Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zes vrouwelijk­e refs, en dat in Qatar

PRIMEUR OP WK

- VALERIE VAN AVERMAET

De kans dat de Rode Duivels komende winter een WK-wedstrijd onder leiding van een vrouw spelen, is reëel. Voor de eerste keer in de geschieden­is selecteerd­e de wereldvoet­balbond FIFA immers vrouwelijk­e scheidsrec­hters voor een WK bij de mannen. Zes om precies te zijn. Een primeur.

36 scheidsrec­hters, 69 grensrecht­ers en 24 videorefs mogen mee naar het WK in Qatar (21 november - 18 december). Daarbij opnieuw geen enkele Belg - de laatste was Frank De Bleeckere op het WK in 2010 - maar wel zes vrouwen. De Franse Stéphanie Frappart de Rwandese Salima Mukansanga en de Japanse Yoshimi Yamashita zijn de drie vrouwelijk­e hoofdschei­dsrechters van dienst. Zij zullen later dit jaar als allereerst­e vrouwen ooit een WK-wedstrijd voor mannen fluiten. Naast hen selecteerd­e de FIFA ook drie vrouwelijk­e assistente­n: Neuze Black (Brazilië), Karen Diaz (Mexico) en Kathryn Nesbitt (VS).

Pierluigi Collina, de voorzitter van de scheidsrec­hterscommi­ssie van de FIFA, was verheugd om het nieuws te melden. “We zijn heel blij dat we voor het eerst vrouwelijk­e scheidsrec­hters hebben kunnen selecteren. Dit is het einde van een lang proces, dat enkele jaren geleden begon met de aanstellin­g van vrouwelijk­e scheidsrec­hters (foto), bij toernooien van de junioren en senioren. Zo benadrukke­n we dat voor ons kwaliteit telt en niet iemands geslacht. Ik hoop dat in de toekomst de keuze voor vrouwelijk­e scheidsrec­hters bij mannentoer­nooien als iets normaals wordt gezien en niet langer als iets sensatione­els. Ze verdienen het om op dit WK te zijn, omdat ze constant op een hoog niveau presteren.”

Frappart als boegbeeld

Frappart is de bekendste van het geselectee­rde zestal. Zij is een van de toonaangev­ende scheidsrec­hters in het vrouwenvoe­tbal en plaveide de weg voor anderen bij de mannen. In 2019 floot ze de finale van het WK voor vrouwen en werd ze de eerste vrouwelijk­e scheidsrec­hter in de Ligue 1. Ook de Europese Supercup in 2019 tussen Liverpool en Chelsea, de Champions League (2020) en de WK-kwalificat­ies (2021) staan al op haar palmares.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium