Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tiende Meiboompla­nting met stoet en ambiance

Bert Peeters blaast oude ritus nieuw leven in

- (jaa)

De Kerkplaats van Wommelgem zal zaterdag 21 mei het decor vormen voor de tiende Meiboompla­nting, een organisati­e van vzw De Eigen Heerd van Bert Peeters.

Het planten van een Meiboom is een erg oud heidens gebruik dat nog altijd voorkomt in grote delen van Europa. Bij ons is het vooral in Vlaams-Brabant nog een levendige traditie. Het is oorspronke­lijk een vruchtbaar­heidsrite om het begin van de zomer en de natuur te huldigen. Aangenomen wordt dat het planten van de boom zal leiden tot meer vruchtbaar­heid bij het vee, op akkers en onder de mensen.

Eigen Heerd

Vzw Den Eigen Heerd, dat vroeger ook het Woedstokfe­stival organiseer­de, probeert de gewoonte ook in Wommelgem nieuw leven in te blazen. Organisato­r Bert Peeters steekt extra veel energie in de editie van komende zaterdag want het gaat intussen om de tiende editie van dit volksfeest, dat erkend is als immateriee­l erf

goed. “Onze Meistoet vertrekt om 13.30u in stoet aan vrijetijds­centrum Brieleke met de meiboom en verschille­nde deelnemend­e vereniging­en”, vertelt Peeters. “We trekken richting dorpscentr­um

waar om 15u de Meiboom geplant wordt. Een symbolisch­e daad, die gepaard gaat met dans. Om het geheel nog wat meer uitstralin­g te geven, zullen we om 16u ook nog een Meigraaf en Meigravin verkiezen.”

Na het eren van de eeuwenoude tradities, mogen de remmen los op het Meibal waarop onder meer saxofoonwo­nder Franky Hayse, Elie en Catyana Lee optreden.

“Iedereen kan mee opstappen in onze Meistoet. Kom gewoon tegen 12 uur naar het Brieleke”, nodigt Bert Peeters alle Wommelgemn­aren uit. “Je kan ook inpikken. We volgen dit parcours: Scheersel, Lt K.Caluwaerts­traat, Sint-Damiaanstr­aat, Kaakstraat, Kerkplaats. Het zou fijn zijn als de mensen op dit traject hun gevels versieren met vlaggen, wimpels en bloemen.”

 ?? FOTO RR ?? Deze Meiboom zal zaterdag worden geplant op de Kerkplaats.
FOTO RR Deze Meiboom zal zaterdag worden geplant op de Kerkplaats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium