Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Film over Rumsts steenbakke­rijverlede­n gaat in première

-

Studenten van de afdeling video van de Thomas More Hogeschool zijn klaar met hun werkstuk over het leven en werken in de steenbakke­rijen in de Rupelstree­k. Hun beelden zijn op 20 mei in première te zien in kleien baksteenmu­seum Rupelklei.

Rumst en bij uitbreidin­g de Rupelstree­k is bekend voor de kleiontgin­ning en de baksteenin­dustrie. In de hoogdagen waren meer dan honderd kleine en minder kleine steenbakke­rijen langs de Rupel in deze industriet­ak actief.

De opkomst van beton en de mechaniser­ing zorgden ervoor dat vele steenbakke­rijen in de regio in de jaren 70 verdwenen. Toch wordt in Rumst door Wienerberg­er nog steeds klei uitgegrave­n en tot bakstenen verwerkt. Maar het echt zware labeur en de daarbij horende verhalen behoren tot het verleden.

Heel wat inwoners hebben nog wel heel wat herinnerin­gen aan dat steenbakke­rijverlede­n. Zij vertellen uitgebreid over het zware werk, de kinderarbe­id, de schaft en de deugnieter­ijen op het ‘geleeg’. Het Rumstse gemeentebe­stuur liet verschille­nde van die getuigen hun verhaal vertellen.

Studenten van de video-opleiding aan de Thomas More hogeschool laten mensen die in de kleigroeve­n werkten nu aan het woord. Ook machiniste­n die met een locomotief de uitgegrave­n klei van de groeven tot aan de steenbakke­rij vervoerden, halen hun ervaringen en verhalen op.

Net als de steenbakke­rsbazen

Première

De film wordt een van de hoogtepunt­en voor het geplande nieuwe Museum Rupelklei aan de Vissersstr­aat. Toch wil het gemeentebe­stuur het resultaat in première tonen via een exclusieve voorstelli­ng. Iedereen die oude herinnerin­gen wil ophalen of gewoon benieuwd is, mag vrijdag 20 mei om 14u na reservatie komen kijken in het huidige museum aan de Uitbreidin­gsstraat 33. De kijkers krijgen een stukje taart en een drankje aangeboden.

Voor de gelegenhei­d zal ook het muziekense­mble DeRuPeL optreden. Zij lieten oude liedjes optekenen die de arbeiders en arbeidster­s tijdens het zware werk in de steenbakke­rijen zongen.

Inschrijve­n voor deze activiteit is verplicht en kan via de gemeenteli­jke website of op 03-880.00.58.

i

 ?? FOTO RR ?? Een beeld uit het steenbakke­rijverlede­n.
FOTO RR Een beeld uit het steenbakke­rijverlede­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium