Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ANTWERPEN Bezoek de ondergrond­se stad op archeologi­edagen

-

De ondergrond­se stad vormt het centrale thema van de archeologi­edagen in Antwerpen. Vanaf vrijdag en verder het hele weekend kunnen geïnteress­eerden onder begeleidin­g archeologi­sche sites bezoeken.

Het is de vijfde keer dat er in heel Vlaanderen archeologi­sche sites en gebouwen te bezoeken zijn. Het initiatief, dat steeds meer volk lokt, is te vergelijke­n met de Open Monumentda­g. Ook in Antwerpen kunnen er diverse sites bezocht worden, waarbij de nadruk ligt op de ondergrond­se stad.

Zaterdag is er een wandeling langs de Burchtzone, ter hoogte van de wandeltrap­pen naar het Noorderter­ras. Daar werden twee jaar geleden restanten van de middeleeuw­se burcht opgegraven. Binnen de ommuurde burcht bevonden zich behalve woningen ook het Steen, de Sint-Walburgisk­erk en de Vierschaar. Van deze gebouwen zijn alleen nog restanten van het Steen zichtbaar. Van de overige gebouwen zijn alleen fundamente­n overgeblev­en.

Dezelfde dag kan er ook een bezoek gebracht worden aan wat overblijft van de citadel of dwangburch­t van de hertog van Alva. Deze citadel speelde in de zestiende eeuw een belangrijk­e rol in de Antwerpse geschieden­is. Om deze wandeling mee te maken moeten de bezoekers in de Gijzelaars­straat op het Zuid zijn.

FelixArchi­ef

Voor wie het verleden van de stad ter plekke verkennen net iets te veel is, is er in het Felix Archief een tentoonste­lling over wat er zoal onder de Leien ligt. Onder de naam ‘Een gracht vol schatten’ worden daar oude tekeningen getoond van hoe de Leien er in de zestiende eeuw en later uitzagen.

Op de tentoonste­lling zijn er ook voorwerpen te zien die werden opgegraven bij archeologi­sche onderzoek op en rond de Leien. De tentoonste­lling aan de Oudeleeuwe­nrui is overigens nog tot in het najaar te bezoeken.

Nog een bezoek, meteen het enige waarvoor gereservee­rd moet worden, is dat in het Provinciaa­l Archeologi­sch Depot aan de Noordersin­gel in Borgerhout. Hier worden archeologi­sche voorwerpen uit de hele provincie bewaard en ontsloten.

Zondag wordt ook de eerder genoemde wandeling op en rond de werf van de verdwenen Burcht aan de Scheldekaa­ien nog eens hernomen.

Info en reserveren op www.archeologi­edagen.be.

i

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Twee jaar geleden werden er opgravinge­n gedaan in de omgeving van de verdwenen Burcht. De volgende dagen kan deze site worden bezocht.
FOTO JAN VAN DER PERRE Twee jaar geleden werden er opgravinge­n gedaan in de omgeving van de verdwenen Burcht. De volgende dagen kan deze site worden bezocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium