Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ex-Beerschots­pits beste Afrikaanse speler in Belgische competitie

- (jswk)

AA Gent-aanvaller Tarik Tissoudali (ex-Beerschot) heeft de Ebbenhoute­n Schoen 2022 gewonnen. De Nederlands­e Marokkaan haalde het voor Paul Onuachu (Genk) en Joshua Zirkzee (Anderlecht).

De Ebbenhoute­n Schoen wordt sinds 1992 jaarlijks uitgereikt aan de beste voetballer van Afrikaanse origine in de Belgische competitie. Telkens worden er vijf kanshebber­s genomineer­d. De jury bestaat uit de trainers in 1A, sportjourn­alisten, de bondscoach en een erejury. De bekendmaki­ng gebeurde dit jaar niet op een gala-avond, maar met een livestream op sociale media.

Tarik Tissoudali volgt Paul Onuachu op als winnaar. AA Gent won dit seizoen de Beker van België, overwinter­de in de Conference League en won ook de Europe play-offs. Het aandeel van Tissoudali was groot. De aanvaller kende een uitstekend seizoen met 27 doelpunten en negen assists over alle competitie­s heen. Bovendien liet hij zich opmerken met zijn sierlijke dribbels.

Straks ook naar het WK

In de winter van 2021 kochten de Buffalo’s Tissoudali weg bij Beerschot voor ongeveer 750.000 euro. Ondertusse­n is zijn marktwaard­e volgens het gespeciali­seerde

gestegen

Transferma­rkt.be naar 7,5 miljoen euro, mede dankzij zijn debuut voor de Marokkaans­e nationale ploeg begin dit jaar en zijn twee doelpunten in de beslissend­e kwalificat­iematchen voor het WK tegen DR Congo eind maart.

Het contract van Tissoudali loopt nog tot juni 2023. Gent wilde na de bekertriom­f werk maken van een contractve­rlenging en -verbeterin­g, maar de onderhande­lingen zitten vast. De eisen van Tissoudali en het aanbod van het Gentse bestuur liggen te ver uiteen. Er is interesse van onder meer Valencia, maar CEO Michel Louwagie gaf al meermaals aan zijn aanvaller te willen houden. En daar zou Tissoudali zelf ook geen problemen mee hebben.

Top vijf:

1.

2.

3.

4.

5.

Tissoudali (AA Gent) Onuachu (Genk) Zirkzee (Anderlecht) Matondo (Cercle) Ngadeu (AA Gent)

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium