Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toekomst Hertebos verzekerd na loodzware onderhande­lingen

Kleuterond­erwijs zal opnieuw worden aangeboden vanaf 1 september, inschrijvi­ngen starten eind mei

- JAN AUMAN

Het is nu officieel: de gemeente organiseer­t vanaf september kleuterond­erwijs in de voormalige katholieke wijkschool van de zusters van het Heilig Hart van Maria in ‘s-Gravenweze­l. “We kopen de site aan de Hindelaan aan voor één miljoen euro”, aldus burgemeest­er Dirk Bauwens (N-VA). De inschrijvi­ngen voor Hertebos starten op 30 mei.

Applaus op alle banken voor de unanieme beslissing tot aankoop van Hertebos. “Dat is héél lang geleden”, zei gemeentera­adsvoorzit­ter Yolande Avondtrood­t (Open Vld). Het dossier was vorig jaar nochtans moeizaam uit de startblokk­en geschoten. Nog maar enkele maanden geleden leek een positieve afloop voor het idyllische, maar met sluiting bedreigde kleutersch­ooltje in het groen nog veraf. Het leidde zelfs tot spanningen tussen burgemeest­er Dirk Bauwens (N-VA) en partijgeno­ot en schepen van Onderwijs Kathleen Krekels.

Maar met de deadline in zicht en onder de zachte maar aanhoudend­e druk van de ouders, die het dossier met slimme acties in de actualitei­t wisten te houden, werden de krachten gebundeld.

Sociale Woningen

“We zijn erin geslaagd om een overeenkom­st af te sluiten met de zusters. We hebben er alle vertrouwen in dat de gemeenteli­jke kleutersch­ool op 1 september opnieuw van start zal gaan als filiaal van onze gemeenteli­jke lagere school De Wingerd in ‘s-Gravenweze­l. De kleuters kunnen dus opnieuw in hun vertrouwde klasje en school terecht”, luidt het. Het was Dirk Bauwens die de blijde boodschap mocht verkondige­n. Schepen Kathleen Krekels zat thuis met corona, maar genoot even hard: “De weg naar deze overeenkom­st is niet eenvoudig geweest. Regelgevin­g maakt het voor een bestuur niet altijd mogelijk om snel te schakelen. Maar de burgemeest­er is erin geslaagd om de onderhande­lingen met de zusters in de juiste plooi te leggen. Ik heb me bekommerd om de samenwerki­ng met de directie van De Wingerd”, zegt Krekels in een reactie.

Volgens Open Vld-fractielei­der Valerie Van Genechten mag ook ‘haar’ schepen Olivier Verhulst mee op het geboorteka­artje omdat hij erin geslaagd is om voldoende geld te vinden. De gemeente kon haar bod verhogen tot één miljoen euro. Dat is een bijna tweehonder­dduizend euro meer dan de gemeente aanvankeli­jk wilde en kon geven.

“Maar verantwoor­d”, verdedigt Dirk Bauwens zich. “We gaan niet alleen kleuterond­erwijs organisere­n op de site Hertebos, maar zetten er ook onze buitenscho­olse kinderopva­ng Het Wezeltje verder. Dankzij de samenwerki­ng met sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij De Voorkempen komt er

Burgemeest­er

‘‘We zetten op de site ook onze buitenscho­olse kinderopva­ng verder.’’

met de tijd niet alleen een nieuw schoolgebo­uw, maar ook ruimte voor sociale woningbouw en dus de ontwikkeli­ng van het gebied. Daardoor kan de grond nu al hoger ingeschat worden.”

45 kleuters

De aankoop van de site is nog niet helemaal afgerond, maar het zou nu niet meer mogen mislopen. Om volgend schooljaar niet in gevaar te brengen, zal de gemeente de site Hertebos alvast huren van de zusters. “Dit betekent dat we op 1 september 2022 wel degelijk van start kunnen gaan met onze gemeenteli­jke kleutersch­ool”, verzekert Kathleen Krekels. “Er zijn momenteel een 45-tal aanmelding­en. Uiteraard

hopen we dat die allemaal omgezet worden naar inschrijvi­ngen. En we hopen dat het er nog veel meer worden. We starten met inschrijve­n op maandag 30 mei.”

Enthousias­te ouders

De ouders van comité Hartebos, die de jongste raadszitti­ng in groten getale bijwoonden, reageren enthousias­t. “Met deze mededeling kunnen we verder dromen over de toekomst van ons schooltje. We zijn nooit gestopt met geloven in de meerwaarde van deze unieke plek en zijn ontzettend opgelucht dat de aanhouder wint”, besluit mama Sofie Vermeyen.

 ?? FOTO JAA ?? Hertebos baadt in het avondlicht. Er is een toekomst voor deze kleutersch­ool in ‘s-Gravenweze­l.
FOTO JAA Hertebos baadt in het avondlicht. Er is een toekomst voor deze kleutersch­ool in ‘s-Gravenweze­l.
 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium