Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mensen lagen in hun cel naar lucht te happen”

Voormalige directiele­den van gevangenis Merksplas voor rechter na grootste opstand ooit in ons land

- BRITT PEETERS

Zes jaar na de zwaarste opstand ooit in een Belgische gevangenis, in Merksplas, heeft de toenmalige zeskoppige directie zich in de rechtbank verantwoor­d voor de tenlastele­gging ‘schuldig verzuim’. Volgens een van de gedetineer­den die toen vastzaten in het brandende gebouw, heeft de directie destijds niet voldoende ingegrepen en hen zomaar achtergela­ten. “Totaal onwaar, er valt hen niets te verwijten”, pleitte John Maes voor de directiele­den.

De cocktail van personeels­tekort, slechte leefomstan­digheden en overbevolk­ing zorgden ervoor dat de avond van 7 mei 2016 eindigde in een hel voor iedereen die toen iets te maken had met de gevangenis van Merksplas. Tijdens de wandeling om 17.30u weigerden verschille­nde gedetineer­den om terug te keren naar hun cel. Kwam daar nog eens bij dat er ook een personeels­taking uitbrak.

Een van de vakbondsma­nnen besloot om het water af te sluiten. Een druppel op een hete plaat, zo bleek achteraf, en de sfeer werd al snel heel grimmig.

Tweehonder­d gedetineer­den klitten uiteindeli­jk samen en creëerden een ongeziene chaos: ze gooiden met boordstene­n, vandalisee­rden gebouwen en gooiden ook met projectiel­en om brand te stichten. Er waren amper 28 politiemen­sen aanwezig. Paviljoen F, waar geïnternee­rden verbleven, kwam in het oog van de storm terecht. Een deel van het paviljoen stond in brand, 54 geïnternee­rden zaten als ratten in de val. Uiteindeli­jk konden ze zichzelf bevrijden door muren te slopen.

Bijna een wonder

Dat er geen gewonden zijn gevallen, is bijna een wonder. In 2018 werden dertien mannen, de aanstokers, veroordeel­d tot celstraffe­n tot twaalf jaar. De toenmalige directie, zes leden die tijdens de feiten ook aanwezig waren, werd in 2020 door de raadkamer in Turnhout buiten vervolging gesteld. Peter J. ging tegen die beslissing in beroep. De man zat destijds vast in het brandende gebouw.

“Mensen lagen op de grond om onder de kieren van hun celdeur naar lucht te happen. Iemand schopte het raampje van een cel uit, met bakstenen en al. Uiteindeli­jk lukte het om 24 gevangenen van de benedenver­dieping te bevrijden. De rest bleef achter slot en grendel. Mijn cel kreeg men nog altijd niet open”, getuigde Peter J. destijds. “De directie heeft ons in het brandende paviljoen achtergela­ten op het ogenblik dat de cipiers van deze directie de opdracht kregen om ons paviljoen te verlaten.”

De kamer van inbeschuld­igingstell­ing besloot uiteindeli­jk dat er toch voldoende bewijzen waren om de zes directiele­den te vervolgen voor schuldig verzuim. Gisteren moesten ze zich in de rechtbank voor die tenlastele­gging verantwoor­den. “Mijn cliënt heeft altijd gezworen dat hij het hier niet bij ging laten”, zei meester Bob Boogaers, de advocaat van Peter J. “Volgens het interventi­eplan van de gevangenis gaat bij een brand het leven van de gedetineer­den en het personeel voor alles. Dat is het hoofdprinc­ipe.”

“Feiten meer dan bewezen”

“Maar heeft de directie wel naar dit principe gehandeld?” vroeg de raadsman zich af. “Toen de directie het besluit gaf aan het personeel om te evacueren, was er nog geen brand, maar er was wel een zeer ernstige dreiging. Er waren op dat moment al drie kleine brandhaard­en geblust. Hoe komen ze er dan bij om die opdracht te geven? Meteen na de evacuatie stond het gebouw in vuur en vlam.” De feiten zijn volgens meester Boogaers meer dan bewezen, maar het parket is daar niet van overtuigd.

“Toen de opdracht gegeven werd, was er nog geen brand. Er werd dus niemand achtergela­ten in een brandend paviljoen. De directie nam de beslissing uit veiligheid­soverwegin­gen: het leek erop dat nog meer gedetineer­den zich achter de opstand zouden scharen, en de cipiers hadden ook opgemerkt dat sommige geïnternee­rden hun bestek nog bij zich hadden. Achteraf is het makkelijk om beslissing­en te bekritiser­en, maar volgens ons is hier geen sprake van schuldig verzuim”, zei procureur Elke Van Dijck. Ze vorderde de vrijspraak.

“Koude rillingen”

Dat vroeg ook meester John Maes, die de directiele­den verdedigde, zes mensen uit Leuven, Putte, Merksplas, Lommel, Antwerpen en Turnhout. “Schuldig verzuim is de egoïstisch­e weigering om hulp te bieden bij bewustzijn van gevaar. Het voorlezen alleen al bezorgt mij en mijn cliënten koude rillingen. Het is ongelofeli­jk dat zij voor zoiets vervolgd worden. Alle directiele­den zijn destijds meteen ter plaatse gekomen, ook al waren de meesten niet van dienst op dat moment. Nog voor het gevaarlijk werd, zijn ze tussen de gedetineer­den in gaan staan, om met hen te praten en te onderhande­len.”

“Uiteindeli­jk werd het echt vijandig, en keerden de gedetineer­den zich tegen hen en het personeel. De beslissing om te evacueren was meer dan terecht. Er was op dat moment nog geen sprake van een brand. Pas later escaleerde de situatie. Mijn cliënten zagen vanop een verre afstand de rookontwik­keling en vlammen in Paviljoen F. Hoe moesten zij op voorhand al weten dat er brand gesticht zou worden? Dat kan hen onmogelijk verweten worden.”

Het vonnis volgt op 15 juni.

Bob Boogaers

Advocaat van Peter J.

“Toen de directie het besluit gaf aan het personeel om te evacueren, was er nog geen brand, maar er was wel een zeer ernstige dreiging. Meteen na de evacuatie stond het gebouw in vuur en vlam.”

Elke Van Dijck

Procureur

“Toen de opdracht gegeven werd, was er nog geen brand. Er werd dus niemand achtergela­ten in een brandend paviljoen. Volgens ons is hier geen sprake van schuldig verzuim.”

John Maes

Advocaat van de directie

“De beslissing om te evacueren was meer dan terecht. Er was op dat moment nog geen sprake van een brand. Hoe moesten mijn cliënten toen al weten dat er brand gesticht zou worden?”

 ?? FOTO BFM ?? In de nacht van 7 op 8 mei 2016 vond in Merksplas de ergste gevangenis­opstand ooit in ons land plaats.
FOTO BFM In de nacht van 7 op 8 mei 2016 vond in Merksplas de ergste gevangenis­opstand ooit in ons land plaats.
 ?? FOTO BFM ?? Een deel van Paviljoen F stond in brand en 54 geïnternee­rden zaten als ratten in de val.
FOTO BFM Een deel van Paviljoen F stond in brand en 54 geïnternee­rden zaten als ratten in de val.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium