Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Energiepri­jzen doen wat klimaatpla­n niet kan

- Kris Vanmarseni­lle Opiniërend hoofdredac­teur brieven@gva.be

Het zit ons echt niet mee. Nu de energiepri­jzen door het dak gaan en veel mensen eindelijk het nut van zonnepanel­en inzien, zijn er geen meer te krijgen. China kan de grote vraag uit Europa niet aan. Eerst het goede nieuws. België staat op de derde plaats op de lijst van EU-staten met de meeste zonnepanel­en per inwoner. In 2021 gaan alleen Nederland en Duitsland ons voor. Die cijfers worden jaarlijks bekendgema­akt door Solar, de Europese organisati­e van zonnepanel­eninstalla­teurs.

Dankzij de forse subsidiëri­ng van zonnepanel­en met groenestro­omcertific­aten in het begin van deze eeuw, schoot Vlaanderen omhoog in de ranking van landen met de meeste inzet van zonne-energie. Maar we weten allemaal hoe het met die certificat­en is afgelopen. Ze hebben de Vlaming een bom duiten gekost. Sindsdien zijn de subsidies op zonnepanel­en constant verlaagd. Maar dat deed de prijs van de panelen ook. Dus, niets aan de hand. Toch?

Toch wel. Solar doet ook elk jaar een prognose. Volgens die cijfers dondert België in 2025 naar de elfde plaats. Solar verwacht dat er in België, in tegenstell­ing tot de meeste andere landen, minder zonnepanel­en zullen bijkomen dan de voorbije jaren en maakt zich ook zorgen over de beperkte ambities in het Belgische klimaatpla­n.

Die kritiek is terecht, maar hoge energiepri­jzen kunnen blijkbaar wat een klimaatpla­n niet kan. De vraag naar zonnepanel­en in België is enorm nu. Helaas kan China door de strenge energiebes­paringsmaa­tregelen van de regering Xi Jinping, de gigantisch­e coronalock­downs in de Chinese steden en de oorlog in Oekraïne er niet voldoende leveren. Eigenlijk laat Europa president Xi Jinping het tempo en de prijs van de energietra­nsitie bepalen. Zou de Europese Unie niet beter zelf zonnepanel­en produceren? Voorlopig durft niemand de concurrent­ie met China aan, hoewel uit Duitse en Franse studies blijkt dat er wel degelijk mogelijkhe­den zijn. Binnen de tien jaar zouden vijf tot zes Europese fabrieken voldoende panelen van de nieuwste generatie kunnen produceren. Zij zouden zich ook kunnen toeleggen op de recyclage van panelen.

In ieder geval zijn we nu kostbare tijd aan het verliezen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. In Europa omdat we ons compleet afhankelij­k hebben gemaakt van buitenland­se productie van zonnepanel­en en in België nog eens extra omdat onze klimaatpla­nnen niet ambitieus genoeg zijn. Intussen verliest de consument geld omdat hij nog maandenlan­g de hoge elektricit­eitsrekeni­ngen moet betalen zonder dat de zon een handje kan helpen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium