Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen zin om in zo goed als lege stadions tegen beloften te spelen”

Ook Franse verdediger en Japanner maken gebruik van opstapclau­sule na degradatie naar 1B Pro League

-

De degradatie­clausule bij Beerschot is populair. Net als Joren Dom, Rapha Holzhauser en Tom Pietermaat willen nu ook Pierre Bourdin (28) en Musashi Suzuki (28) er gebruik van maken om deze zomer gratis te vertrekken. De Japanse spits wil graag in Europa blijven voetballen, de Franse verdediger mikt dan weer op een Belgische 1A-club of het buitenland.

Honderd duels voor Cercle Brugge, 36 voor Lierse, 113 voor Beerschot: Pierre Bourdin is een man van vele oorlogen. Maar in de degradatie­strijd met de ging de 28-jarige Franse verdediger mee ten onder. Een pijnlijk seizoen was het en dus is hij maar wat blij dat hij er even van kan bekomen. “Mijn vrouw en ik zijn net terug van drie dagen Venetië”, vertelt hij. “Het deed deugd. Normaal gingen we in deze break ook op huwelijksr­eis in Frans Polynesië, maar dat zit er door corona helaas niet in.”

Klik met Radic

Ratten

Bourdin blikt nog eens terug op de voorbije maanden met Beerschot, al is de analyse vrij simpel: “We hebben nooit ons normale niveau bereikt”, zegt hij. “Ondanks een prima eerste seizoen in 1A begonnen we heel slecht en nadien zijn we nooit nog in ons ritme geraakt. Er zaten hier en daar wel goeie matchen tussen, maar dan misten we weer efficiënti­e. Het vertrek van Tissoudali is nooit opgevangen, hè. Een spits die kansen creëert en goals maakt, dat hebben we gemist.”

“Ook defensief was het niet goed genoeg, al blik ik toch nog vrij tevreden terug op mijn prestaties. Op een gegeven moment had ik echt een goed gevoel. We speelden in een viermansde­fensie en centraal achterin had ik Radic naast mij. Dat klikte en we pakten punten, wonnen onder meer van Genk. Maar nadien is Torrente weer geswitcht naar vijf man achterin, een beslissing die ik niet begreep. Soit: het is wat het is.”

Het seizoen van Beerschot zit er intussen al meer dan een maand op. Op naar het volgende, maar dat zal toch met een serieus vertimmerd team zijn. Meerdere sterkhoude­rs zijn zinnens om te vertrekken en dat is in het geval van Bourdin niet anders. “Blijven is moeilijk, hè. Ik heb heel mooie momenten beleefd op het Kiel, zeker onder Losada, maar nu is de situatie echt bizar. Geen enkele speler is op de hoogte van de plannen van de club. Van de directie horen we helemaal niks over de toekomst. Wie wordt de trainer, wat zijn de ambities? Geen idee. Ik weet alleen dat ik door die degradatie­clausule gratis weg kan en daarom heb ik mijn manager gevraagd om de opties te bekijken. Verrassend zal niemand dat vinden. Als je ziet dat ook belangrijk­e spelers zoals Sanusi en Pietermaat – toch de chouchou van de fans – willen vertrekken.”

Trainen in Spanje

Bourdin kwam in de jeugd voor PSG uit, maar speelde al zijn hele carrière in België. Zijn vrouw werkt ook in ons land. Toch heeft hij geen specifieke voorkeuren wat zijn toekomst betreft. “Hier blijven of naar het buitenland, het kan voor mij allemaal. Ik ben nogal avontuurli­jk ingesteld. Het enige wat ik niet wil, is tegen beloften moeten spelen in zo goed als lege stadions. Die nieuwe 1B-reeks is leuk voor de jonge gasten, maar aan de mannen tussen de 25 en 30 zoals ik hebben ze duidelijk niet gedacht.”

Afwachten wat het wordt, maar met zijn ervaring en polyvalent­ie – als linksvoeti­ge speelde hij ook al linksback – zal er wel wat opduiken. Intussen houdt hij zich fit. “Ik trek nog even naar Spanje, maar wees gerust: ik ga niet alleen relaxen, maar ook wat lopen en zwemmen. Een work-out aan het strand geeft toch altijd iets meer motivatie (glimlacht).”

Aangeteken­de brief

(kleine foto)

 ?? FOTO BELGA FOTO DICK DEMEY ??
FOTO BELGA FOTO DICK DEMEY
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium