Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik mis de grote rivaliteit­en bij de vrouwen”

-

Vijftien jaar geleden won ze haar vierde Roland Garros. “Ah non, daarover moet je niet meer beginnen”, lacht ze. Maar over het komende grandslamt­oernooi in haar ‘gravelspee­ltuin’ laat Justine Henin (39) wel graag haar licht schijnen.

Justine, simpele vraag: wat verwacht je van Roland Garros?

“Ik verwacht een zeer open toernooi. Normaal moet ik altijd zeggen: wat de vrouwen betreft, ligt het heel open. Dit jaar voeg ik eraan toe: wat de mannen betreft, ligt het ook meer open dan anders. Jaren zei ik dat Rafael Nadal de topfavorie­t is om opnieuw te winnen. Vandaag is hij een van de favorieten, maar niet dé favoriet. Door zijn blessure was zijn voorbereid­ing op Roland Garros korter. In welke staat zal hij toekomen? Zijn voetblessu­re moet hij blijven soigneren. Je kunt niet anders dan respect hebben voor zijn erelijst, maar alles is mogelijk. En je kunt niet naast het fenomeen Carlos Alcaraz (19) kijken, dé man van de voorbije weken.”

Alcaraz won Madrid, klopte én Nadal én Djokovic én Zverev. Is dat een verrassing?

“Wie dat geen verrassing vindt, heeft een probleem. Hij heeft ons met verstommin­g geslagen. Niet dát hij wint, maar de verschroei­ende manier waarop. Ik wil wel nog zien wat dat geeft in een grandslamt­oernooi - twee weken lang, en met wedstrijde­n naar drie in plaats van twee winnende sets. Dat hij forfait gaf voor Rome, illustreer­t zijn maturiteit: niet alles willen spelen, maar af en toe rusten. Al wil dat niet zeggen dat hij sowieso Roland Garros wint.” (lacht)

Wat maakt hem zo goed? “Ik ben dol op de mix van ambi

tie - hij heeft geen schrik om te zeggen dat hij de besten kan kloppen - en tegelijk realisme - hij zal niet zeggen dat hij het aantal grandslamz­eges van Nadal zal verbeteren en weet dat er nog werk is. De snelheid waarmee hij bijleert, is ongeloofli­jk. Hij slaat krachtig, is tegelijk bijzonder creatief, is alert aan het net en speelt op goedgekoze­n momenten een dropshot. Hij heeft veel wapens. En zeer belangrijk: hij wordt goed beschermd in de periode waarin hij doorbreekt naar de absolute wereldtop.”

Er werd altijd gedacht: het is onmogelijk om de records van Nadal, Djokovic en Federer te verbeteren. Terwijl Alcaraz nu ongeveer aan de statistiek­en zit van Nadal toen hij zo oud was. Kun je nog zeggen dat het onmogelijk is?

het leek altijd surreeel wat de in ongeveer dezelfde periode realiseren. Ze stuwden elkaar naar een hoger niveau. Het zijn fenomenen op zich, ook omdat ze zo lang aan de top staan en nog altijd willen winnen. Geruststel­lend: Alcaraz gaat niet zweven. Of hij dezelfde statistiek­en als de zal kunnen voorleggen, is onmogelijk te voorspelle­n. Als je de reactie van Nadal of Djokovic ziet nadat ze van hem verloren hadden, denk ik dat ze gelukkig zijn dat er een nieuwe naam opstaat.”

“Er is geen constante bij de vrouwen. Je verwacht niet alleen uitschiete­rs van nummer één van de wereld, maar ook van het nummer twee of vijf.”

“C’est vrai, Grote Drie

Waarom?

Grote Drie

“Omdat Alcaraz zeer attractief speelt, een genot is om naar te kijken en sympathiek is. Je ziet het plezier in zijn ogen. Diegenen die het tennis zo lang dragen, zijn gelukkig dat er opvolging is.”

Welke rol kan David Goffin nog spelen? “Het ziet er ongeloofli­jk positief uit, ik ben blij voor hem dat hij

“Als je de reactie van Nadal of Djokovic ziet nadat ze van

verloren hadden, denk ik dat ze gelukkig zijn dat er een nieuwe naam opstaat.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium