Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alleen in de zorg moet mondmasker nog op

Vandaag Overlegcom­ité

- (fem)

Het Overlegcom­ité maakt vandaag komaf met een van de laatste overblijve­nde coronarege­ls. Vanaf morgen zijn mondmasker­s op trein, bus of tram niet meer nodig.

Hoewel het virus nog circuleert, is er geen reden om de maatregele­n langer in stand te houden. Zowel het aantal patiënten op intensieve zorg als het aantal dagelijkse ziekenhuis­opnames is ondertusse­n gedaald tot rond de honderd. En ook de besmetting­en zitten met zo’n 3.500 per dag een flink pak lager.

Maar definitief verleden tijd is het mondkapje nog niet. In ziekenhuiz­en, bij de dokter en de apotheker blijft het verplicht. In woonzorgce­ntra, bij de kinesist, de tandarts, de logopedist of psycholoog valt de verplichti­ng weg, maar kan de zorgverlen­er het masker wel nog opleggen. Het wordt hoe dan ook nog sterk aanbevolen. Nog voor de zomer wordt de situatie opnieuw geëvalueer­d.

Wie naar België terugkeert vanuit een land buiten de Schengenzo­ne, moet vanaf morgen ook geen Passenger Locator Form (PLF) meer invullen. Voor landen die op de rode lijst staan of waar zorgwekken­de varianten opduiken, moet het PLF wel nog worden ingevuld.

De ministers steken ook de coronabaro­meter weer in de schuif. Mocht er in het najaar een nieuwe golf opduiken, dan kan de barometer weer worden opgediept.

Experts dringen er bij de regeringen wel op aan om de test- en tracingcap­aciteit niet terug te schroeven. Gezien het aantal besmetting­en en de mogelijkhe­id op een nieuwe golf in het najaar, moet er indien nodig weer snel kunnen worden opgeschaal­d, luidt het advies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium