Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Seriemoord­enaar Stephaan Du Lion mogelijk dit jaar nog voor assisen

-

De kamer van inbeschuld­igingstell­ing in Antwerpen beslist volgende maand of seriemoord­enaar Stephaan Du Lion (57) naar het Antwerpse hof van assisen wordt verwezen. De glazenwass­er uit Deurne wordt verdacht van vier lustmoorde­n die tussen 1992 en 1997 gepleegd werden. De vijftiger heeft de feiten bekend.

Stephaan Du Lion werd in oktober 2018 aangehoude­n voor de moord op Ariane Mazijn (30). Haar vriend had haar lichaam op 17 juni 1992 aangetroff­en in een studio aan de Mechelsest­eenweg in Antwerpen. Ze werd gewurgd met een snoer en had ook verschille­nde snij- en steekwonde­n.

Du Lion, die glazenwass­er van beroep is, kon aan de moord op Mazijn gelinkt worden via zijn DNA. Dat werd na een veroordeli­ng in 2015 voor een poging tot diefstal opgenomen in de databank van veroordeel­den.

In september 2019 werd de vijftiger ook aangehoude­n voor de moord op Eve Poppe (38), opnieuw na een DNA-match. Zij werd op 5 september 1997 gedood in haar appartemen­t aan de

Argentinië­laan in de Antwerpse wijk Luchtbal. Ook zij bleek gewurgd met een touw en vertoonde verschille­nde messteken in de borststree­k.

Snoer van krultang

Du Lion bekende de moorden op Mazijn en Poppe en biechtte in oktober 2019 ook nog spontaan twee andere moorden uit de jaren negentig op. Lutgarda Bogaerts (28) werd op 10 juli 1993 gewurgd met de snelbinder van haar fiets in de buurt van het Albertkana­al in Oelegem. Maria Van den Reeck (46) werd op 24 november 1994 gewurgd met het snoer van een krultang in haar appartemen­t aan de Stenenbrug in Borgerhout.

Op 2 juni beslist de kamer van inbeschuld­igingstell­ing of hij zich voor de vier moorden voor het hof van assisen zal moeten verantwoor­den, maar dat is slechts een formalitei­t. Du Lion en zijn verdedigin­g verzetten zich niet tegen de verwijzing. De man blijft ook in de cel in afwachting van zijn proces. Wanneer zijn proces van start kan gaan, is nog niet duidelijk. Wellicht eind dit jaar of begin volgend jaar.

 ?? FOTO RR ?? Seriemoord­enaar Stephaan Du Lion.
FOTO RR Seriemoord­enaar Stephaan Du Lion.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium