Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is geen behandelin­g, wel fun”

Zin en onzin van yogakampen voor kinderen: therapeute Thalia Green is alvast voorstande­r

- SAAR VAN OLMEN

Wilrijkse relaxatiet­herapeute Thalia Green (47) organiseer­t deze zomer opnieuw yogakampen voor kinderen van 4 tot 10 jaar en ze is niet de enige. Yoga voor kinderen wordt populairde­r. Maar wat is het precies? En is het wel goed om kinderen er zo vroeg mee te laten beginnen? “Mensen hebben een verkeerd beeld van hoe een yogales eruitziet”, zegt Green.

Green is al aan haar zesde yogazomer voor kinderen toe, en heeft nog geen spijt van haar carrièresw­itch. “Ik werkte vroeger in de bedrijfswe­reld. Toen ik mijn kinderen kreeg ben ik er even uitgestapt en ik zag het niet meer zitten om terug te gaan. Daarom ben ik als yogaleraar en relaxatiet­herapeute begonnen.”

Ze startte haar praktijk Zen Enzo en volgde cursussen om kinderyoga te mogen geven. “Ik was ook al langer bezig met een massagepra­ktijk. Daar merkte ik dat er veel stressprob­lemen naar boven kwamen. Dat prikkelde me om verder te specialise­ren.” Daarnaast zocht Green als alleenstaa­nde mama opvang voor haar kinderen. Vanuit dat idee begon ze met de kampen.

Fun

Bij Zen Enzo ligt de focus op relaxen. “Het gaat vooral om fun”, vertelt Green. Per dag krijgen de kinderen een uurtje yogales, maar ze doen niet de hele tijd dezelfde dingen. Naast de poses leren ze ook ademhaling­soefeninge­n, kindermass­age en mantra’s bijvoorbee­ld. De moeilijkhe­idsgraad past bij de leeftijd. “Je mag je uiteraard niet forceren.”

Want, kan dat eigenlijk kwaad, yoga op zo’n jonge leeftijd? “Nee dat denk ik niet”, zegt kinderkine­siste Audrey Maes van Kine Larosse in Schoten. “Kinderen gaan niet snel zelf over hun pijngrens heen zoals dat soms met volwassene­n gebeurt. Ook neem je tijdens kinderyoga geen extreme rekpositie­s aan.”

Volgens zowel Maes

als Green

kom je yoga ook meer tegen op scholen. Kinderen die last hebben van een angststoor­nis, kunnen hun oefeningen dan toepassen in een moeilijke situatie. “Ik merk bijvoorbee­ld dat er bij ons in de buurt twee scholen zijn, die de kinderen even apart laten staan als ze het moeilijk krijgen. Zo kunnen ze een paar yogaposes doen en weer fris aan hun taak beginnen”, zegt Maes.

Maes vindt het vooral een mooie aanvulling voor andere bewegingsa­ctiviteite­n. “Bij andere sporten wordt vooral gefocust op het fysieke, maar yoga kan bijvoorbee­ld wel helpen om je mentale gezondheid een extra stimulans te geven.”

Kinderen onder zes

Al nuanceert de kinesiste dat toch een beetje. “Ik denk dat het vooral voor kinderen vanaf zes jaar nuttig kan zijn. Bij jongere kinderen vind ik het moeilijk, omdat die nog niet goed doorhebben hoe hun lichaam in elkaar zit en niet weten welke positie ze dan moeten aannemen. Waar ligt de grens tussen een gewoon bewegingsp­rogramma en yoga?” Al doe je er niets verkeerd mee, beweging is sowieso goed.

De kinderen moeten het volgens haar vooral graag doen. “Het mag

Kinderkine­siste

‘‘ik denk dat het voor kinderen met minder lichaamsbe­sef of angststoor­nissen zeker een hulp kan zijn.’’

geen behandelin­g worden. Als het een hobby wordt als een ander, dan pikken ze het veel sneller op.” Of ze per se yoga aan iedereen zou aanraden, weet ze niet. “Ik ben voor elke vorm van lichaamsbe­weging. Maar ik denk dat het

voor kinderen met minder lichaamsbe­sef of angststoor­nissen zeker een hulp kan zijn.”

Inschrijve­n voor het kamp kan via www.zen-kids.be.

i

 ?? FOTO PDR ?? Thalia Green. “Toen ik mijn kinderen kreeg ben ik uit het bedrijfsle­ven gestapt en ik zag het niet meer zitten om terug te gaan. Daarom ben ik als yogaleraar en relaxatiet­herapeute begonnen.”
FOTO PDR Thalia Green. “Toen ik mijn kinderen kreeg ben ik uit het bedrijfsle­ven gestapt en ik zag het niet meer zitten om terug te gaan. Daarom ben ik als yogaleraar en relaxatiet­herapeute begonnen.”
 ?? FOTO FVV ?? De kindjes moeten genieten en zich niet forceren. Foto archief.
FOTO FVV De kindjes moeten genieten en zich niet forceren. Foto archief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium