Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Auto haalt in, remt bruusk en brengt Olense wielertoer­isten opzettelij­k ten val

Tweede verkeersin­cident met Kempense fietsers in drie dagen tijd

- (ho)

Zes Olense wielertoer­isten liepen dinsdagavo­nd lichte verwonding­en op toen een auto vlak voor hun neus opzettelij­k bruusk in de remmen ging. Een van hen kon nog nipt opzij springen toen de auto weer weg scheurde.

De wielergroe­p De Brugspurte­rs uit Onze-Lieve-Vrouw Olen (Olen) raakte dinsdagavo­nd tijdens een gezamenlij­ke fietstocht betrokken in een ernstig verkeersin­cident. Omdat het peloton uit twintig fietsers bestond, mag het volgens de wegcode op de rijbaan rijden, op voorwaarde dat ze met twee naast elkaar rijden en gegroepeer­d blijven. De Brugspurte­rs reden zo dinsdag rond 19u over de rijbaan van de Poederlees­eweg van Herentals richting Poederlee (Lille), tot ze op het grondgebie­d van Vorselaar plots de weg afgesneden werden door een auto.

“De Opel Corsa reed ons met hoge snelheid voorbij, maar ging ter hoogte van de eerste renners plots vol in de remmen”, vertelt een van de betrokken wielertoer­isten, die op dat moment in tweede positie reed. “De wielen blokkeerde­n en door dat brutale remmanoeuv­re botste de auto nog bijna op een verlichtin­gspaal rechts van de weg. Het was pure verkeersag­ressie, met als enige reden om ons te verwonden.” Op de rijbaan zijn een dag later de kaarsrecht­e remsporen richting berm nog goed te zien.

Tegen auto

Door de plotse remactie van de auto haakten sommige wielertoer­isten in elkaar en kwamen ten val, anderen botsten tegen de auto. “Zelf kon ik de auto nog langs links ontwijken, gelukkig dat er net op dat moment geen tegenligge­r aankwam. Ik stopte met mijn fiets net voor de auto.”

De automobili­st bleek niet van plan om uit te stappen en de schade op te meten. “Enkele seconden nadat hij gestopt is, is de bestuurder met volle snelheid vertrokken richting Poederlee. Met mijn fiets aan de hand liep ik achteruit, maar hij maakte totaal geen aanstalten om te stoppen. Mijn koersfiets werd door de auto weg gekatapult­eerd en kwam op de andere rijstrook terecht. Als ik toen gestruikel­d was, zou die bestuurder volgens mij gewoon over mij gereden

zijn. Dat gevoel heb ik echt.” Bestuurder gevat

Bij het verkeersin­cident liepen zes wielertoer­isten lichte verwonding­en op, maar gelukkig zijn die niet van die aard dat de slachtoffe­rs naar het ziekenhuis moesten worden overgebrac­ht. De fietsers konden de opgetromme­lde politie het kenteken van de auto verklappen. “De man pleegde vluchtmisd­rijf, maar gelukkig heeft de politie de betrokkene snel kunnen vinden”, zegt de wielerlief­hebber. “Ik bleef ongedeerd en heb alleen materiële schade, maar ik ben een dag later nog altijd heel erg onder de indruk van wat er gisteren (dinsdag, red.) gebeurd is.”

Het is het tweede verkeersin­cident met Kempense wielertoer­isten in amper drie dagen tijd. Afgelopen zondag reed een auto in op een groepje fietsers van de Hoogstrate­nse Wielertoer­isten tijdens een clubrit over de Nederlands­e grens. Ook daar gebeurde dat na een inhaalmano­euvre door de auto. Die zou de voorste renner hebben geraakt, maar het is niet duidelijk of dat opzettelij­k of per ongeluk was. De aangereden renner kwam zwaar ten val en hield er een sleutelbee­nbreuk en enkele gebroken ribben aan over.

 ?? FOTO HANS OTTEN ?? Op deze baan gebeurde het ongeluk.
FOTO HANS OTTEN Op deze baan gebeurde het ongeluk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium