moderne voetbal. Niet met miljoenena­ankopen, wel met teamspirit en vechtlust.

Union was charmant. Op vele vlakken. Met zijn nostalgisc­he stadion. Met zijn fenomenale supporters – ook in het Lotto Park maakten zij sfeer. Met zijn persbeleid: op Union is iedereen beschikbaa­r voor een interview. Met zijn dynamiek – herinner u hoe de spelers op KV Mechelen hun coach Felice Mazzu een hart onder de riem staken nadat zijn mama overleden was. Maar evengoed met het voetbal: op Union was een match nooit saai. Was het altijd sprankelen­d? Dat niet. Maar het was wél entertaine­nd.

We mogen niet alleen Union als collectief compliment­en geven, want ook de individuen maakten indruk. Van der Heyden en Vanzeir schopten het tot bij de Duivels. Undav scoorde zijn 26ste goal. Nielsen geniet belangstel­ling uit de grootste competitie­s. Moris hield de ene clean sheet na de andere. Mitoma en Machida zijn sterren in Japan. En Mazzu is af van de (foute) stempel dat hij het niet kan aan de top. Vier keer heeft Union dit seizoen Anderlecht verslagen. Leest u die zin gerust nog een keer. Het toont aan dat het succes allerminst toeval is: anders lukt dat niet.

Het is een terechte vraag: is het

ANDERLECHT:

UNION:

VERVANGING­EN: verhaal van Union duurzaam? In het Dudenpark is men ervan overtuigd van wel. Het zou nochtans kunnen dat het volgend seizoen al een pak minder is, als de sterkhoude­rs weg zijn.

Al zeker van Europa League

Het zijn zorgen voor later. Union moet eerst genieten van zijn verwezenli­jkingen en niet te veel tobben over die gemiste eerste plek. Union was formidabel, dat moet de conclusie zijn, met als beloning Champions League-voetbal. Een trip naar Benfica, Marseille of Rangers in augustus is een mogelijkhe­id, er is nu al zekerheid van minstens de Europa League.

Wat als Vanzeir die penalty tegen Club gemaakt had?

Sorry, hadden we niet mogen opmerken... Het positieve moet overheerse­n.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium