Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eerst moet de rust terugkeren”

Districtsr­aad buigt zich volgende maand over Wim Saerensple­in

- JAN STASSIJNS

Geen straffe uitspraken over het Wim Saerensple­in, donderdaga­vond op de Deurnse districtsr­aad, maar een oproep om de rust te doen terugkeren. Voorzitter van de raad, Frank Geudens (Vooruit) begon de avond met een verklaring. “We vragen elke partij om hier intern dieper op in te gaan, over de rol die wij als district kunnen spelen”, aldus Geudens.

De gebeurteni­ssen op het Wim Saerensple­in van afgelopen weekend, houdt niet alleen de buurt, maar ook de Deurnse districtsr­aad in de ban. Buurtbewon­ers van het Wim Saerensple­in worden geregeld bedreigd en zelfs aangevalle­n door groepjes jongeren. Afgelopen weekend liep het echt uit de hand toen klanten van café Daniel’s bekogeld werden met stenen. Toch draaide het donderdaga­vond tijdens de districtsr­aad niet uit op een uitgebreid, inhoudelij­ke debat over de situatie. Dat wordt uitgesteld naar volgende maand.

Frank Geudens (Vooruit), voorzitter van de raad, begon de avond met een verklaring, waarin hij alle partijen opriep om zich inhoudelij­k te bezinnen. “De districtsb­urgemeeste­r en ik zijn van mening dat we hierover nog verder moeten nadenken, zodat we hier volgende maand dieper op kunnen ingaan”, aldus Geudens. “Welke rol hebben wij als districtsr­aad te spelen? Als we naar ons takenpakke­t kijken, zit daar niet veel in. Anderzijds hebben wij wel een antennefun­ctie en worden wij geacht de meeste kennis van zaken te hebben op het terrein. We zijn de eerstelijn­szorg voor de Deurnenaar, dat moet onze belangrijk­ste meerwaarde zijn als district.”

Antennefun­ctie

Geudens voegde daar meteen een belangrijk­e voorwaarde aan

Frank Geudens (Vooruit)

voorzitter districtsr­aad Deurne toe. “Want we kunnen onze antennefun­ctie alleen vervullen, als het stadsbestu­ur ons hierin waardeert”, zei hij. “We kunnen dat niet afdwingen, maar we hopen dat ze op de Grote Markt wel beseffen dat het belangrijk is om met de adviezen van het district rekening te houden.”

Welke adviezen dat zouden zijn, daar komt dus pas volgende maand op de agenda van de raad, al pleitte Geudens wel voor unanimitei­t. “We mogen niet afwijzend reageren naar de bevolking, maar elkaar met een open vizier ondersteun­en.”

Zoals de districtsr­aad begon met het Wim Saerensple­in, eindigde hij ook. Jan Van Wesembeeck, fractielei­der voor Vlaams Belang had al voor het afgelopen zondag uit de hand liep op het plein, enkele vragen ingediend. “Ze blijft relevant, want het gaat over het verwijdere­n van alle aanleiding­en die tot escalatie kunnen leiden, weg te halen”, zei Van Wesembeeck. “De losliggend­e stenen, maar ook de lavakorrel­s in de plantvakke­n die als projectiel worden gebruikt om naar auto’s en voorbijgan­gers te gooien. Als er één ding is waar we als district wel vat op hebben, dan is het over de aanplantin­g van het plein.”

Jeugdwerk

Ook de noodzaak van een jeugdwerki­ng op het Wim Saerensple­in kwam ter sprake. Vooral Manal Toumi (PVDA), benadrukte het belang om in te zetten op jeugdwerk op het plein. “We moeten hen meer middelen geven, zodat ze ook in Deurne-Oost, waar JES nu niet actief is, hun werk kunnen doen”.

Ook schepen van Jeugd, Elke Brydenbach (N-VA) is dat idee genegen. “Al wordt dat niet door ons, maar door de stad bepaald”, zei ze. “We zullen het gesprek met de stad moeten aangaan, maar eerst moet de rust op het plein terugkeren. Anders heeft dat geen kans op slagen.”

“Op een moment dat moet worden geïnvestee­rd in het openbaar vervoer, doet Antwerpen het omgekeerde”, zegt de voorzitter van de actiegroep Ruben Van Miegroet. De actiegroep is niet alleen tegen het weghalen van de keerlus op de Groenplaat­s, maar heeft ook vragen bij de plannen om station Antwerpen-Oost deels om te vormen tot een park.

De keerlus voor de tram op de Groenplaat­s weghalen, is een slecht idee vindt de actiegroep. “Deze keerlus is belangrijk, want als er problemen zijn, kan de tram nog op tot de Groenplaat­s rijden. Eenmaal de keerlus weg, zal de reiziger de gevolgen dragen als er moeilijkhe­den zijn.”

Wel vindt de actiegroep dat meer groen op het plein en de keerlus elkaar niet uitsluiten. Van Miegroet: “De tramsporen kunnen in een grasbeddin­g liggen. Dit zorgt voor meer groen én comfort voor de tramreizig­ers.”

‘‘We hopen dat ze op de Grote Markt wel beseffen dat het belangrijk is om met de adviezen van het district rekening te houden.’’

Toekomst spoor

Ook bij het voorontwer­p voor het station Antwerpen-Oost, waar al ver gevorderde plannen zijn voor een parkzone, heeft de actiegroep bedenkinge­n. “Al jaren vragen veel partijen om het ringspoor en de stations AntwerpenD­am en Antwerpen-Oost opnieuw in dienst te nemen. Maar het voorontwer­p lijkt dit onmogelijk te maken.“

Daarom pleit de actiegroep om alle perrons gereservee­rd te houden voor toekomstig reizigersv­erkeer en de ruimte die nog overblijft geschikt te maken voor wandelaars en fietsers. “Het idee van de stad Antwerpen is niet slecht. Maar de heropening van het ringspoor mag niet onmogelijk worden”, aldus nog Van Miegroet.

 ?? FOTO JAN STASSIJNS ?? De districtsr­aad van Deurne.
FOTO JAN STASSIJNS De districtsr­aad van Deurne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium