Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Advocaat Sihame El Kaouakibi haalt slag thuis

- (vdaa)

Voormalig Open Vld-politica Sihame El Kaouakibi heeft een eerste slag thuisgehaa­ld. De ondernemin­gsrechtban­k gaat voorlopig niet in op de vordering van de curator van de failliete BV Point Urbain om El Kaouakibi en haar vriendin 1 miljoen euro schadeverg­oeding op te leggen.

De ondernemin­gsrechtban­k van Antwerpen heeft zich gisteren uitgesprok­en over twee claims tegen Sihame El Kaouakibi en haar partner Erika Nguyen. Zo eiste de firma AED Lease, de verhuurder van audivisuel­e installati­es, een gehuurde geluidsins­tallatie terug van beide onderneems­ters. De geluidsins­tallatie was echter al onder bewarend beslag geplaatst door de eigenaar van het Jacob Jordaenshu­is (JJ House), omdat er een huurachter­stand van meer dan 100.000 euro was opgebouwd door het bedrijf van El Kaouakibi. De ondernemin­gsrechtban­k heeft zich onbevoegd verklaard en verwijst de zaak naar de beslagrech­ter. Bovendien is de rechtbank van oordeel dat AED Lease zich niet tegen El Kaouakibi en Nguyen in persoon moet richten, maar tegen de vennootsch­ap Point Urbain.

De curator van de failliete rechtspers­oon Point Urbain BV vroeg aan de ondernemin­gsrechtban­k om El Kaouakibi en haar partner te veroordele­n tot het betalen van een schadeverg­oeding van ruim 1 miljoen euro. Volgens de curator zijn gelden uit de vennootsch­ap verdwenen en is het duidelijk dat El Kaouakibi en Nguyen persoonlij­k aansprakel­ijk zijn voor de opgebouwde tekorten binnen de firma. De ondernemin­gsrechtban­k gaat niet in op de vordering, omdat net die kwestie voorwerp is van een strafrecht­elijke procedure. De ondernemin­gsrechtban­k schort de uitspraak daarom op in afwachting van de uitkomst van de strafproce­dure. De rechtbank volgt dus de stelling van meester Joris Vercraeye, de advocaat van El Kaouakibi, die had geargument­eerd dat de ondernemin­gsrechtban­k zich niet kon uitspreken tot een strafrecht­er zich over de zaak had gebogen.

 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? Sihame El Kaouakibi (rechts) en haar partner Erika Nguyen ontsnappen voorlopig aan een schadeclai­m van dik 1 miljoen euro.
FOTO FREDERIK BEYENS Sihame El Kaouakibi (rechts) en haar partner Erika Nguyen ontsnappen voorlopig aan een schadeclai­m van dik 1 miljoen euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium