Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We gaan op zoek naar de Stem van den Berm”

Verhoogde spoorweg bestaat 100 jaar en krijgt dynamische toekomst

- FILIP SPOELDERS

Sinds een eeuw loopt Den Berm, de groene voormalige spoorwegbe­rm, vanuit Wilrijk dwars door Mortsel. Gebermte viert dit zaterdag en de volgende jaren door cultuur en recreatie te combineren met deze oase van rust midden in de stad. “We willen deze natuur een toekomst geven in een stedelijke omgeving.”

Den Berm strekt zich uit van de Prins Boudewijnl­aan in Wilrijk tot aan Klein Zwitserlan­d in Mortsel en is goed voor 3,2 kilometer. Het is een groene recreatiez­one voor wandelaars en joggers. Van 1923 tot 1970 reden er treinen over dit verhoogd traject. Zo werd het eerste deel van aan de Prins Boudewijnl­aan tot aan Mortsel Oude God tussen 1920 en 1922 opgehoogd. Een jaar later reden de eerste treinen over de spoorwegbe­rm.

Vlak naast de berm reden al veel langer treinen. “In 1878 werd begonnen met de bouw van een spoorlijn om de forten rond Antwerpen met elkaar te verbinden”, vertelt Marc Van Noey van de Mortselse heemkundig­e kring. “Later zouden deze sporen dienst doen voor goederen- en passagiers­vervoer met aansluitin­g op de oudste lijn van België, van Antwerpen over Brussel naar Charleroi. Deze lijnen zorgden voor veel slagbomen terwijl er ook bareelwach­ters nodig waren. Dit kostte geld en tijd. Het aanleggen van bermen met bruggen bood oplossinge­n.”

De bekendste brug werd waarschijn­lijk de IJzerenweg­brug waar de Antwerpses­traat en de Krijgsbaan elkaar kruisen. “Pas nadat deze brug er was gelegd, rond 1922, kon vanaf 27 september 1923 de tramlijn vanuit Berchem naar het Gemeentepl­ein van Mortsel rijden. De eerste tramlijn naar Mortsel was lijn 7.”

Klein Zwitserlan­d

In 1934 kreeg de berm zijn verlengstu­k om een aansluitin­g te kunnen maken richting de IJzeren Rijn en richting Lier. Door de aanleg van deze verschille­nde verbinding­en ontstond een heuvelacht­ige omgeving die nu Klein Zwitserlan­d heet. Sinds 2020 is dat een erkend natuurgebi­ed.

“Ik vermoed dat deze benaming van kinderen komt. Jongeren uit Mortsel gingen er spelen en BMX rijden. Die heuvels hebben mis

Bart Pluym

schien een diepe indruk op hen achtergela­ten.”

Tussen 1968 en 1970 werden de spoorwegac­tiviteiten afgebouwd. “Heel snel daarna, in de periode 1972-1973, werden de bermen en Klein Zwitserlan­d ontmanteld”, geeft Marc nog mee. Sindsdien ontwikkeld­e de natuur zich op Den Berm. Zes jaar geleden ontstond het gemeenscha­psinitiati­ef Gebermte om samen met partners als de Stad Mortsel, de provincie Antwerpen, het district Wilrijk, de KU Leuven, Natuurpunt en het Agentschap Natuur en Bos een ecologisch­e toekomstvi­sie uit te tekenen.

Bedreiging

Het veiligstel­len van Den Berm verloopt sinds de jaren zeventig niet altijd even makkelijk, zegt Bart Pluym van Gebermte. “Tot 2017 kwam de toekomst van Den Berm in het gedrang door plannen van de Vlaamse overheid om de Krijgsbaan (R11) op te schalen. De laatste keer ging het om de R11bis, maar er ontstond altijd veel protest. Ook nu is er een stukje berm bedreigd door de voorziene heraanleg van het kruispunt Prins Boudewijnl­aan-Frans Van Dunlaan in Wilrijk.”

Toch merkt Gebermte dat bepaalde visies geleidelij­k veranderen. “Het Agentschap Natuur en Bos wil sinds 2020 vernieuwin­g brengen in hoe er naar natuur en onze omgeving wordt gekeken. Het wil nagaan hoe we natuur een plaats kunnen geven in stedelijke omgevingen. Met Gebermte werken we hier graag aan mee.”

Gespreid over drie jaar, van 2022 tot 2024, wil Gebermte de bermen zichtbaar maken als

waardevoll­e natuur.

iwww.gebermte.be

ptstukken Groen in de stad

stedelijke

“Het belang van groen in een stedelijke omgeving is heel groot. Dankzij Den Berm kunnen wandelaars een hele dag ontspannen door de regio trekken. Denk aan een vertrek aan de Wilrijkse parken om via Den Berm met tussenstop­s in de Forten van Edegem en Mortsel over Klein Zwitserlan­d tot in Borsbeek te gaan”, vult Christophe Batens van Gebermte aan. Bart Pluym: “Het is interessan­t om Den Berm als een trage weg te bekijken die in de toekomst deel uitmaakt van een groter wandelnetw­erk. Onlangs zei iemand me nog dat een het ideaal pad is als onderdeel van een GRroute.”

De afgelopen weken ging Gebermte met kunstenaar­s, dichters en liefhebber­s geregeld op pad langs het natuurlint om op zoek te gaan naar

Zaterdag volgt het slotevenem­ent van dit voorjaar. Vanaf 15u is iedereen welkom voor een culturele activiteit met poëzie, muziek, tentoonste­llingen, vertelling­en en een figurenthe­ater in en rond Den Berm aan de Jozef Hermanslei.

Gebermte

“Tot 2017 kwam de toekomst van Den Berm in het gedrang door plannen om de Krijgsbaan op te schalen. De laatste keer ging het om de R11 bis, maar er ontstond altijd protest. Ook nu is een stukje berm bedreigd in Wilrijk.”

De Stem van Den Berm.

 ?? ?? De groene berm van 3,2 kilometer loopt van Wilrijk tot in Mortsel.
Christophe Batens en Bart Pluym van Gebermte met Marc Van Noey van de Mortselse heemkring aan Klein Zwitserlan­d.
De groene berm van 3,2 kilometer loopt van Wilrijk tot in Mortsel. Christophe Batens en Bart Pluym van Gebermte met Marc Van Noey van de Mortselse heemkring aan Klein Zwitserlan­d.
 ?? FOTO RR FOTO FILIP SPOELDERS ??
FOTO RR FOTO FILIP SPOELDERS
 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Een slingerend wandelpaad­je. De Berm moet vooral rust brengen.
FOTO FILIP SPOELDERS Een slingerend wandelpaad­je. De Berm moet vooral rust brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium