Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tipje van de sluier opgelicht, of toch niet?

Nicolas Arnst verbaast ook in tweede zaalshow met razendsnel­le goocheltru­cs In Alle Eerlijkhei­d,

- PETER BRIERS

In zijn tweede zaalshow, slalomt illusionis­t Nicholas Arnst wat onwennig tussen de conventies van drie verschille­nde podiumgenr­es: die van een klassieke theatervoo­rstelling, een toverspekt­akel en een lezing. Er is wel één constante: wat hij doet en de naturelle waarmee hij het doet, blijft verbazen. Keer op keer.

Nog voor Nicholas de bühne opwandelt, krijgt het publiek al zijn stem te horen. Dat hij als kind niet mocht liegen, zegt hij. “Dat ben ik vanavond ook niet van plan. Hoewel, misschien nu en dan een leugen. Een kleintje. Aan jou om uit te maken wat echt is, wat gelogen.” Daarmee verklapt de in Saudi-Arabië geboren en in Brugge opgegroeid­e Arnst al in de eerste minuut waar het bij illusionis­me echt om draait: misleiding. “Je ziet alleen maar wat jouw aandacht heeft.”

Openen doet hij in een minisettin­g, links van het podium. Een kleine camera registreer­t minutieus elke handeling, een technische ingreep om ook de toeschouwe­rs op het balkon bij de les te houden. Welke willekeuri­ge speelkaart het publiek ook scandeert, Arnst haalt ze moeiteloos uit zijn rechterzak. Ook die met de handtekeni­ng van een man op de voorste rij. Stomverbaa­sde blikken in de zaal. “Hoe ik dit doe? Zal ik het zeggen? Of niet?” Uiteindeli­jk doet hij het toch. Enfin, niet helemaal, gedeelteli­jk. De rest is, jawel, misleiding.

Climax

heeft qua aanpak veel weg van Nicholas’ vroegere werk: van de eerste show

tot het naar hem genoemde succesprog­ramma op VTM. Ook nu is de enscenerin­g van elke truc compact, de clou verrassend. Nog een parallel: het gaat snel. Razendsnel. De show duurt amper zeventig minuten, maar als het doek eenmaal is gevallen, heeft het publiek wel een lange reeks acts zien passeren.

Toch kent goochelen in een theatercom­plex

In Alle Eerlijkhei­d

Echt ook beperkinge­n. Op het kleine scherm staat Arnst vlak bij zijn publiek, valt de actie te vangen in één enkele oogopslag en zorgt de eindmontag­e, met een camera die inzoomt op de reacties van de omstaander­s, voor een climax. Niks van dat alles in een zaal waar iedereen dezelfde kant uitkijkt en schijnbaar niemand weet wanneer te applaudiss­eren. Het zorgt meer dan eens voor een onbehaagli­jk gevoel. Schaamte ook, want als iemand al handgeklap verdient, dan wel Arnst die zich een dik uur lang staat uit te sloven.

Noem het een schoonheid­sfoutje. Het doet niets af aan het straffe kaliber van zijn magie en de ontwapenen­de bescheiden­heid waarmee hij ze etaleert. De trucs zijn louter misleiding, dat weet het kleinste kind. Maar zijn nederighei­d, die is echt. Daar is niks

of mee gemoeid. trucare

ifoefelare

In Alle Eerlijkhei­d,

 ?? FOTO VTM ?? In kijken.
In Alle Eerlijkhei­d laat Nicolas Arnst voor het eerst in zijn kaarten
FOTO VTM In kijken. In Alle Eerlijkhei­d laat Nicolas Arnst voor het eerst in zijn kaarten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium