Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een transfer deze zomer houdt risico’s in”

ROBERTO MARTINEZ waarschuwt zijn internatio­nals:

- PIETER-JAN CALCOEN

Blik op Qatar

Je begrijpt: de tijd tikt genadeloos. Elke minuut die je als speler kunt krijgen, moet je aangrijpen. Zoals ook Martinez dat zelf wil doen: “Er zijn nog twee oefenkampe­n en we zullen elk moment benutten om beter te worden richting Qatar. Wat we in maart deden (oefenduels afwerken zonder spelers met meer dan 50 caps en dus met veel debutanten, red.), was leerrijk en positief, maar dit is anders. Nu willen we vier keer winnen in de Nations League tegen Nederland, Wales Polen

om zo een optie te nemen op de Final Four. En daarnaast is het essentieel om vanaf nu zo veel mogelijk informatie in te winnen richting de winter.”

Met andere woorden: de blik is nu al grotendeel­s op Qatar gericht. Logisch. De Nations League is weliswaar vermakelij­k, maar het hogere doel bevindt zich in de zandbak. Als je er nu niet bij bent, waarom zou dat over een paar maanden dan wel het geval zijn?

De opvallends­te niet-geselectee­rden zijn Christian Benteke en Divock Origi. Zij moeten plots Lois Openda voor zich

en

red.), (twee wedstrijde­n, dulden. “Als je niet speelt bij je club…”, maakte Martinez zijn zin niet af. Benteke is bij Crystal Palace niet meer dan een breekijzer, terwijl Origi bij Liverpool zo goed als nooit mag meedoen. “Maar we weten wat we aan hen hebben, we schrijven hen niet af”, probeerde Martinez een kromme recht te praten. Net als Benteke en Origi moeten ook spelers als Bornauw, Lukebakio, Mangala, Sambi Lokonga, Van der Heyden, Vanzeir en Verschaere­n zich wellicht geen illusies maken: de kans is reëel dat zij komende winter met hun partner op citytrip kunnen vertrekken.

Liever in januari

Er zijn wel uitzonderi­ngen. Jérémy Doku van Rennes, bijvoorbee­ld. Hij is pas fit na een seizoen vol kwaaltjes. “We riepen hem nu niet op om hem te beschermen. We willen geen terugval”, aldus Martinez. Hetzelfde geldt voor Hannes Delcroix van Anderlecht. “We zijn blij dat hij terug is, Hannes is een interessan­te speler.”

Zo zijn er wel meer bij de Rode Duivels – althans, in de ogen van de buitenland­se clubs. Verschille­nde spelers genieten belangstel­ling en sluiten een vertrek niet uit. Dat vaste waardes als Tielemans of Witsel andere oorden opzoeken, daar laat Martinez zijn slaap niet voor. Wat hem meer zorgen baart, is een verhuis van bijvoorbee­ld De Ketelaere, Theate en Trossard: jongens die wekelijks moeten spelen om de geroutinee­rde internatio­nals het vuur aan de schenen te leggen. “Een transfer houdt risico’s in”, uitte Martinez zijn bezorgdhei­d. “Ik hoop dat de spelers geen foute beslissing­en nemen. Als je in een ander land gaat voetballen, moet je rekening houden met een aanpassing­speriode van drie tot zes maanden. Maar het WK begint al in november... Het is eigenlijk verstandig­er om deze keer pas in januari een transfer te maken.”

Club Brugge leest het graag. De woorden van Martinez kunnen een extra argument zijn om De Ketelaere nog minstens zes maanden langer te houden.

Tot slot nog de obligate quote over Eden Hazard: “De signalen zijn goed, Eden voelt zich bevrijd. Des te beter: een gelukkige en fitte Eden maakt ons beter.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium