Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nu nog genieten, maar een terugval wordt ingecalcul­eerd”

-

Horecaonde­rnemer Kasper Stuart (54), de man achter onder meer Brasserie Appelmans, Black Smoke en het onlangs geopende Monroe in Antwerpen, kan nu zeer goede resultaten voorleggen, maar de verwachtin­g is wel dat mensen de komende tijd inderdaad op horecabezo­ek gaan besparen. “Maar nu zien we mensen, zeker ook dankzij het mooie weer, na twee lastige jaren nog volop genieten.”

“Een terugval moeten we wel incalculer­en”, zegt Stuart. “De kosten stijgen snel. Wij kiezen ervoor om creatief te zijn en niet zomaar onze prijzen mee te laten stijgen. Een voorbeeld. Een goede filet pur, daar moet ik vandaag eigenlijk 45 euro voor aanrekenen. Dat is bijna niet meer betaalbaar, dus dat wordt van de menukaart geschrapt. We leggen onze keuze uit aan onze klanten, en stellen een ander stuk vlees voor, ook van goede kwaliteit, en lokaal. Daar zet ik nu nog meer op in, ook om transportk­osten te drukken. Godzijdank zijn we omringd door landbouw, zee en bossen. De prijs van onze bieren laten we ook niet zomaar stijgen, maar dat is wel heel nijpend geworden, zodanig dat we nu aan 3 euro voor een pintje zitten. Daarmee is een soort magische grens overschred­en, ja, maar het is een realiteit.”

Stuart is ook actief in Nederland en Duitsland, en daar gaan de prijsstijg­ingen in de horeca harder dan bij ons, zegt hij. “Je ziet ook dat mensen daar sneller de keuze maken om hun horecabezo­ek te beperken dan in België. Dat komt omdat buitenhuis eten en drinken voor Belgen heel belangrijk is. Dat geluk hebben we.”

Flexibel

De horecasect­or heeft zich de jongste jaren al vaker flexibel moeten opstellen. “Gelukkig zijn we in Vlaanderen goed ondersteun­d geweest, in tegenstell­ing tot de horeca in het buitenland maar ook in Brussel en Wallonië. Ik heb veel contacten daar, en dat is een wereld van verschil”, zegt Stuart. “Er zijn bij ons ook ondernemer­s die moe zijn en stoppen, die zeggen dat het deze keer niet meer hoeft. Wait and see, maar wij staan alleszins weer klaar om ons aan te passen aan de veranderin­gen die op ons afkomen.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Horecaonde­rnermer Kasper Stuart.
FOTO JAN VAN DER PERRE Horecaonde­rnermer Kasper Stuart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium