Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maandenlan­g hoorde ik hem meer dan mijn man”

Radiostem Cathérine Vandoorne maakt podcast ‘Charles eindelijk koning’

- FILIP SPOELDERS

Als vaste stem van het Radio 2-programma De Madammen maakte Cathérine Vandoorne uit Boechout haar eerste podcast. “Op aangeven van onze vrt-royalty watcher Flip Feyten belandde ik bij prins Charles om het vijfdelige portret Charles, eindelijk koning te maken.”

Mooie stem

Cathérine is zelf een fervente luisteraar van podcasts. “Ik kan er me helemaal in verliezen. Ik kies onder andere voor waargebeur­de misdaadver­halen of historisch­e verhalen. Daarom wilde ik er altijd zelf wel één maken. Toen Flip Feyten bij De Madammen kwam vertellen over de Canvas-reeks

The Windsors was ik volledig mee in zijn verhaal. Hij is een meester in het vertellen. Nadat ik hem had gevraagd om de meest boeiende persoon uit de Britse koninklijk­e familie aan te duiden, gaf hij prins Charles aan. Ik geloofde hem niet”, vertelt Cathérine.

Ondanks dat ze koninklijk­e families niet van dichtbij volgt, bleef het gesprek met Flip in haar achterhoof­d zitten. “Eind vorig jaar besliste ik om een podcast over prins Charles te maken. De man is al zo lang aan het wachten om de Britse troon te mogen bestijgen. Samen met Flip stelde ik het voor aan de vrt-directie en het werd positief onthaald.”

Voor Cathérine begon een uitgebreid werk. “Alle feiten die we gingen aanhalen, moesten kloppen dus werd er dubbel gecheckt. Om niet alleen twee personen te laten spreken over prins Charles wou ik de podcast kleuren met quotes van en over hem. Ik heb maanden filmpjes bekeken op internet en documentai­res gezien. Mensen vragen nu of ik niet verliefd ben geworden op hem. Maar dit is zeker niet het geval. Ik vind zijn stem wel mooi met zijn spitant

Cathérine Vandoorne

Brits accent. Ik heb zijn stem de laatste tijd soms meer gehoord dan die van mijn man. Quotes van Camilla vinden was het moeilijkst want ze laat zich nog maar pas interviewe­n.”

Nadat alle puzzelstuk­ken in elkaar waren gevallen, kon de radioprese­ntatrice een breed verhaal over de prins voorstelle­n. “Wachten op de troon en tot zijn 47ste wachten tot hij eindelijk met zijn Camilla kon trouwen. Eigenlijk heeft hij heel zijn leven moeten wachten. Ondanks dat hij koppig en verwaand is, heeft hij toch niet stilgezete­n. Hij was de eerste troonopvol­ger met een universita­ir diploma, hij richtte zijn eigen liefdadigh­eidsinstel­ling op, hij interessee­rt zich in kunst en architectu­ur en net voor zijn aanstellin­g als prins van Wales sprak hij na drie maanden Welsh. Charles was zeer profetisch. Begin de jaren zeventig sprak hij over het probleem van plastic in de oceanen. Toen werd er met hem gelachen, nu is het actueel. Hij is moeilijk te omschrijve­n, maar ik zie hem als een boeiend, tragisch en onderschat man.”

Radiomaker

“Quotes van Camilla vinden was het moeilijkst want ze laat zich nog maar pas interviewe­n.”

Besparinge­n

Naast het leven van prins Charles belichten Cathérine en Flip de uitdaginge­n van de toekomstig­e koning. “Als hij koning wordt, zal hij het niet eenvoudig krijgen. Hij moet zijn familie en het Verenigd Koninkrijk bij elkaar houden terwijl er bespaard zal moeten worden binnen het Britse koningshui­s. Dat hij als koning meer zijn mond zal moeten houden, zal dan nog het moeilijkst­e worden.”

iCharles, eindelijk koning bij VRT NU.

is te beluistere­n

 ?? FOTO RR ?? Flip Feyten en Cathérine Vandoorne: de royalty watcher en de podcastmak­er. En prins Charles, de Britse troonopvol­ger.
FOTO RR Flip Feyten en Cathérine Vandoorne: de royalty watcher en de podcastmak­er. En prins Charles, de Britse troonopvol­ger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium