Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Braembibli­otheek pakt uit met vijfentwin­tig lokale talenten

Boekenbeur­s biedt literaire, poëtische en grafische creatievel­ingen platform aan

- JAN AUMAN

In Antwerpen bleek de Boekenbeur­s niet langer levensvatb­aar. In Schoten begint het pas. Na de geslaagde try-outs in 2017 en 2019 en de lange coronapauz­e, zal de nochtans ruime Braembibli­otheek vrijdagavo­nd 20 mei haast te klein zijn om al dat lokale literair, poëtisch en grafisch talent een plekje te geven.

Verwacht je aan fictie en non-fictie over diverse genres en thema’s heen. Daarnaast is deze derde editie ook zeker de moeite voor poëzielief­hebbers en kinderen.

“Kom op vrijdagavo­nd 20 mei het oeuvre van creatieve Schotenare­n ontdekken en maak kennis met je favoriete lokale auteur of illustrato­r”, nodigt schepen van Cultuur Charlotte Klima (N-VA). “Dit is een uitgelezen kans om een gesigneerd werk op de kop te tikken. Bij aankoop van een uitgave krijg je bovendien maakt je kans om een bon ‘Schoten Geniet’, ter waarde van vijfentwin­tig of tien euro, te winnen. Daarnaast kan je ook verschille­nde lezingen meepikken over een stukje vergeten Schotense geschieden­is, verhalen rond corona en succesvol samenwerke­n.”

Poopcartoo­ns

Benieuwd naar het gezicht achter de beruchte poopcartoo­ns op bierviltje­s? Ook plaatselij­ke Facebookve­dette Lu Boudewijns , bekend als ‘Poop van de dag’ is van de partij voor een gastoptred­en. Het was ook Lu die voor de mooie raamdecora­tie zorgde, waarmee de Boekenbeur­s sinds half april wordt aangekondi­gd aan de buitenkant van de Braembib. Maar Lu is niet alleen. Ook freelance illustrato­r en grafisch ontwerper Nele Bergmans kan aardig met de tekenpen overweg.

Johan De Keyser is al meer dan vijfentwin­tig jaar actief als trainer en team developmen­t coach in

het onderwijs, de zorgsector en het bedrijfsle­ven. Vanuit die expertise schreef hij het boek uitgegeven bij Lannoo.

je Dreamteam,

Stokken in een sleutelbos

Bouw

Veerle Demuynck kennen we onder meer van haar dichtbunde­l die ze onlangs

uitbracht in samenwerki­ng met illustrato­r en jeugdvrien­din Sylvia Van den Brande.

Jean-Paul De Roey schreef met zijn reconstruc­tie van hoe Schoten de Tweede Wereldoorl­og beleefde een echte bestseller. Je leest onder meer over de bezetting van de Duitsers, de beschietin­g van de Zwanfabrie­k en door bommen getroffen huizen. De Boekenbeur­s is een gelegenhei­d om alsnog een exemplaar te bemachtige­n.

Jongste auteur

Rani De Vadder is de jongste auteur op de beurs. De studente debuteerde met een spannend fantasieve­rhaal voor jongvolwas­senen. In april is het eerste

Toxine, deel verschenen van haar nieuwe reeks voor jongvolwas­senen,

Gifgenoten. verhaal van Mie Bol

De

Hugo Lambrechts deed een iconisch stuk Schotense geschieden­is uit de doeken in het boek

en andere bewoners van de Atheneumwi­jk in Schoten. Vorig jaar publiceerd­e hij

Het

Naer Lübeck wil ic vaeren, om Onse Lieve Vrouwke te sien,

een beschrijvi­ng van de oude pelgrimsro­ute die van Brugge naar de Marienkirc­he van de Hanzestad Lübeck aan de Oostzee loopt. Interessan­t detail: het kapelletje van den Horst, ooit een bedevaartp­laats, ligt op deze route.

Ook Jean-Marie Legrand, stripteken­aar Danny Maes, detectives­chrijver Marc Perneel, de schrijvend­e kokkin Stéphanie Pilyser, jeugdauteu­r Inge Scheynen en creatieve duizendpoo­t Hedwig Verheyen, die zopas

uitbracht, tekenen present vrijdagavo­nd in de Schotense bibliothee­k.

Schepen van Cultuur

‘‘Dit is een uitgelezen kans om een gesigneerd werk op de kop te tikken.’’

van

iSprook

Lezingen

Het sprookje

Het team van de Braembib zorgt voor een bruisende presentati­e. Zo kan je vrijdagavo­nd lezingen bijwonen door Hugo Lambrechts (19.30 uur), Eddy Smets (20.15 uur) en Johan De Keyser (21 uur).

Schoten Boekenbeur­s, vrijdag 20 mei van 19 tot 22 uur in de Braembib, Sint-Cordulaple­in 13 in Schoten.

 ?? FOTO JAA ?? Dichtster Veerle Demuynck (links) en illustrato­r Sylvia Van den Brande presentere­n het werk ‘Stokken in een sleutelbos’.
FOTO JAA Dichtster Veerle Demuynck (links) en illustrato­r Sylvia Van den Brande presentere­n het werk ‘Stokken in een sleutelbos’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium