Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minister geeft groen licht voor sanering kleiputten, actievoerd­ers ontevreden

-

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) geeft een omgevingsv­ergunning aan De Vlaamse Waterweg en de provincie Antwerpen voor de sanering van het kleiputten­gebied op de grens van Boom en Terhagen (Rumst). Hierdoor kunnen de historisch­e stortplaat­sen met onder meer asbest worden gesaneerd. Actiegroep Red Onze Kleiputten is niet echt gelukkig met de beslissing.

Na een eerdere weigering geeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) nu toch groen licht aan de omgevingsv­ergunning voor de sanering van Kleiputten Terhagen. Daar waar het dossier bij een eerdere aanvraag volgens haar niet volledig was, is het dat nu wel.

“Enkel een sanering van dit asbesten huisvuilst­ort kan ervoor zorgen dat de grondwater­verontrein­iging zich niet kan verspreide­n”, zegt de minister. “De gezondheid­srisico’s van het voormalige asbeststor­t zullen hierdoor ook worden weggenomen.”

Groen moet verdwijnen

De minister betreurt dat hiervoor heel wat groen moet verdwijnen. Maar de eindsituat­ie is volgens haar de fundamente­le verbeterin­g voor het leefmilieu.

“Uit het bodemonder­zoek blijkt immers dat vanuit het Antwerpse huisvuilst­ort door waterinsij­peling grondwater­vervuiling ontstaat. Ook is er het gevaar van asbestveze­ls die bloot komen te liggen en zich daardoor via de lucht verspreide­n. Tenslotte is er nog het risico op blootstell­ing aan niet-saneringsp­lichtige verontrein­iging met zware metalen ter hoogte van het gipsstort.”

“Het aanwezige groen dat doorheen de jaren hierop spontaan groeide zal daarom verdwijnen maar moet later gecompense­erd worden. De nabestemmi­ng van het hele gebied blijft sowieso groen.”

De minister vermeldt dat voor de opvulling van de voormalige stortplaat­s na sanering enkel gronden mogen gebruikt worden waarin geen PFAS zit. Die gronden zijn afkomstig van de Oosterweel­werf van Lantis en zullen via de Rupel aangevoerd worden.

Toch in beroep

De actiegroep Red Onze Kleiputten reageert verdeeld. Enerzijds zijn de leden opgelucht dat het asbeststor­t dan toch gesaneerd raakt. Maar al lang protestere­n zij tegen de plannen om het volledige gebied van 55 hectare vol te storten. “We leven blijkbaar in een land van politieke strekkinge­n en compensati­es. De sanering van het asbeststor­t had al lang geleden moeten gebeurd zijn. Dat daarvoor heel die omgeving hier voor lange tijd moet opgeofferd worden is vele stappen te ver. Daarom stappen we zeker naar de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen. Dit brengt een serieuze kost met zich mee maar dankzij tal van acties en donaties zijn we hiervoor wel gewapend.”

 ?? FOTO RR ?? Het asbest ligt aan de oppervlakt­e in een deel van de kleiputten.
FOTO RR Het asbest ligt aan de oppervlakt­e in een deel van de kleiputten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium