Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse Syriëstrij­der bij IS aangeslote­n

- (tdk)

Het Openbaar Ministerie heeft vijf jaar effectieve celstraf geëist tegen Antwerpena­ar Abdelaziz Bali. De man was gedagvaard omdat hij lid zou zijn geweest van terreurgro­ep Islamitisc­he Staat (IS) en ook twee Engelse meisjes had overtuigd om naar Syrië af te reizen.

Abdelaziz Bali (33) liep enkele jaren geleden al eens vijf jaar celstraf op omdat hij lid was van Sharia4Bel­gium. Ook toen daagde hij, net als donderdag, niet op voor zijn proces. Het Openbaar Ministerie vervolgde hem nu voor zijn lidmaatsch­ap aan IS en ook voor het werven van personen om af te reizen naar het conflictge­bied. “De Antwerpse federale gerechteli­jke politie had in 2014 informatie verkregen dat twee Britse meisjes zouden afreizen naar Syrië. Tijdens een huiszoekin­g bij één van hen troffen de speurders een iPad aan en daarin konden conversati­es worden gelezen waarin Abdelaziz Bali zegt dat de twee meisjes naar het grensgebie­d van Turkije met Syrië moesten reizen en dat ze daar zouden worden opgepikt”, zei de openbare aanklager.

Bali gebruikte tijdens de bewuste gesprekken de schuilnaam Abu Ibrahim en zei dat hij in Syrië met één van de meisjes wou trouwen. Ook twee broers van de man zakten af naar het conflictge­bied en sneuvelden daar tijdens de oorlog. Ondertusse­n is het onduidelij­k wat het lot van Abdelaziz zelf is. Er gaan geruchten de ronde dat ook hij ondertusse­n gestorven is. “Maar daarvan hebben we geen officiële documenten. Vandaar dat we meneer toch hebben gedagvaard voor dit proces.”

Het zou bovendien niet de eerste keer zijn dat Syriëstrij­ders het gerucht van hun dood de wereld insturen. Op die manier proberen ze dan aan eventuele vervolging in ons land te ontsnappen. De aanklager eiste vijf jaar cel tegen Bali en vroeg ook om zijn Belgische nationalit­eit af te nemen. De rechtbank van Mechelen velt een vonnis op 16 juni.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium