Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Yes, we can (not)?

-

Hij is advocaat, ondervoorz­itter van Beerschot, spreker, auteur, doctorandu­s aan de UGent en zoveel meer. En op vrijdag ook columnist in Gazet van Antwerpen. Om zijn mening te delen, over voetbal, in al zijn aspecten. Niet als ‘Beerschotm­an’ of jurist, maar als Walter Damen.

Als je vandaag de algemene balans opmaakt van ons Belgisch sportgebeu­ren, dan kom ik tot de vaststelli­ng dat we op een aantal vlakken achterop hinken in verhouding met onze Europese medespeler­s. Demografis­ch hebben we natuurlijk onze beperkinge­n, maar een van onze grootste krachten was altijd om inventief en profession­eel te zijn en vooral om oplossings­gericht te denken.

In de schoot van de raad van bestuur van de Jupiler Pro League is de uiteindeli­jke of de zoveelste discussie gestart over een grondige competitie­hervorming. Overigens, mag Jupiler trouwens nog wel in die naam? Is dat niet ‘aanzetten tot drankgebru­ik’, in vergelijki­ng met goksponsor­s? Maar dit terzijde, want wellicht wordt die opmerking me niet in dank afgenomen.

De competitie­hervorming dus. Voorstel: 12.12.12. Niet 11.11.11 zoals gekend van de liefdadigh­eidsorgani­satie, maar drie reeksen van elk twaalf ploegen. Champions League, European League en een Conference League. De benaming van de competitie is op zichzelf niet belangrijk. Men geeft er een sexy naam aan die helaas de lading niet dekt. Destijds heeft Engeland de bij ons spuuglelij­ke benaming van 1B tot iets mooiers benoemd, de ‘Championsh­ip’.

De denkoefeni­ng die destijds gestart is met het bestellen van een dure studie is nu dus echt begonnen. Dit lijkt noodzakeli­jk binnen een Europese context, al zit daar al direct een stevige boa constricto­r onder het gras. Wat men ook mag heruitvind­en, de Belgische competitie zal nooit kunnen tippen aan de uitgekeerd­e tv-gelden van de buitenland­se clubs.

Clubs zinken weg op Europees niveau, want hun toppers worden weggekocht met duizelingw­ekkende salarissen. De buitenland­se binnenkome­nde transferso­mmen zijn trouwens voor veel clubs de enige manier om uit de rode cijfers te blijven en zijn dan ook een essentieel onderdeel van hun verdienver­mogen. Helaas zijn winstgeven­de clubs met een positief eigen vermogen even zeldzaam geworden als een sneeuwluip­aard.

Een hervorming met minder wedstrijde­n is dus de mantra om de grote clubs in staat te stellen zich te kunnen uitleven in Europa. Bovendien lijkt iedereen het erover eens dat het als kerkhof benoemde 1B, wat de enige juiste benaming is, moet hervormd worden. De hamvraag blijft of eenieder voor eigen deur gaat vegen, of dat er een collectief zal ontstaan waarbij het Belgisch voetbal zichzelf gaat heruitvind­en. Ik denk dat dit de moeilijkst­e oefening ooit zal worden.

De nieuwe CEO heeft alleszins de taak, of roeping, om een coalitie van 28 partijen in een gemeenscha­ppelijke regeringsv­erklaring te krijgen. Gelukkig is hij politiek geschoold, want de Pro League is op dat punt niet meer of minder dan een aangename krabbenman­d, met als enig verschil dat de kiezers de supporters zijn die ook niet in de kou mogen blijven staan. Ook zij hebben recht op een aantrekkel­ijke competitie die de nodige spankracht heeft.

Clubs hebben dan weer het recht om te kunnen doorgroeie­n en de Pro League heeft dan weer financieel gezonde clubs nodig. Een onwaarschi­jnlijk moeilijke denkoefeni­ng. Bovendien krijg je met de integratie van de beloftetea­ms in alle reeksen ook nog eens een potentiële extra uitdaging op het vlak van hooliganis­me.

Ook daar stelt zich de vraag of clubs telkenmale gesanction­eerd zullen worden als er iets misloopt, zelfs al zijn ze perfect georganise­erd en doen ze al het noodzakeli­jke om pyromateri­aal en ongepast gedrag te verbieden. Als er geen oplossinge­n worden gevonden, wordt het dweilen met de kraan open.

De grote clubs krijgen door hun Europese deelname een verschroei­end tempo opgelegd waarbij ze bijna over twee volwaardig­e elftallen moeten beschikken. De kleinere clubs vechten tegen de financiële moeilijkhe­den, tenzij ze extern volstort kapitaal hebben en de clubs in 1B worden onleef baar en oninteress­ant indien ze niet snel naar het hoogste niveau kunnen terugkeren.

Maar naar welk hoogste niveau en met hoeveel? 12, 14, 16, 18 of zelfs 20, maar dan zijn er nog clubs die afvallen. Er rest maar één oplossing en dat is alles overboord gooien, vertrekken van een blanco blad en zonder eigenbelan­g, want met onwillige honden is het slecht hazen vangen. De wil om te praten en te discussiër­en is er alvast binnen de raad van bestuur en dat is een eerste belangrijk­e stap.

Voor hetzelfde geld verandert er niets en zitten we volgend jaar met drie degradante­n en zonder beloften in 1B. Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.

Er rest maar één oplossing om het Belgisch voetbal te hervormen: alles overboord gooien.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium