Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moslims en voetballer­s zijn nooit homo

- Dirk Hendrikx brieven@gva.be

LRedacteur eerlingen die een regenboogv­lag naar beneden halen omdat ze vinden dat homoseksua­liteit niet kan of welke geaardheid dan ook die afwijkt van hetero, nee dat kan niet. In het bijzonder in de moslimgeme­enschap is de afkeuring vaak nog scherp en onverzoenl­ijk.

Toch vragen ook progressie­ve vertegenwo­ordigers van de moslimgeme­enschap, ook als ze zelf LGBTQIA+ zijn, om begrip voor deze jongeren. Omdat zij hun houding meekrijgen vanuit hun cultuur en religie, en omdat ze vaak het gevoel hebben zelf in een verdomhoek te zitten en dat kan dan wel.

Het maakt een discussie die al lastig is, nog wat lastiger. Zeker als moslimmeis­jes het niet eerlijk vinden dat zij geen hoofddoek mogen dragen op school en een regenboogv­lag daar wel mag, is het verschil rap gevonden: geaardheid is een gegeven, een hoofddoek is een keuze. Over geaardheid kun je niet neutraal zijn, die is wat ze is. Over culturele en religieuze zaken kan je bijvoorbee­ld wel vragen om het tot de privékring te beperken.

Maar het klopt ook wat de Antwerpse theatermak­er en LGTBQ+-activist Jaouad Alloul zegt: “Aanvaardin­g kan je niet afdwingen.” Het is in het beste geval een proces, dat traag verloopt. Hoe diep de aversie voor andersgeaa­rdheid kan zitten, blijkt ook buiten de moslimwere­ld: voor het Vaticaan is homoseksua­liteit nog altijd een zonde, in de voetbalwer­eld blijken er als bij wonder nog altijd geen homo’s te zijn (de outing van een Britse voetballer deze week was een primeur voor het Europese profession­ele voetbal) en bij jongeren is homo soms nog een populair scheldwoor­d. Het is ook niet voor niks dat Philippe Geubels een aflevering van zijn onvolpreze­n tv-reeks Taboe wijdde aan genderdive­rsiteit, met mensen die transgende­r zijn, veranderd van geslacht dus, of non-binair, die zich noch man noch vrouw voelen. Het proces van hun acceptatie is nog aan de gang.

Tegelijk is het ook zo dat je als moslimjong­ere niet bepaald in een zetel opgroeit. Hun eigen cultuur zit in de verdrukkin­g en ze hebben vaak te maken met vooroordel­en en wantrouwen, soms met regelrecht­e haat en oorlogstaa­l. Vlaggen neerhalen of verbale of fysieke agressie mogen nooit het antwoord zijn, dat is helder. Maar verder zal het nog een tijdlang behelpen blijven, daar is niks aan te doen. De enige weg is elke keer opnieuw het gesprek aangaan. Op school of binnen de eigen gemeenscha­p met mensen zoals Jaouad Alloul, of warm aanbevolen voor iedereen: met iemand als Philippe Geubels. De lach zal je bevrijden.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium