Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ja, man en vrouw zijn gelijkwaar­dig”

Nieuwkomer­s onderteken­en voortaan verklaring over fundamente­n van onze samenlevin­g

- BERT PROVOOST

In Lier onderteken­de gisteren een tiental inburgeraa­rs een nieuwkomer­sverklarin­g een inburgerin­gscontract in het bijzijn van Vlaams minister van Inburgerin­g Bart Somers (Open Vld). Daarin staan de fundamente­le spelregels en basiswaard­en van onze samenlevin­g opgesomd. “Zo is van begin af aan duidelijk wat ons allen bindt en wat we als samenlevin­g verwachten.”

Het nieuwe inburgerin­gstraject is op 1 maart van start gegaan. Een van de nieuwighed­en is het inburgerin­gscontract en de nieuwkomer­sverklarin­g die deelnemers bij de start van hun traject onderteken­en. “We bieden meer kansen, maar we maken met de onderteken­ing van de nieuwkomer­sverklarin­g ook meteen duidelijk waar wij als samenlevin­g voor staan. Wat de fundamente­le spelregels en basiswaard­en in onze samenlevin­g zijn die elke burger moet respectere­n”, stelt minister Somers.

Het gaat om fundamente­le kenmerken van de liberale democratie zoals de scheiding van kerk en staat, de vrijheid van meningsuit­ing, religie en onderwijs en de gelijkwaar­digheid van elke burger, ongeacht je geslacht, afkomst of seksuele voorkeur. Er is ook een inburgerin­gscontract, waarin de inburgeraa­r kan lezen waarop hij mag rekenen tijdens het gepersonal­iseerd inburgerin­gstraject. Zo is er een intensieve begeleidin­g richting werk, een buddy die veertig uur lang met hen optrekt en een cursus Nederlands en maatschapp­elijke oriëntatie waarvoor de deelnemer op het einde examens moet afleggen.

Van Laos naar Lint Ma Laphoukhie­o (56) was een van de onderteken­aars in Lier. Ze is van Laos afkomstig en woont

sinds kort in Lint bij haar Belgische man, met wie ze in november vorig jaar getrouwd is. “Ik heb al veel over jullie cultuur geleerd. Ik kan al goed ‘goedemorge­n’ en ‘goedemidda­g’ zeggen en ook al andere dingen. De fundamente­n van jullie samenlevin­g zijn soms ingewikkel­d om te vertalen en niet makkelijk te begrijpen, maar ik denk wel dat ik alles snap. Dus ja, man en vrouw zijn natuurlijk gelijkwaar­dig. Daar staan we ook in Laos helemaal achter, maar het kan geen kwaad om dat nog eens op papier te zetten.”

“Dat onderteken­en is één ding, het komt er dan natuurlijk op aan om al die dingen in praktijk te brengen”, vult haar echtgenoot Freddy Vervaet (63) aan. “Met mensen uit sommige culturen zal dat al vlotter gaan dan uit andere, in ons geval zie ik geen enkel probleem.”

“Wij zijn al wat op leeftijd, we hebben geen van beiden kinderen en wij willen op onze leeftijd vooral nog genieten van het leven. Maar ik begrijp dat ze ook vragen om inspanning­en te doen om mijn vrouw zo goed mogelijk te laten integreren. Dus gaan we ons hard inzetten. Ik ben een oudleraar en ik geef haar nu ook thuisonder­wijs Nederlands. Het komt goed.”

Ma Laphoukhie­o woont sinds kort in Lint “De fundamente­n van jullie samenlevin­g zijn soms ingewikkel­d om te vertalen en niet makkelijk te begrijpen.”

Inhaaloper­atie

Minister Somers gaf nog aan dat er geen wachtlijst­en meer zijn voor de inburgerin­gscursusse­n. “De afgelopen jaren hebben de agentschap­pen Inburgerin­g en Integratie een enorme inhaaloper­atie gedaan. De werking werd gedigitali­seerd, er kwamen gestandaar­diseerde inburgerin­gscursusse­n en de wachtlijst, die was opgelopen tot 9.500 plaatsen, is volledig weggewerkt.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Minister van Inburgerin­g Bart Somers met Freddy en zijn vrouw Ma uit Laos. Die laatste heeft net haar krabbel gezet onder haar inburgerin­gscontract.
FOTO JOREN DE WEERDT Minister van Inburgerin­g Bart Somers met Freddy en zijn vrouw Ma uit Laos. Die laatste heeft net haar krabbel gezet onder haar inburgerin­gscontract.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium