Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het was tijd om uit mijn comfortzon­e te stappen”

Milow brengt met ‘Nice To Meet You’ zijn meest persoonlij­ke plaat uit

- BART STEENHAUT

Misschien heb je het ook gevoeld: na al die ellenlange lockdowns waren we allemaal wat vervreemd van elkaar. Ook Milow (40) heeft het zo ervaren en daarom voelde hij, ondanks al die internatio­nale hits op zijn cv, de behoefte om zich opnieuw aan het publiek te introducer­en. De titel van zijn nieuwe plaat, is bijgevolg niet toevallig gekozen. “Vroeger was ik er trots op dat niemand iets van mijn privéleven wist.”

Nice To Meet You,

“We snakken allemaal naar licht en naar het sociale contact dat ons al die tijd ontzegd is geweest.” Jonathan Vandenbroe­ck, beter bekend als Milow, geeft toe dat de voorbije twee jaar niet altijd even gemakkelij­k zijn geweest. “Voor veel artiesten is muziek uitbrengen een monoloog, maar ik heb er altijd een punt van gemaakt om het gesprek met de fans gaande te houden en niet alleen iets te posten wanneer ik iets nieuws te verkopen heb.” Dat is ook de reden waarom de Leuvenaar bijna jaarlijks op tournee gaat: om die dialoog met zijn publiek verder te zetten.

Maar plots werden alle shows geschrapt door corona en stokte de conversati­e. Het was dus zoeken naar een manier om die band op een andere manier aan te halen. Die vond hij door van de nood een deugd te maken en, op een moment dat de meeste anderen hard op de rem gingen staan, spontaan nummers uit te brengen.

Eerst kwam

een complexloo­s optimistis­che popsong op een aanstekeli­jke Motownbeat. Het bleek het juiste nummer op het juiste moment. Intussen is de single meer dan twee miljoen keer gestreamd.

Het succes werkte enorm motiverend. Een paar maanden later volgde het al even catchy en ook dat werd een grote hit. “Ik heb me niet moeten afvragen welke muziek ik op mijn veertigste moest maken. Dat was misschien

Takes,

Whatever

ASAP

It

“Na twee sombere jaren van gedwongen binnenzitt­en, heeft het publiek geen behoefte aan donkere, neerslacht­ige platen.”

wel het enige voordeel van corona: die eerste twee songs bepaalden meteen de toon van de volgende plaat, nog voor ik er goed en wel aan begonnen was. Na twee sombere jaren van gedwongen binnenzitt­en, heeft het publiek geen behoefte aan donkere, neerslacht­ige platen.”

Duet met Sam Bettens

is Milow’s meest popplaat sinds Zijn meest spontane ook, wat niet vanzelfspr­ekend is voor een artiest die al zes albums op de teller heeft. “Elk van die platen vertelde iets over wie ik op dat moment was. En dat is nu ook zo. Ik zit goed in mijn vel en ben blij met waar ik sta. Door deel te nemen aan

Nice To Meet You uitgesprok­en

North & South.

Liefde Voor Muziek (tv-programma waarin Vlaamse zangers elkaars liedjes zingen, red.)

heb ik veel geleerd, ook over mezelf. Ik besef nu nog meer dat ik gewoon mijn intuïtie moet volgen en op dat kleine plekje moet blijven dat ik voor mezelf heb afgebakend. Opdat ik daar de dingen kan doen zoals niemand anders ze doet. Dat heeft rust en vertrouwen gebracht. Iets wat je sowieso nodig hebt als artiest.”

Voor de goede orde: er is nog steeds ambitie. Zelfs na een indrukwekk­end aantal hits voelt hij zich nog wat te jong om op die fraaie te teren. Er is ruimte om te groeien. Met

bijvoorbee­ld, een bijzonder duet met Sam Bettens. “Toen ik pas begon heeft K’s Choice me op een cruciaal moment een duw in de rug gegeven. Toen is Sam, destijds nog Sarah, zelfs eens mee komen zingen tijdens een concert. Maar gek genoeg hadden we nog nooit samen in de studio gezeten. Ik ben heel blij en trots dat het nu eindelijk gelukt is.”

Jonathan noemt het zelf zijn meest persoonlij­ke plaat tot nog toe. Dat kan raar klinken, want ook in het verleden vertelde hij al openhartig over de relatie met zijn ouders. En toch: het contrast tussen Milow’s debuutsing­le – slagzin:

Boys,

iback catalogue

De boekskes

Lost you don’t know anything about me

– en de titelsong van de nieuwe plaat, waarin hij voor het eerst expliciet zingt over zijn rol als vader, kan nauwelijks groter zijn.

“Vroeger was ik er trots op dat niemand iets van mijn privéleven wist en ik schermde het ook heel bewust af. Maar vorig jaar is onze drummer Oscar Kraal gestorven aan pancreaska­nker. Dat zorgde voor een aardversch­uiving in de Milowfamil­ie. Hij liet twee jonge dochters na, waardoor ik ook over mijn eigen rol als vader begon na te denken. Het was tijd om uit mijn comfortzon­e te stappen en iets meer van mijn ander leven prijs te geven.”

Hij heeft wel getwijfeld aan zichzelf. “Zanger en songschrij­ver zijn, dat gaat me goed af. Maar ik heb heel lang aan mijn rol als vader en partner moeten wennen. Ik wist ook niet hoe ik dat deel van mezelf in mijn muziek kon integreren. Het was te intimidere­nd. Ik zie dat nummer als een persoonlij­ke doorbraak. Pas op: dat wil niet zeggen dat ik morgen met de hele familie in de boekskes ga staan. Maar ik ben destijds naar Los Angeles verhuisd omdat ik niet wilde dat mijn privéleven openbaar zou worden. Daar ben ik nu wat relaxter in geworden.”

van Milow verschijnt morgen bij Homerun Records en wordt verdeeld door Sony.

Nice To Meet You

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium