Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu ook spanning na eerste ronde

- GERT VERMERSCH

Zondag wordt in Barcelona de zesde grand prix van 2022 gereden. Als er één conclusie uit het eerste seizoenskw­art mag worden getrokken, dan is het wel deze: je doet er goed aan om niet van jouw televisiet­oestel weg te lopen, want een F1-race kan voortaan op elk moment in een beslissend­e plooi vallen.

Vraag aan een occasionel­e F1-kijker wat hij van de laatste grand prix op televisie heeft gezien, en niet zelden luidt het antwoord: “De start en de laatste tien ronden.” Wat ze dan tussendoor deden? Een boek lezen, het gras afrijden, of - een grote klassieker - een middagdutj­e doen.

Geef die man of vrouw eens ongelijk. Tijdens de laatste paar seizoenen konden door het bekijken van het slot en het eind van een grand prix zowat alle hoogtepunt­en worden meegepikt. Zelfs bij de overal gehypete seizoensfi­nale van 2021 viel er na ronde één lange tijd niets te beleven. Tot een paar ronden voor het einde van het titelbesli­ssende duel tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen de boel opnieuw ontplofte.

Maar wie ook in 2022 zo een lange kijkpauze neemt, die heeft dit jaar al wat cruciale momenten gemist. Charles Leclerc en Max Verstappen die in Bahrein na een ronde of zeventien twee à drie keer van positie wisselden per ronde, bijvoorbee­ld. Of Verstappen die in Miami, toen iedereen zich erbij had neergelegd dat de twee tenoren in slagorde naar de eerste bandenwiss­el zouden rijden, toch nog een aanval op de eerste plaats van Leclerc lanceerde. En daar de race naar zijn hand zette.

Nieuwe regels

Het afwachtend­e racen van de afgelopen jaren lijkt dus voorbij. De oorzaak? De nieuwe regels. Wie tot vorig jaar als eerste door de eerste bocht kwam, die was zo goed als zeker dat hij die leiderspla­ats tot aan de eerste bandenwiss­el kon behouden. Zelfs al waren de achtervolg­ers sneller, door de aerodynami­ca van de vorige generatie wagens konden die zelden dicht genoeg bij de leider komen om een inhaalpogi­ng te wagen. Met de huidige vleugelpar­tijen, die toelaten dat wagens ook in snelle bochten dicht bij elkaar in de buurt kunnen blijven, worden al sneller aanvalsmog­elijkheden gecreeerd.

Bovendien heeft het dit jaar nog weinig zin om te wachten tot de bandenwiss­els. Tot 2021 kon je als achtervolg­er een wat vroegere pitstop afwerken en met de nieuwe banden een rondje of twee hard doorduwen. Omdat de leider voor zijn verplichte stop één of twee ronden meer op versleten rubbers had gereden, leverde die tactiek de achtervolg­er niet zelden de eerste plaats op. Die optie is nu zo goed als verdwenen, want de nieuwe banden mogen voor ze op de wagen worden geplaatst nog slechts tot 70 graden worden opgewarmd. Dat is zowat 30 graden kouder dan voordien, wat de efficiënti­e in de eerste ronde na de pitstop nefast beïnvloedt. Doorknalle­n zit er niet meer in. Het maakt inhalen via een vroegere pitstop, de zogenaamde zo goed als onmogelijk.

Een en ander betekent dat rijders nu zo goed als verplicht zijn om óp de piste in te halen, en dat kan eigenlijk op om het even welk moment in de race gebeuren. Dus het gras afrijden? Vergeet het maar. Als je niets wilt missen, heb je daar gewoon geen tijd meer voor. undercut,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium