Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Overkappin­gen verstoren omgeving”

Krijtlijne­n voor Meylweg overtuigen niet alle partijen

- BART ROGGEMAN

In de gemeentera­ad is de voorlopige versie van het ruimtelijk uitvoering­splan (RUP) Meylweg aanvaard. Toch kan niet iedereen zich erin vinden. Dorpslijst Sander spreekt over gemiste kansen op vlak van klimaat en duurzame mobiliteit.

RUP Meylweg zet de krijtlijne­n uit om er sport- en recreatiev­e functies te bundelen en de open ruimte te versterken. Zo bepaalt het plan dat er alleen nog openluchtr­ecreatie kan, met de mogelijkhe­id van tijdelijke constructi­es.

“Het plan legt weliswaar beperkinge­n op aan de bebouwing, maar we vrezen dat hoge overkappin­gen het landschap danig gaan verstoren”, zegt Joost Fillet van Dorpslijst Sander. “Het RUP zou paal en perk moeten stellen aan bebouwing en constructi­es, maar netto gaan we erop achteruit doordat 2,4 hectare groene ruimte wordt omgezet naar een recreatiev­e bestemming.”

Ook naar duurzame mobiliteit en klimaatmaa­tregelen zoals de inrichting van natte natuur ziet de oppositiep­artij gemiste kansen. “De vallei van de Bautersemb­eek leent zich uitstekend om natte natuur in te richten, maar dat vinden we niet in het plan terug. Enkele nieuwe trage wegen zijn wel in het plan opgenomen, maar de meest logische en kortste verbinding tussen Kontich centrum en de recreatiez­one niet”, somt het raadslid op.

Dooraderin­g

“We maken wel degelijk werk van een blauwgroen­e dooraderin­g van het gebied in de vallei van de Lachenenbe­ek, ook Bautersemb­eek genoemd”, reageert schepen van Omgeving Karel Van Elshocht (Open Vld). “Deze week hebben we nog een brief gekregen van de Vlaamse gemeenscha­p dat het project dat is ingediend mag rekenen op een subsidie van een miljoen euro. De reden dat dit niet op het plan staat ingetekend, is dat het project grotendeel­s wordt getrokken door de provincie. Om ons niet vast te pinnen op een bepaald traject, is dit open geHet laten. Wat die trage weg betreft, is de reden dat die door een aantal eigendomme­n van bewoners zou lopen. Daarom is gekozen voor een compromis. Er wordt ook een groene verbinding gemaakt met het Hof Van Spruyt en het Broekbos door de tennisclub die nu nog in parkgebied ligt te herlokalis­eren. Zo komt daar open ruimte vrij. Voor de herlokalis­atie wordt weliswaar een stuk landbouwge­bied opgeofferd, maar dat zijn nu eenmaal keuzes die je moet maken. Dat is ook zo wat die overkappin­g betreft”, verduideli­jkt de schepen.

Niet akkoord

“Het plan is heel vrijblijve­nd als het gaat om versterkin­g van de natuurwaar­den. Het ontbreekt aan een integrale langetermi­jnvisie. Daarom kunnen we ons met dit plan niet akkoord verklaren”, stelt Joost Fillet.

Er volgt nu een nieuw openbaar onderzoek. In september staat de definitiev­e aanvaardin­g op de agenda.

 ?? FOTO PDR ?? De Meylweg. Een ruimtelijk uitvoering­splan moet hier sport en recreatie mogelijk maken.
FOTO PDR De Meylweg. Een ruimtelijk uitvoering­splan moet hier sport en recreatie mogelijk maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium