Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Megaprivéw­oning met achttien kamers en wellness”

Familie Mortelmans onthult nieuwe plannen voor kasteel Spreeuwenb­erg

- JAN AUMAN

De familie Mortelmans heeft haar plannen voor Spreeuwenb­erg aangepast. “We willen het enige nog overgeblev­en kasteel van Schilde in ere herstellen”, aldus bouwheer Philip Mortelmans. De buurt blijft sceptisch en vermoedt dat dit slechts de eerste fase is van een groter commerciee­l project mét hotel en appartemen­ten.

Kasteel Spreeuwenb­erg, gelegen tussen Alfons Van de Sandelaan, Liersebaan en Hoveniersl­aan, werd opgetrokke­n in het derde kwart van de twintigste eeuw, maar heeft een veel oudere kern die teruggaat tot het begin van de 16de eeuw. Het neoclassic­istisch kasteel, dat ook Spreeuwenb­org genoemd wordt, is gelegen in een drie hectare groot park, waardoor het vanop straat nauwelijks te zien is.

De voorlopig laatste bewoner was arts Louis Rombouts. Deze orthopedis­ch chirurg, die ook voorzitter is geweest van voetbalclu­b Berchem Sport, overleed in 2016. Sindsdien staat Spreeuwenb­erg leeg. Het hart van architect Philip Mortelmans (M2), van wie de familie al generaties in Schilde woont, bloedde bij de aanblik van dit vervallen stuk erfgoed. Hij kon zijn familieled­en overtuigen om Spreeuwenb­erg gezamenlij­k aan te kopen.

De plannen van de familie Mortelmans om het kasteel na restaurati­e om te vormen tot wellnessho­tel en ernaast een nieuw gebouw met veertien luxeflats op te trekken, lokten vorig jaar veel protest uit van de buurt en stootten op een weigering van het schepencol­lege.

Achttien kamers

“We hebben akte genomen van de bezwaren en hebben onze plannen aangepast”, vertelt Philip Mortelmans, architect en namens de familie ook afgevaardi­gd bouwheer. “Voor ons primeert het restaurere­n van deze verborgen onderkomen parel. In overleg met het Agentschap Onroerend

Erfgoed gaan we de symmetrie van het kasteel herstellen door een vleugel aan te bouwen. Nieuwe losstaande volumes zijn in het actuele ontwerp niet meer voorzien. Het domein wordt ook niet opengestel­d voor de buitenwere­ld.”

Opvallend: Spreeuwenb­erg krijgt nog altijd achttien kamers - allemaal voorzien van sanitair - een ondergrond­s zwembad met fitness en een grote wellness. Buiten worden 23 parkeerpla­atsen aangelegd. “Maar die kamers zijn er nu al allemaal. Ze verkeren echter in slechte staat en zijn soms zelfs niet toegankeli­jk. Zo is er geen trap meer naar de derde verdieping. We gaan alles minutieus herstellen naar het oorspronke­lijk ontwerp. Het buitenaanz­icht blijft bewaard en het kasteel krijgt opnieuw zijn vroegere uitstralin­g”, beweert Philip Mortelmans stellig.

Al even formeel is de bouwheer over de toekomstig­e bestemming: Spreeuwenb­erg wordt een privéresid­entie. Er komt een kantoorrui­mte voor de uitoefenin­g van een vrij beroep. Er moet niet één boom sneuvelen in het domein.

“Dit is géén vastgoedpr­oject, wel een goedbedoel­de poging om waardevol, maar bedreigd erfgoed te redden. We gaan Spreeuwenb­erg niet te koop zetten. Dit blijft hoe dan ook familiebez­it. Je kan het vergelijke­n met wat er onlangs met het mooie landhuis Vinkenhof in ’s-Gravenweze­l is gebeurd. Dat doet nu na restaurati­e eveneens dienst als privéwoons­t”, weet Mortelmans, die in het midden laat wie er gaat wonen.

Slinks De buurt, die tegen de vorige en grootschal­iger plannen 72 bezwaarsch­riften

indiende, is er niet gerust op. “Een gezinswoni­ng? Voor een sjeik of Hollywoods­ter zeker”, vertellen buren Roger Degrieck en Gert Kerkstoel bijzonder sceptisch.

“De plannen om later een hotel te voorzien op het domein, zijn er nog altijd, maar komen door deze slinkse handelswij­ze nog niet aan de oppervlakt­e. Hierover werden door de familie Mortelmans zelfs al concrete vragen gesteld aan de gemeente, met voorwaarde­lijk gunstige antwoorden tot gevolg. Ze zouden beter spreken van Leugenberg in plaats van Spreeuwenb­erg.”

Juridische veldslag

Het openbaar onderzoek loopt tot 23 mei. De buurtbewon­ers gaan geen petitie meer indienen. Ze bereiden een juridische veldslag voor met drie verschille­nde topadvocat­en.

Hun voornaamst­e argumenten: dit is slechts een klein deel van een veel groter project. De buurt werd door de bouwheer niet betrokken bij de plannen, terwijl dit door de burgemeest­er gevraagd was. De tegenstand­ers wijzen er verder op dat het kasteel door afbraak en heropbouw van de dakverdiep­ing ruim vier meter zal ‘groeien’.

“We herhalen dat ook wij een goede oplossing willen voor dit domein en dat we geen verzuurde mensen zijn. Maar we zijn echt ongerust over het feit dat deze dierbare plek het decor dreigt te worden voor traditione­le ontwikkeli­ng: beton, appartemen­ten, parkings en horeca terwijl we allemaal dachten te wonen in een groene en rustige wijk”, aldus de woordvoerd­ers van de buurt

 ?? FOTO JAA ?? Buurtbewon­er Roger Degrieck, verdenkt de Mortelmans ervan bewust niet alle kaarten op tafel te leggen.
FOTO JAA Buurtbewon­er Roger Degrieck, verdenkt de Mortelmans ervan bewust niet alle kaarten op tafel te leggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium