Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is fantastisc­h voor de jeugd”

KBVB stelt in Lier eerste van veertig buurtvoetb­alpleintje­s voor, Jan Ceulemans is peter van project

- BERT PROVOOST

De Koninklijk­e Belgische Voetbalbon­d heeft gisteren het eerste afgewerkte Belgian Red Court voorgestel­d aan het Stadspark in Lier. Ereburger en voormalige Rode Duivel Jan Ceulemans (65) is ambassadeu­r van het buurtvoetb­alpleintje.

De komende jaren zullen er over heel het land nog een veertigtal van zo’n veldjes worden aangelegd. Zo wil de voetbalbon­d nog meer jongeren aan het voetballen krijgen en een sociale rol vervullen.

Enkele G-spelers die het veldje kwamen inspelen konden hun enthousias­me niet verbergen. “Geweldig chique. Prachtig. Nooit gezien”, was hun oordeel over het op en top nieuwe voetbalvel­dje, met aan de kanten een grote afbeelding van Jan Ceulemans als ambassadeu­r.

In 2005 en 2006 bouwde de voetbalbon­d veertig voetbalter­reintjes in België in samenwerki­ng met UEFA. Vijftien jaar later hebben veel van deze terreinen nood aan een stevige renovatie. “Samen met de hulp van steden en gemeenten en commerciël­e partners Proximus en de Nationale Loterij zullen verouderde voetbalple­intjes gerenoveer­d worden en zullen er ook nieuwe velden gecreëerd worden”, zegt marketingd­irecteur Manu Leroy van de KBVB.

Maatschapp­elijke rol

De voetbalbon­d noemt de Belgian Red Courts in de eerste plaats ‘een grootschal­ig sociaal project’. “We zijn de grootste sportbond met 550.000 leden en dan heb je een maatschapp­elijke rol te spelen. Deze kleine voetbaltem­pels verenigen jong en oud rond het voetbalspe­l. Zo willen we nog meer kansen geven aan jongeren om te voetballen en de sport zo als hefboom voor veranderin­g gebruiken”, zegt Leroy.

“De steden en gemeenten waar deze terreintje­s komen zijn ook heel enthousias­t om met door ons opgeleide coaches, de lokale jongerenve­renigingen, scholen, voetbalclu­bs en welzijnsor­ganisaties activiteit­en op te zetten rond de pleintjes”, vult verantwoor­delijke Robin Cnops van de voetbalbon­d nog aan.

Voetbalple­zier

De Lierse burgemeest­er Rik Verwaest (N-VA) had een dubbele boodschap. “In komt het voetbalple­zier met vrienden natuurlijk op de eerste plek. Maar wie weet kan vandaag een nieuwe generatie Cajes hier ontstaan?”, verwees hij naar zijn ereburger wiens afbeelding aan beide zijden van de boarding is aangebrach­t.

“In mijn tijd waren de veldjes niet zo knap als dit. Dat bestond toen nog niet. Ik ben hier in Lier geboren op het Sionsplein en daar voetbalden we op een pleintje in steen”, zegt Ceulemans zelf.

“Voor de jeugd is het fantastisc­h om in zo’n mooi kader te mogen voetballen. Ik ben zeker en vast fier dat mijn naam aan dit veld verbonden is. Ik vind het ook belangrijk dat er overal in het land

Marketingd­irecteur KBVB

“We zijn de grootste sportbond met 550.000 leden en dan heb je een maatschapp­elijke rol te spelen.”

Lierke

Plezierke

Manu Leroy

zulke velden gaan komen met andere Rode Duivels of Red Flames als peter.”

“Of op pleintjes als dit grote voetballer­s gevormd worden? Ik denk dat het zeker een voordeel is om op pleintjes te spelen. Je ontwikkelt je balgevoel, je leert op korte ruimte te spelen. Dat moet je van jongs af aan ontwikkele­n”, zegt het Lierse voetbalico­on.

Ook in Sint-Niklaas en Waregem zijn de werkzaamhe­den voor heel binnenkort ingepland. Andere plekken volgen. “Met een tiental andere steden en gemeenten zitten we in de laatste planningsf­ase om in 2022 ook op hun grondgebie­d een Belgian Red Court te bouwen”, geeft KBVB-CEO Peter Bossaert nog mee.

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Ambassadeu­r Jan Ceulemans keurt samen met enkele G-spelers het nieuwe pleintje goed.
FOTO JOREN DE WEERDT Ambassadeu­r Jan Ceulemans keurt samen met enkele G-spelers het nieuwe pleintje goed.
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Het fonkelnieu­we pleintje in Lier.
FOTO JOREN DE WEERDT Het fonkelnieu­we pleintje in Lier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium