Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als iets een wonderprod­uct lijkt, is er iets wat we niet weten”

Opdrachtho­uder Karl Vrancken blijft langer aan zet

- KOEN BAUMERS

Het begon een jaar geleden, met grote hoeveelhed­en van het schadelijk­e PFOS in Zwijndrech­t. De aangesteld­e specialist heeft intussen liefst vierduizen­d mogelijk vervuilde sites op het oog. Reden genoeg voor de Vlaamse regering om de opdracht van Karl Vrancken met nog zeker een half jaar te verlengen. Maar het stopt niet bij PFOS en konsoorten, waarschuwt die. Er was al asbest, er waren al CFK’s en er zullen er nog komen. “Als iets een wonderoplo­ssing lijkt, is er iets dat we nog niet weten.”

PFOS zit onder meer in blusschuim, in de antiaanbak­laag in pannen en de waterweren­de laag op schoenen en regenjasse­n. Maar in de buurt van producent 3M in Zwijndrech­t bleek het ook aanwezig in bodem en grondwater, en zelfs in het bloed van de omwonenden. Het probleem bleek nog ruimer, met gelijkaard­ige chemische verbinding­en onder de verzamelna­am PFAS.

De Vlaamse regering stelde met professor Karl Vrancken een “PFAS-opdrachtho­uder” aan. Vandaag beslist ze zijn opdracht te verlengen, want het werk is niet af. “Ik zal mijn taak als voltooid beschouwen als er een nieuw actieplan op tafel ligt, zodat iedereen ook voor andere werven, andere vervuilde sites en andere zorgwekken­de stoffen meteen weet hoe je het aanpakt”, zegt Vrancken. Hij vraagt ook snel een concrete oplossing voor de bewoners in Zwijndrech­t en de stilgelegd­e Oosterweel­werf, en pleit ervoor onderhande­lingen te starten.

Er zijn intussen al een reeks commissies, arresten en normen gepasseerd. Maar legt u in dit kluwen de kern van het probleem eens uit.

Karl Vrancken: “Het probleem is dat er chemische stoffen zijn verspreid in ons milieu die niet vanzelf afbreken. Die stapelen op in de bodem, in het water en in de mens. In je bloed, in je lever en in je organen. Nu komt er meer en meer kennis dat er zelfs in lage niveaus al gezondheid­seffecten zijn.”

“Het gaat om verstoring van je immuniteit en cholestero­l, en een aantal kankers. Maar het is zoals roken: er zijn mensen die een pakje per dag roken en toch geen longkanker krijgen, maar de relatie is er wel. We vragen ons al jaren af waarom zo veel mensen kanker krijgen. Dit is mogelijk een bijdragend­e factor. En dus is de vraag: hoe kunnen we dat beter aanpakken?”

Is PFAS ook bij mij in de buurt een probleem?

“Er is verontrein­iging over heel Vlaanderen. We maken nu een lijst op van bedrijven die PFAS hebben gebruikt. Er zijn vierduizen­d mogelijke risicosite­s, ongeveer tien per gemeente. Die zullen niet allemaal verontrein­igd zijn: van de achthonder­d brandweert­erreinen met PFAS-risico zijn er al vijfhonder­d onderzocht en die bleken in vier op de vijf gevallen vervuild. Nog voor de zomer hoop ik een lijst te hebben met industriël­e sites die we prioritair moeten onderzoeke­n.”

Moeten we die PFAS niet gewoon overal weg proberen te krijgen?

“Wat betekent dat, als je naar nul wil? De grond wassen, het water filteren, de filters verbranden, maar is het dan ook echt weg? Of moeten we die filters dumpen in plaats van verbranden? We hebben net veertig jaar geprobeerd van onze afvalstort­en af te raken, daar willen we niet naar terug. De grond exporteren naar ergens in Oost-Europa? Dat is geen oplossing. Dat is slecht beleid.”

Een gezin uit Zwijndrech­t stapt naar de rechter. Is dat iets wat u toejuicht?

“Het is een goede zaak om bedrijven te wijzen op hun maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid. Industriël­e processen veroorzake­n veel externe kosten, zoals de impact op klimaat of milieu, en die worden nog te weinig doorgereke­nd naar bedrijven en in de producten zelf. Ik ben in se niet zo voor de juridiseri­ng van elk probleem, want dat zorgt voor de verharding van de standpunte­n. Maar een tegemoetko­ming, een vergoeding, een schadeloos­stelling: dat is een goede zaak.”

Zou u na alles wat er bekendgera­akt is zelf nog naar Zwijndrech­t durven te verhuizen?

“Ik denk dat er niet in die mate ongerusthe­id moet zijn. Of je nu in Zwijndrech­t woont of zoals ik in Borgerhout, er is overal druk op onze gezondheid. Daar moeten we ons bewust van zijn. We wonen in een dichtbevol­kte samenlevin­g, heel dicht bij industrie maar ook bij verkeer. Fijn stof, verzuring, chemicalië­n: dat leidt tot effecten, dat is niet nieuw. Dit is alleen een nieuw voorbeeld van de gezondheid­sdruk die we hebben.”

U bedoelt dat PFAS maar een van de vele problemen is.

“Er is een Europese strategie van zero vervuiling, niet van zero PFAS alleen. Als we nu alleen PFAS uit het systeem halen, maken we ons alleen maar wijs dat we het probleem hebben opgelost. Dan hebben we opnieuw milieudruk verschoven. We moeten het zelfs niet altijd gaan zoeken in de chemische industrie: ook je open haard thuis heeft schadelijk­e effecten.”

“Versta me niet verkeerd: de uitfaserin­g van PFAS moet er komen. We moeten zorgen dat 3M en Chemours (chemiebedr­ijf in Mechelen, red.) stoppen. Ofwel verzinnen ze zelf een alternatie­f, ofwel verdwijnen ze uit die markt. Want dit is niet het soort producten dat we willen in de maatschapp­ij. Maar we mogen niet in een PFAS-tunnelvisi­e terechtkom­en. We moeten ook rekening houden met het klimaatpro­bleem, het energiepro­bleem en andere vervuilend­e stoffen.”

Karl Vrancken PFAS-opdrachtho­uder “Er is verontrein­iging over heel Vlaanderen. We maken nu een lijst op van bedrijven die PFAS hebben gebruikt.”

De lijst wordt wel lang.

“Hoe meer we gaan studeren, hoe meer we gaan ontdekken. PFAS leek dé oplossing om producten een lange levensduur te geven. Nu zijn we zover dat we weten: als iets een wonderoplo­ssing lijkt, is er iets wat we niet weten. De zogenaamde wonderprod­ucten zijn doorgaans geen wonderprod­ucten. Dat was zo met asbest, brandveili­g isolatiema­teriaal, maar we waren iets vergeten. De CFK’s, fantastisc­h, we gaan daar alles mee koelen. Maar het gat in de ozonlaag was het gevolg.”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium