Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maar toch is situatie op Einhoven zorgwekken­d”

Geen lokale landbouwbe­drijven op rode lijst

-

Raadslid Wouter Bollansée (Vlaams Belang) polste op de Zoerselse gemeentera­ad wat de gevolgen van het stikstofak­koord zijn voor de landbouwbe­drijven. Schepen voor Landbouw Luc Kennis (CD&V) gaf aan dat er geen bedrijf op de rode lijst staat, maar dat de leefbaarhe­id voor de landbouwbe­drijven in Einhoven wel onder druk staat omdat ze in de toekomst hun gronden niet meer mogen bemesten.

Van de 41 rode bedrijven, de zogenaamde ‘piekbelast­ers’ die vol

gens het akkoord tegen uiterlijk 2025 moeten sluiten, ligt geen enkel op Zoersels grondgebie­d. Maar er heerst wel grote ongerusthe­id bij de familiale bedrijven, want niet iedereen kan zich op de korte keten richten, omdat ze elkaar anders kapot concurrere­n. Dat elk melkveebed­rijf een ijshoeve begint, is geen oplossing.

Bollansée las een brief voor van een ongeruste jonge boer die al van kleinsaf mee op de tractor bij zijn vader zat, maar nu onzeker is over de toekomst.

“In Zoersel hebben we

vooral

melkveebed­rijven”, zegt schepen voor Landbouw Kennis. Het probleem is dat vijf van de acht familiale landbouwbe­drijven in het gehucht Einhoven liggen. Meer dan 100 hectaren van hun gronden liggen in habitatgeb­ied waar in de toekomst niet meer bemest mag worden. Niet meer mesten: dat betekent geen maïs meer, of geen grasopbren­gst. Want zonder bemesting, groeit er niks.”

De problemen worden intensief besproken met de sector zelf. “Binnen het college gaan we bekijken wat we kunnen doen. Tot 1 juli kunnen er bezwaarsch­riften worden ingediend tegen de conceptnot­a. Wij gaan ons als bestuur laten begeleiden door experten om te zien hoe we de belangen van onze landbouwer­s zo goed mogelijk kunnen verdedigen”, zegt de schepen, die er nog eens op wees dat het de Week van de Korte Keten is.

 ?? FOTO'S RR ?? Lotte Leenaerts: “Het boek rolde eruit toen ik na een operatie twee maanden thuis moest blijven.”
FOTO'S RR Lotte Leenaerts: “Het boek rolde eruit toen ik na een operatie twee maanden thuis moest blijven.”
 ?? FOTO JVS ?? Een aankondigi­ng van de Dag van de Landbouw op Einhoven, hier voor de melkveesta­l van boer Vervloet, met rechts onder schepen voor Landbouw Luc Kennis.
FOTO JVS Een aankondigi­ng van de Dag van de Landbouw op Einhoven, hier voor de melkveesta­l van boer Vervloet, met rechts onder schepen voor Landbouw Luc Kennis.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium