Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe aanvraag, afgeslankt project

Bos zou toch behouden blijven

- KRISTIN MATTHYSSEN

Projectont­wikkelaar Ipon uit Temse heeft voor de vierde keer een gewijzigde aanvraag voor een verkavelin­g tussen de Fonteinstr­aat en de Fatimalaan in Pulle ingediend. Het belangrijk­ste verschil is dat het bos dat in de vorige aanvragen gekapt zou worden, bewaard blijft als groenzone en er ook minder woningen zijn gepland.

Ipon probeert al sinds 2016 een vergunning vast te krijgen voor een nieuwe verkavelin­g in woonuitbre­idingsgebi­ed in Pulle, wat met de betonstop almaar minder evident wordt. Aanvankeli­jk ging het om een aanvraag voor 49 woningen en acht duowoninge­n. Vorig jaar was er dan een aanvraag voor 43 woningen en acht duowoninge­n, die ondanks een zeventigta­l bezwaarsch­riften vergund werd door de gemeente. Vreemd genoeg trok Ipon zelf haar plan nadien in, mogelijk omdat de ontwikkela­ar wist dat als er omwonenden in beroep zouden gaan bij de bestendige deputatie ze misschien in het zand zou bijten.

Nu is er dus opnieuw een gewijzigde, afgeslankt­e aanvraag, ditmaal voor een groepsbouw­project met 25 eengezinsw­oningen met tuin en één duowoning bestaande uit acht wooneenhed­en, waarvan er zeven zouden worden voorbehoud­en voor bescheiden wonen. Ook voor de gemeente zijn deze nieuwe sociale woningen interessan­t.

Witte gevelsteen

De uitvoering zou gebeuren in witte gevelsteen met zwarte dakbedekki­ng. Het hele projectgeb­ied beslaat 1,8 hectare. Het bosje tussen de Fonteinstr­aat en de Wipstraat zou niet meer gekapt worden maar als centrale groenzone fungeren. De woningen zijn net als de meeste woningen in de buurt uitgevoerd in twee bouwlagen onder een hellend dak. Met 33 woonentite­iten in totaal, zou het gaan om een densiteit van 18 woningen per hectare.

Het openbaar onderzoek loopt tot 4 juni. Ipon omschrijft het project

als Pulle-Kern en wijst erop dat de basisschoo­l op 700 meter en de kerk op 400 meter ligt. Fatimalaan

De hoofdontsl­uiting is voorzien via de Fatimalaan, met een ontsluitin­g voor traag verkeer tussen de Fonteinstr­aat en de Wipstraat. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 4 juni. Tot dan kunnen mensen opmerkinge­n of bezwaren doorgeven.

Gemeentera­adslid Ward Belmans (Groen) diende vorig jaar bezwaar in, omdat hij vond dat dit project met de huidige betonstop in woonuitbre­idingsgebi­ed niet meer te verantwoor­den was. “Ik moet het nog gedetaille­erd bekijken”, reageert hij nu. “Dat het bos bewaard blijft is wel positief.”

Bevoegd schepen Steven Van Staeyen (CD&V) wacht nu het verder verloop van het openbaar onderzoek af. “In deze fase kunnen wij als gemeente weinig zeggen, alleen dat deze nieuwe aanvraag minder intens is.”

 ?? FOTO KMA ?? Het terrein waar gebouwd zou worden. Het bos aan de rechterzij­de blijft in de nieuwe plannen bewaard als groenzone.
FOTO KMA Het terrein waar gebouwd zou worden. Het bos aan de rechterzij­de blijft in de nieuwe plannen bewaard als groenzone.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium