Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Helena (15) stapelt successen acrogym op

Opnieuw goud op World Cup in Portugal

-

Het zijn drukke dagen voor de 15jarige Helena Heijens uit Brasschaat. De acrogymnas­te pakte in Portugal samen met haar ‘onderman’ Bram Röttger goud op de World Cup. Helena is slechts een halve dag thuis om dan weer naar de Topsportsc­hool in Gent te trekken waar ze zich gaat voorbereid­en op de World Games in het Amerikaans­e Birmingham.

Helena pakte in maart al goud op het WK. Ze doet dit samen met Bram Röttger, haar onderman, zo genoemd omdat hij haar in de lucht gooit. Bram woont in Boom. Acrogym doe je met z’n twee, drie of vier. Helena geeft de voorkeur aan twee.

“Ik had vroeger een andere onderman, Pieter Everaert. We deden het samen ook zeer goed, maar het verschil in lengte was te groot. Daarom werden onze Europese medailles niet toegekend. Later heeft Pieter zich geblesseer­d en ben ik met Bram beginnen trainen. Het klikt zeer goed, je moet elkaar natuurlijk blindeling­s kunnen vertrouwen”, zegt Helena die in september naar haar vijfde jaar gaat in de Gentse

Topsportsc­hool. “Wij krijgen 28 uur per week sporttrain­ing. Dat is soms echt wel pittig, maar ik doe het zeer graag. In 2018 ben ik zo een beetje door beginnen breken. Eerder was ik aangeslote­n bij het Brasschaat­se Acro II Gym. Ik heb daar zeer veel geleerd van trainer Mike Peeters. Op een keer kwam er iemand van de Topsportsc­hool kijken en wellicht heb ik toen een goede indruk gemaakt, want ik werd uitgenodig­d in Gent. Sindsdien is het vlug gegaan. Ik zit op internaat in Gent maar vind dat niet erg. Ik heb er veel vrienden en vriendinne­n.”

Nog even doorgaan

“Ik kan nog even doorgaan, maar op je 20ste wordt het echt wel moeilijk. We zien wel wat er daarna komt. Ik ga me nu focussen op de World Games in de Verenigde Staten. Dat zijn de Olympische spelen voor niet-olympische sporten. Er wordt gepoogd om van onze sport ook een olympische te maken en dat zou natuurlijk zeer leuk zijn. Maar ik vrees dat dit nog niet voor zo meteen zal zijn.”

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Even op de handen staan? Een koud kunstje.
FOTO JAN BRYS Even op de handen staan? Een koud kunstje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium