Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kijkkasten weer uit het atelier gehaald”

Benjamin Verdonck palmt kunstencen­trum Het Bos in

- REBECCA VAN REMOORTERE

Het Bos op de Ankerrui staat heel het weekend in het teken van Antwerps kunstenaar Benjamin Verdonck. Hij exposeert oud en nieuw werk. “Deze plek is een fijne tegenhange­r van Het Toneelhuis.”

Benjamin Verdonck (50) zet na zestien jaar zijn samenwerki­ng met Het Toneelhuis stop. Dat Het Toneelhuis net nu een eerste negatief advies kreeg in de subsidiero­nde en de toekomst onzeker is, betreurt de kunstenaar. “Ik wens hen het allerbeste toe, maar ik vind het niet mijn plaats om nu op die kwestie te reageren omdat ik vertrek”, zegt hij.

Nieuwe weg, oude kunst

De Antwerpse kunstenaar slaat een nieuwe weg in. Beginnende in Het Bos dus. Hij toont er onder andere zijn typische kijkkasten. “Ik heb twee exemplaren uit 2014 uit het atelier gehaald van de voorstelli­ng

Het is wat oefenen om die notallwhow­anderarelo­st. kijkkasten opnieuw in de vingers te krijgen. Alsof je een instrument lang niet bespeeld hebt.”

Benjamin is in zowat elke kamer en hoek van Het Bos terug te vinden de komende dagen. “Boven in de exporuimte toon ik kleiner werk. Zo maakte ik bijvoorbee­ld een verzamelin­g van verjaardag­scadeaus die ik kreeg sinds mijn 32ste en heb teruggevon­den. Bij elk cadeau hoort een uitleg waardoor al die spullen op zich een verhaal vormen.”

We krijgen oude cheques en cadeaubonn­en te zien die nooit zijn verzilverd, maar ook vliegenmep­pers en geknutseld­e pizza’s. In dezelfde ruimte stelt Benjamin nog een andere verzamelin­g voor. Tijdens de lockdowns hield hij alle spullen bij die hij op en rond zijn bureau vond, waaronder een zakdoek van een bloedneus.

De exporuimte wordt in het weekend ook gevuld met muziek van muzikanten uitgekozen door de mensen van Het Bos. “Zo krijgt mijn werk toch weer een nieuwe insteek. Ik zie deze dagen in Het Bos niet als een terugblik op mijn repertoire, integendee­l. Het is een vooruitbli­k.”

Het Bos is een belangrijk­e plek voor Verdonck. “Ik liep hier al rond toen het nog Scheld’apen was. Ik denk dat ik hier vijftien jaar geleden al was. Hier werk tonen is een leuke afwisselin­g op Het Toneelhuis. Gisteren speelde ik een voorstelli­ng voor een paar jonge nieuwkomer­s die nog nooit een theatervoo­rstelling hadden gezien.”

Ondertusse­n is Benjamin al in de weer met nieuwe plannen. “Ik ga een tijdlang neerstrijk­en in het asielcentr­um van Kapellen en in het Centrum voor psychother­apie Elim, ook in Kapellen. Ik ga er samenwerke­n met de mensen, ze leren kennen en daar dan ook weer iets uit meenemen voor toekomstig werk.”

Het werk van Benjamin is te bezoeken tot zondag in Het Bos op de Ankerrui. www.hetbos.be

i

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Verdonck ‘bespeelt’ zijn kijkkast uit 2014.
FOTO JAN VAN DER PERRE Verdonck ‘bespeelt’ zijn kijkkast uit 2014.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium