Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De clash van de maritieme miljonairs

Wie wordt de baas van de Antwerpse rederij Euronav?

- STEVEN VANKERCKHO­VEN CHRISTOF WILLOCX

Al weken speelt zich in het Belgicageb­ouw op het Antwerpse Zuid een machtsstri­jd af die niet zou misstaan in een Netflixfeu­illeton. De hoofdrolsp­elers: de familie Saverys van rederij CMB in de ene hoek, de Noorse miljardair John Frederikse­n en Euronav-CEO Hugo De Stoop in de andere. De inzet: het roer van de olietanker­rederij Euronav.

Nadat beide kampen elkaar hebben aangevalle­n in de pers én elk honderden miljoenen euro’s aan aandelen hebben gekocht om elkaar de loef af te steken, volgt donderdagv­oormiddag een eerste rechtstree­kse confrontat­ie. De aandeelhou­ders van Euronav bepalen dan of drie CMB-mensen mogen toetreden tot het bestuur. “Een overname door de Vikings die ons duizend jaar geleden overrompel­d hebben.”

CMB-baas Alexander Saverys liet de diplomatie een dag na de officiële bekendmaki­ng van de fusieplann­en van het Antwerpse Euronav met rivaal Frontline, eigendom van de steenrijke Noor John Frederikse­n (zijn vermogen: 11,46 miljard euro), even varen. Wat is er aan de hand? Euronav en Frontline openbaarde­n op 7 april hun principeak­koord om samen de grootste olierederi­j ter wereld te vormen, goed voor 69 supertanke­rs en een 75-tal gewone tankers. Volgens het plan krijgt de fusiegroep de naam Frontline en wordt huidig Euronavtop­man Hugo De Stoop de CEO.

Maar de triomfante­lijke aankondigi­ng van de fusie viel een dag later al op een koude steen. Scheepvaar­tgroep CMB, de grootste aandeelhou­der van Euronav, liet in een persberich­t weten dat het zich tegen de fusie verzet. Topman Alexander Saverys ziet voor Euronav een toekomst als transporte­ur van milieuvrie­ndelijke brandstoff­en zoals waterstof en ammoniak. Maar de leiding van Euronav wil olie blijven vervoeren, en is ervan overtuigd dat het plan van CMB – of beter: van de CMB-dochter CMB.Tech, die zich met groene technologi­e bezighoudt – alleen maar veel geld zal kosten.

Honderden miljoenen

De strijd is bits en duur. John Frederikse­n (78) trok zo’n 200 miljoen euro uit om aandelen van Euronav bij te kopen en dus meer te zeggen te krijgen. Alexander Saverys (44) gooide er meer dan 300 miljoen euro tegenaan. Voorlopige tussenstan­d: Frederikse­n heeft 12% van de aandelen van Euronav, Saverys heeft 18,5%. Dat is veel, maar niet genoeg. Om de fusie te kunnen blokkeren moet de familie Saverys tijdens een bijzondere algemene vergaderin­g 25% van de stemmen achter zich krijgen.

Er is nog geen datum vastgelegd waarop de aandeelhou­ders van beide bedrijven zich over de fusie kunnen uitspreken. Maar nu donderdag is er wel iets anders: een aandeelhou­dersvergad­ering van Euronav waarin CMB drie kandidaat-bestuurder­s naar voren schuift. Het moet daarvoor de meerderhei­d van de aandeelhou­ders van Euronav achter zich krijgen. “Als CMB er donderdag in slaagt om zijn drie bestuurder­s verkozen te krijgen, zullen die er wellicht voor zorgen dat het fusieplan niet wordt voorgelegd aan

de aandeelhou­ders van Euronav”, zegt Tom Simonts, onafhankel­ijk analist van KBC Securities. Forse tegenaanva­l

“Er zal dan ook grote onenigheid ontstaan met de niet-CMB-bestuurder­s, waardoor Euronav eigenlijk onbestuurb­aar wordt”, gaat Simonts verder. “Maar zelfs als CMB het donderdag niet haalt, kan het de fusie tussen Euronav en Frontline nog tegenhoude­n, bijvoorbee­ld door gewoon zelf nog enkele honderden miljoenen euro uit te geven, tot het 25% van de aandelen van Euronav heeft en de fusie kan blokkeren.” Euronav wil dat natuurlijk niet zomaar laten gebeuren en heeft al een forse tegenaanva­l ingezet.

Het management van Euronav riep de aandeelhou­ders in een brief op om tegen de kandidaatb­estuurders van CMB te stemmen. Het trio zou volgens het management niet in staat zijn om “een onbevooroo­rdeeld oordeel te vellen over enig toekomstsc­enario”. Vrij vertaald: ze dienen de belangen van CMB en niet die van Euronav. Diezelfde dag liet Euronav ook fijntjes weten dat het vier niet-ecologisch­e mammoettan­kers heeft vervangen door twee milieuvrie­ndelijkere schepen. Een veegje uit de pan naar CMB, om duidelijk te maken dat Euronav wel degelijk een groen hart heeft.

Gemoedelij­ke babbels?

Wie de strijd wint, zal nog moeten blijken. Maar dat de strijd zo bits verloopt, hoeft niet te verwondere­n. De Saverysen beschouwen Euronav als hún kind. CMB was in 1995 een van de oprichters van Euronav. Marc Saverys, vader van Alexander, liet de tankerrede­rij onder zijn bewind uitgroeien tot de wereldtop. Hij haalde bijna achttien jaar geleden ook Hugo De Stoop als financieel specialist binnen bij Euronav. De hoofdkwart­ieren van Euronav en CMB bevinden zich al jaren in het Belgicageb­ouw op de De Gerlacheka­ai in Antwerpen-Zuid, waar de Saverysen en De Stoop elkaar wel eens tegen het lijf kunnen lopen. Het is de vraag of de babbels nog gemoedelij­k verlopen.

Maar wie heeft nu eigenlijk de slimste plannen: CMB of Euronav? “De oliemarkt zal nog tien à twintig jaar blijven groeien, omdat de economieën in bijvoorbee­ld Azië blijven aantrekken”, zegt Tom Simonts, analist van

KBC Securities. “Als Euronav zijn eigen koers blijft varen, zijn de aandeelhou­ders er zeker van dat ze onmiddelli­jk veel geld zullen verdienen. Als CMB zijn visie bij Euronav kan doordrukke­n, is het risico groter. Euronav kan dan in een verdere toekomst misschien nog hogere winsten maken, als ammoniak en waterstof doorbreken. Maar de eerste jaren zal er vooral moeten worden geïnvestee­rd. En misschien breken ammoniak en waterstof niet door.”

En Frontline?

Tot slot nog dit: we hebben het alleen gehad over een Euronav zonder CMB en een Euronav met CMB. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met die fusie tussen Euronav en Frontline? “Ik twijfel eraan of die Euronav veel voordeel zal opleveren”, zegt Tom Simonts. “Het fusiebedri­jf zal bijvoorbee­ld zijn prijzen voor olievervoe­r niet kunnen laten stijgen. De klant betaalt het dagtarief voor olievervoe­r op de ‘spotmarkt’. Als Euronav en Frontline te veel vragen, gaat de klant naar een kleinere aanbieder die minder vraagt. Anderzijds brengt een fusie wel schaalvoor­delen met zich mee. Maar soit, in bestuurska­mers van bedrijven geldt vaak het principe: ‘bigger is

beautiful’. Maar het is niet per se beter.”

 ?? FOTO KLAAS DE BUYSSER FOTO RR FOTO DRIES LUYTEN ?? Euronav-CEO Hugo De Stoop.
Noorse miljardair John Frederikse­n.
CMB-baas Alexander Saverys samen met vader Marc.
FOTO KLAAS DE BUYSSER FOTO RR FOTO DRIES LUYTEN Euronav-CEO Hugo De Stoop. Noorse miljardair John Frederikse­n. CMB-baas Alexander Saverys samen met vader Marc.
 ?? FOTO EURONAV ?? De Cap Victor, een van de olietanker­s van de Belgische rederij Euronav.
FOTO EURONAV De Cap Victor, een van de olietanker­s van de Belgische rederij Euronav.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium