Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bierflesje­s raken op

Belgische brouwers met de handen in het haar

- (adm)

Belgische brouwers geraken almaar moeilijker aan bierflesse­n. Door de oorlog ligt een grote Oekraïense glasfabrie­k stil en een Russische producent mag door de Europese sancties niet meer leveren. Zeker voor brouwerije­n die veel uitvoeren naar het buitenland is dit een ramp in de maak. En als de brouwers al aan flessen geraken, zijn ze peperduur.

De fabriek van Vetropack, net buiten Kyiv, is zwaar beschadigd door Russische bombardeme­nten en Ruscam, een Russische glasfabrie­k ruim 100 km van Sint-Petersburg, mag niet meer leveren als gevolg van de sancties. Samen zijn ze goed voor 30% van alle bierflesje­s die de vele brouwerije­n in ons land afvullen.

En dat dreigt bijzonder problemati­sch te worden, zegt Krishan Maudgal, voorzitter van beroepsver­eniging Belgische Brouwers. “Na twee moeilijke covidjaren heeft deze oorlog zware consequent­ies voor ons”, zegt hij. “Op dit moment hebben veel Belgische brouwers voorraden van nieuwe flesjes, maar ze slinken zienderoge­n. In het slechtste geval zullen bepaalde brouwers hun productiel­ijnen moeten stilleggen.”

Zeker het uitvallen van de Oekraïense fabriek baart gigantisch­e kopzorgen. “Als een fabriek uitvalt, gaat ze kapot. Er moet altijd vloeibaar glas door een glasoven vloeien. Zet je die uit, dan verhardt dat glas en barst de oven.” Om die reden kunnen glasproduc­enten elders in Europa niet zomaar opschalen. “Zo’n oven draait 24/7 en heeft een vaste output. Het is niet zomaar een kwestie van er meer zand in gooien om dan meer flessen te maken.”

Voor de binnenland­se markt is het tekort niet al te dramatisch omdat statiegeld­flesjes hergebruik­t worden. Voor de export – om en bij 70% van al het bier gebrouwen in ons land is bestemd voor het buitenland – is dat een ander verhaal, want dat zit in wegwerpfle­ssen. “Zeker voor een speciaalbi­erbrouweri­j als de onze is dit een ramp”, zegt Jef Versele van Brouwerij Van Steenberge, waar ze onder meer Gulden Draak brouwen. “90% van de productie is bestemd voor export. Dat moet gebotteld worden in flessen die we nooit terugzien. Door de tekorten en moeilijke leveringen heb ik al enkele keren moeten schuiven in de productie. Op basis van welke flessen beschikbaa­r zijn, vullen we af. Als ik voor derden brouw, neem ik de opdracht pas aan als het materiaal geleverd is.”

Pleidooi voor hoger statiegeld

En als de brouwers al aan flessen geraken, zijn ze peperduur. De gestegen energiepri­jzen worden door producente­n doorgereke­nd. “Twee jaar geleden betaalde ik 97 euro voor 1.000 flesjes”, zegt Alain De Laet van Brouwerij Huyghe, dat onder meer Delirium brouwt. “Vandaag is dat 135 euro. Om die reden pleiten ik en andere brouwers al langer om het statiegeld te verhogen. Gemiddeld recupereer ik slechts twee op de drie flessen. Elke fles die niet terugkomt, is een zwaar verlies.”

 ?? FOTO AFP ?? De flesjes zijn momenteel peperduur.
FOTO AFP De flesjes zijn momenteel peperduur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium