Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Imker plaatst automaten met bijenvoedi­ng

-

Wilde bijen en andere insecten vinden steeds minder voedsel om te kunnen overleven. Daarom onderneemt Lintenaar en imker Luc Van Geyte actie door de plaatsing van twee automaten met bloemzaadj­es in zijn voortuin.

Lint werd tot Bijenvrien­delijke Gemeente 2021 gekroond en werkt in die hoedanighe­id verschille­nde initiatiev­en uit om het leven van de bijen vanaf deze zomer toe te lichten. Luc Van Geyte nam alvast het initiatief door automaten met bloemzaden in zijn voortuin aan de Albrecht Rodenbachl­aan te installere­n.

Vijftig cent erin insteken, even draaien en er valt een balletje met een zadenmix uit. “Deze bloemzaden­mix kan je in je tuin, op je balkon of in een bloemperk zaaien om zo de bijen te helpen. Het is op zich toch een kleine bijdrage tegen bijensterf­te”, vertelt Luc, die als hobbyimker een zestal bijenkaste­n heeft. De grootste ervan staan op het dak van kunstencen­trum Kaleidosco­op.

Met de inhoud van één capsule is het mogelijk om vier vierkante meter in te zaaien. Wie de mix zaait, krijgt een zogeheten bloemenakk­er met onder andere korenbloem, phacelia (ook wel bijenbrood genoemd, red)

witte mosterd en dille. In sommige capsules, die herbruikba­ar zijn, zit een kaartje om in te ruilen voor gratis honing van de imker.

Luc wil het hele jaar door geschikt bloemzaad aanbieden. “In beide automaten zit nu een eenjarige zadenmenge­ling. Later zal een van de automaten gevuld worden met een meerjarig zadenmengs­el en voor het najaar denk ik aan bloembolle­n van bijvoorbee­ld krokussen.”

Met de hashtag #Lintbloeit wil Luc zijn bijenverha­al nog verder verspreide­n.

 ?? FOTO FISP ?? Luc Van Geyte.
FOTO FISP Luc Van Geyte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium