Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Destillati­etorens maken leerlingen PITO klaar voor job in chemiesect­or

-

In het labo van het Provinciaa­l Instituut voor technisch Onderwijs (PITO) staan nu twee hypermoder­ne destillati­etorens. Dat is het gevolg van een eerder bezoek van Jan Remeysen, CEO van BASF Antwerpen en van de samenwerki­ng met het Duitse bedrijf Pilodist en leraars van het PITO.

Een jaar geleden gaf Jan Remeysen een gastcolleg­e aan een groep zesdejaars. Hij bezocht het schoollabo­ratorium en maakte kennis met de leerkracht­en en leerlingen van de opleiding chemische procestech­nieken. Uit die kennismaki­ng en met de ondersteun­ing van vzw SIRA ontstond een project rond deze twee destillati­etorens, die leerlingen in een veilige omgeving klaarstoom­t voor een job als procesoper­ator. Gedeputeer­de Luk Lemmens en Jan Remeysen kwamen naar het labo om de torens in te huldigen.

Bart Roggeman geeft al 30 jaar chemie in PITO en is de bezieler van het project. “Onze eerste installati­e werd gebouwd door de leerkracht­en chemie zelf. Daarmee hadden we geregeld problemen. Deze nieuwe destillati­etorens zijn een grote stap voorwaarts. De leerlingen kunnen op een veilige manier de processen leren beheersen zonder in aanraking te komen met gevaarlijk­e producten. Bovendien is de installati­e zo gebouwd dat één fout niet de hele keten in gevaar brengt.”

Dubbel gebruik

De nieuwe torens worden ook gebruikt door de cursisten van vzw SIRA, die werkzoeken­den omschoolt naar procesoper­atoren. De afgelopen 34 jaar heeft SIRA 1.258 studenten aangeworve­n en 81% daarvan slaagde voor de opleiding. Een groot deel van hen werkt nog steeds in de chemie.

Jan Remeysen benadrukt het belang van een goede samenwerki­ng tussen bedrijfswe­reld, overheid en onderwijs. “We hebben dringend nood aan goed opgeleide STEM-profielen. Het is de verantwoor­delijkheid van iedereen om jongeren te stimuleren om te kiezen voor een STEM-opleiding. En dan moeten we ook zorgen voor apparatuur en lesmateria­al en de begeleidin­g van gedreven en enthousias­te lesgevers. De leerlingen van het zevende jaar Chemische Procestech­nieken die we vandaag in het labo van PITO aan het werk zien, staan morgen bij ons op de werkvloer.”

De kosten van het project, zo’n 150.000 euro per kolom, worden gedragen door vzw SIRA, BASF Antwerpen en de provincie.

 ?? FOTO PROVINCIE ANTWERPEN ?? Leerlingen leggen uit hoe ze de nieuwe installati­e gebruiken tijdens hun opleiding.
FOTO PROVINCIE ANTWERPEN Leerlingen leggen uit hoe ze de nieuwe installati­e gebruiken tijdens hun opleiding.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium