Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil altijd winnen”

Jaouad Achab trekt met ambitie naar het Europees kampioensc­hap

- MARCEL BERNAERTS

Drie Europese titels heeft Jaouad Achab al in zijn bezit, maar de honger van de nu 29jarige Europese kampioen van 2014, 2016 en 2019 en wereldkamp­ioen van 2015 is duidelijk nog niet gestild. Na een zwaar olympisch jaar en zes maanden van relatieve rust lijkt Achab klaar om opnieuw te knallen.

“Die zes maanden na de Olympische Spelen hebben deugd gedaan”, zegt Achab. “Ze waren ook nodig om fysiek en mentaal te bekomen van de acht jaar die eraan vooraf gingen. Het waren niet enkel de spelen van 2021 in Tokio, ook de jaren ervoor richting Rio hakten er stevig in. Het was acht jaar altijd knokken om in Grand Prix-wedstrijde­n en kampioensc­happen voldoende punten te pakken om zo hoog mogelijk op de ranglijst te staan voor die Olympische Spelen. Fysiek, maar ook mentaal was dat niet te onderschat­ten, zeker met die moeilijke periode in corona waardoor de voorbereid­ing op Tokio niet echt optimaal was.”

Ondanks de relatief rustige periode na de laatste Olympische Spelen belooft het dit jaar ook druk te worden voor Achab en de andere taekwondok­a’s.

“Rustig zou ik dit seizoen niet noemen, maar het is wel anders. Het is ook geen normaal seizoen, want na dit EK en de volledige lijst van Grand Prix-wedstrijde­n is er eind november ook nog een WK. Uitzonderl­ijk, maar ook weer een gevolg van corona”, weet Achab, die zich naar eigen zeggen goed voelt en ambitieus is wat dit EK betreft.

“Ik ga altijd naar een toernooi met de wil om er te winnen. Soms lukt dat, soms helemaal niet. Op dit ogenblik zit ik op schema en ben ik tevreden over het niveau dat ik haal en de resultaten die ik dit seizoen al boekte. Ik pakte brons op de Belgian Open en zilver op de Sofia Open, twee van de drie toernooien die ik dit seizoen al heb afgewerkt. Niet zo slecht voor een iets oudere krijger.

Ik ben vooral blij dat we een redelijk normale kalender wat betreft de grote toernooien kunnen afwerken. Hoe meer wedstrijde­n, hoe beter voor mij. Hoe (lacht) meer ik me wil bewijzen, hoe beter ik wil doen. Ik heb dan ook de ambitie om op dit EK mee te doen voor de prijzen. Ik denk dat ik nu op 29-jarige leeftijd de nodige ervaring heb om te weten hoe ik op zo’n toernooi het beste voor de dag kan komen. Al is dat nog niet altijd een garantie op succes”, bouwt Jaouad enig voorbehoud in.

Medailleka­nsen

“Ik maak zeker kans op een medaille”, klinkt het optimistis­ch bij Achab. “Dat heb ik in België en Bulgarije al bewezen, maar ik ben niet de enige. Je hebt natuurlijk een aantal vaste namen, taekwondok­a’s die er altijd staan, maar een EK in een postolympi­sch jaar is altijd iets speciaals. Er is bij sommigen enige vorm van decompress­ie, anderen willen zich misschien te graag bewijzen en teren op adrenaline, zeker de groep jonge talenten die in zo’n jaar de stap van de juniores naar de grote jongens zetten. Die willen zich bewijzen en het zijn tegenstrev­ers waarvan je niet weet wat ze waard zijn.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Jaouad Achab (archief) maakt na zes maanden rust zijn wederoptre­den: “Die zes maanden waren nodig om fysiek en mentaal te bekomen van de jaren die aan de Spelen vooraf gingen.”
FOTO REUTERS Jaouad Achab (archief) maakt na zes maanden rust zijn wederoptre­den: “Die zes maanden waren nodig om fysiek en mentaal te bekomen van de jaren die aan de Spelen vooraf gingen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium