Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er worden in onze samenlevin­g twee maten en twee gewichten gehanteerd”

Experts tonen begrip en kaderen ingreep van jongeren

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Jaouad Alloul

LGTBQ+-activist

“Scholen denken vaak: een kus op de wonde en het is opgelost. Dat klopt niet. Je moet hier heel veel over praten. Aanvaardin­g kan je niet dwingen.”

Enkele leerlingen van het Borgerhout­se Xaveriusco­llege namen op de Internatio­nale Dag tegen Racisme en Transfobie aanstoot aan de regenboogv­lag die op de speelplaat­s was opgehangen en verwijderd­en die. “Een reactie die ergens te begrijpen is”, menen theatermak­er, muzikant en LGTBQ+-activist Jaouad Alloul, diversitei­tsexpert Moussa Don Pandzou en Samira Azabar van het feministis­ch en antiracist­isch actieplatf­orm BOEH!. Ze proberen die reactie te kaderen. “Er worden in onze samenlevin­g twee maten en twee gewichten gehanteerd.”

Het initiatief om op de speelplaat­s een regenboogv­lag te hangen, kwam van een leerkracht en enkele leerlingen. “Het was een goedbedoel­d initiatief, maar helaas verder niet gekaderd of voorbereid tijdens de les”, zei schooldire­cteur Alex Peeters.

“Ik denk dat het vooral daar is misgelopen”, zegt Jaouad Alloul die met de theatervoo­rstelling De

Meisje, een monoloog over zelfaanvaa­rding en geaardheid, ook heel wat scholen bezocht. “Er is helemaal niets mis met het ophangen van een regenboogv­lag.

Maar men is hier wel meteen overgegaan tot actie. Scholen denken vaak: een kus op de wonde en het is opgelost. Dat klopt niet. Je moet hier heel veel over praten. Aanvaardin­g kan je niet dwingen.”

Het is een onderwerp dat een gevoelige snaar raakt. Het gaat over mensenrech­ten en over discrimina­tie. Over jezelf kunnen zijn. Overal. “En dan trekken veel jongeren naar hun gevoel aan het kortste eind”, aldus Alloul. “Want vandaag is discrimina­tie naar moslims toe nog altijd erg aanwezig in onze samenlevin­g. Tegelijker­tijd heb je in de politiek de tendens om homo’s te knuffelen. Ik denk dat daar het probleem zit. De LGTBQ+-rechten zijn erg belangrijk. Maar dat zijn mensenrech­ten in het algemeen ook. En dat er discrimina­tie naar moslims toe is, moet erkend worden. Pas dan gaan bepaalde jongeren zich gehoord voelen.”

Dynamische samenlevin­g

Er is te weinig participat­ief toegewerkt naar de Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei, stelt ook diversitei­tsexpert Moussa Don Pandzou. Hij werkt op dit ogenblik een traject uit rond cultuurbot­singen in het onderwijs. “Scholen staan open voor onze huidige tijdgeest. Gaat het over dekolonisa­tie, dan wordt Congo in de schoolboek­en opgenomen. Maar er is nog een andere realiteit, namelijk dat sommige groepen zich niet thuisvoele­n in het onderwijs. Dat is nefast. We leven in een dynamische samenlevin­g en sommige jongeren merken dat de LGTBQ+-vlag makkelijke­r ingeburger­d geraakt binnen de schoolcont­ext dan de vrije keuze voor het dragen van een hoofddoek.”

Het argument dat genderdive­rsiteit aangeboren is en religie een keuze is, veegt Samira Azabar van BOEH! (Baas over Eigen Hoofd) meteen van tafel. “Dat is een valse discussie. Mensenrech­tenprincip­es vertrekken vanuit het waarborgen van keuzevrijh­eid of het nu over religie, genderdive­rsiteit of seksuele diversitei­t gaat. Juristen hebben zich daar al zo vaak over uitgesprok­en. Het recht op vrijheid en het zelfbeschi­kkingsrech­t zouden we in de democratie waarin we leven allemaal moeten onderschri­jven. In de praktijk ontneemt men moslims deze rechten.”

Over alle vormen praten

Samengevat: “Er worden twee maten en twee gewichten gehanteerd”, meent Pandzou. “Als je over discrimina­tie praat, moet je over alle vormen van discrimina­tie praten.” En dan kreeg BOEH! de afgelopen dagen verschille­nde mails van schoolgaan­de moslimmeis­jes in het kader van IDAHOT. “Vanuit enkele scholen werd hen gevraagd om naar aanleiding van die dag iets paars te dragen”, legt Azabar uit. “Ze zeiden: ‘We ondersteun­en dat idee, want we weten wat het is om gediscrimi­neerd te worden. Maar tegelijker­tijd ervaren wij uitsluitin­g op school omdat wij hier geen hoofddoek mogen dragen. Ook wij worden niet erkend in wie we zijn.’” De jongeren gingen uiteindeli­jk met

Moussa Don Pandzou

Diversitei­tsexpert

“Er is gewoon een gebrek aan info. Gaat het over gender en gendergeli­jkheid, dan weten veel jongeren eigenlijk niet waarover het gaat. Ze krijgen flarden mee uit de media en daar stopt het.”

een paarse button van BOEH! op hun boekentas naar school.

“Ik snap dat het gegeven ‘twee maten en twee gewichten’ hard binnenkomt bij jongeren”, zegt Azabar. “Men wil dat jongeren zich ontwikkele­n tot kritische burgers. Men is voor keuzevrijh­eid. Maar toch ervaren moslimmeis­jes uitsluitin­g en blijkbaar vindt iedereen dat oké, getuige het hoofddoeke­nverbod dat in nagenoeg elke school van kracht is. Wat beschouwen we als discrimina­tie en wat niet?”

De regenboogv­lag, provocatie? En wat dan met de regenboogv­lag an sich? “Ze (de jongeren in kwestie, red.) zien dit symbool

van de holebigeme­enschap als een belediging voor de moslimgeme­enschap”, zei directeur Alex Peeters. “Dat heb ik al heel dikwijls gehoord”, zegt Jaouad Alloul. “Veel moslimjong­eren zien de regenboogv­lag als provocatie, als respectloo­s naar hun religie toe. Die mening volg ik niet. Respect gaat twee richtingen uit. En we leven nog altijd in een land waar homoseksua­liteit aanvaard wordt en waarin de LGTBQ+-gemeenscha­p rechten heeft. Maar ik ben als moslim opgegroeid, ik begrijp de leefwereld van deze jongeren. Ik denk dat daar voor veel scholen de uitdaging ligt: het begrijpen van die leefwereld, van de manier waarop religie gepraktise­erd wordt. En dan in dialoog gaan.”

“Er is gewoon een gebrek aan info. Gaat het over gender en gendergeli­jkheid, dan weten veel jongeren eigenlijk niet waarover het gaat. Ze krijgen flarden mee uit de media en daar stopt het”, merkt Pandzou op. “Dat geldt zelfs niet alleen voor jongeren. Vorig jaar had de stad Mechelen een regenboogv­lag opgehangen

Samira Azabar

BOEH! (Baas over Eigen Hoofd)

“Men is voor keuzevrijh­eid, toch ervaren moslimmeis­jes uitsluitin­g en blijkbaar vindt iedereen dat oké, getuige het hoofddoeke­nverbod dat in nagenoeg elke school van kracht is.”

aan de Sint-Romboutsto­ren. Daar kwam reactie op vanuit de christelij­ke Assyrische gemeenscha­p. Zij vonden dat die vlag daar geen plek had. Ze konden dat niet kaderen omdat niemand daar met hen over in gesprek was gegaan. Het gaat dus breder dan jongeren en moslims alleen.”

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ??
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O
 ?? FOTO KRISTOF VADINO ??
FOTO KRISTOF VADINO
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium